Asplöven vann gastkramande thriller

HAPARANDA: 5-4 (1-2, 1-1, 3-1) för AHC mot Tingsryd i Hockeyallsvenskan under måndagskvällen vittnar om ett lag med stake.

Tingsryd var för övrigt Eddie Meduzas sista bostadsort, bara en sådan sak. Per-Urban har förresten ändrat i samtliga backpar och kedjor. Återstår att se om rörelsen i grytan ger något resultat.

Och Victor Fasth står av någon anledning INTE i bortkassen. Skadad.

FÖRSTA PERIODEN: Fart och fläkt!

Bästa möjliga start: i sitt andra anfall för kvällen får nyförvärvet Dion Knelsen fritt fram i slottet, frammatad av Lucas Sandström och Conny Strömberg. Tid: 33 sekunder!

Asplöven fortsätter i en frejdig stil som konfunderar gästerna, som får iväg sitt första farliga skott efter tre minuter. Tingsryd vaknar till liv i minut sex, med ett lång och farligt anfall med svåra prov för Kuusela i kassen. Och efter 6.07 kvitterar bortalaget i en snabb spelvändning där två gubbar blir rena med målvakten, som är chanslös på ett sidledsspel.

Lite flipperhockey för några minuter, utan tydlig karaktär. Hemmakrigarna kastar bort en tre mot två-situation i minut elva. 3-4 i skott vid första power-break och jämnt puckinnehav.

Hett framför hemmakassen efter tretton blankt. Friläge för Tingsryd, där en hemmaspelare blir tvungen att ta en tvåa efter 14.39. Hemmalaget håller ut  fram till 16.36, då anfallande Tingsryd får trycka in en retur till 1-2. Inte helt rättvist i det läget: nu en kritisk fas i matchen av en typ som AHC haft svårt att hantera tidigare under säsongen.

Men man rycker upp sig och forcerar under periodens slutminuter, med flera halvchanser som resultat. Men krutet förefaller torrt inför fortsättningen.

7-9 i skott och en helt ok period av de svarta. Nya förstakedjan med Dion Knelsen, Conny Strömberg och Lucas Sandström är bra. Sandström överallt på isen.

ANDRA PERIODEN: Akt II, scen I: Nedsläpp.

Risigt försvarsspel av andrafemman skänker nästan gästerna ett mål i första minuten. Men Asplöven på g, annars. Tingsryd får inte grepp på kung Conny och tar sin första utvisning efter 4.37. Hafsigt spel och inget mål: Asplöven väldigt sårbara bakåt i eget pp.

Och så drabbas man av domherrens vrede efter 8.13. Pp för gästerna, som håller pucken fint i anfallsszonen utan att riktigt komma på kassen. 9.41: dubbelutvisning. Så tvingar AHC fram en tvåa för gästerna med aktivt spel efter 11.03.

Efter en våldsam kubbning på vänstersidan, gräver Asplöven fram pucken och går på mål, där Dion Knelsen trycker upp pucken i plockhandskrysset efter 12.57. Passningspoäng till backen Marcus Högström och Conny Strömberg.

Nervigt och irriterat på isen. Fin parad av Kuusela efter 13.25 och power-break. Puh!

En härlig hockeymatch just nu, med böljande spel och chanser åt båda hållen med tre minuter kvar av mellanakten. Avvaktande utvisning för Asplöven: klockan stannar på 17.45. Tyvärr kan gästerna rulla upp hemmaförsvaret och hänga 2-3 otagbart för Kuusela efter 19.13. En trasig klubba förstör för ett Asplöven som inte får något gratis just nu.

Tingsryd spelar genomgående lite enklare än AHC. Hemmalaget krånglar mellan varven till det för sig i egen zon. Men där håller Janne Niinimaa på att växa ut till den jätte som Asplöven hoppades värva. Många aktiva hemmaspelare ger hopp inför sista perioden.

TREDJE PERIODEN: Makterna är skyldiga Asplöven lite flyt.

Våldsam tackling och lite tid till eftertanke för en Tingsrydspelare efter 1.33. In med förstafemman, där kung Conny och Niinimaa styr spelet. Knelsen fullbordar hat-trick på passning av Niklas Andersson och Lucas Sandström efter 2.32. Bra pp!

Asplöven håller greppet och anfaller friskt. Kring sex blankt tar kamrat Slava Trukhno in pucken på högersidan och serverar framstormande backen Antti Alamäki som snärtar in 4-3 och taket håller på att lyfta i Arena P.

Herren hatar fegisar. AHC fortsätter framåt i minut sju till tio. Med Eddie Meduzas ord: domaren är en glasögonorm, som hittar en tveksam tvåa efter hemmalaget efter 10.29. K-r-ritiskt!

Första minuten dödad. Men så dabbar sig hemmaförsvaret och måste ta ytterligare en utvisning när klockan krupit fram till 11.53. Fem mot tre för gästerna. Asplöven får in sin fjärde gubbe. Och sin femte.

Typiskt för denna säsong: Asplöven missar öppet mål och Tingsryd vänder spelet och kvitterar efter 14.42. Slappt försvarsspel, igen. Men Slava Trukhno har andra idéer. En till uppåkning och pucken till Anton Gustafsson som sätter 5-4 över målvaktens axel efter 16.27.

Utvisning för Tingsryd 18.04 – borde vara grönt.

Viktoria! Ett ord sammanfattar en veritabel känslostorm för hemmaspelare, ledare och fans. Samt webreportrar!

– Segern var oerhört viktig. Nu har vi häng, sammanfattar Asplövens andretränare Urban Lahti under kvällens presskonferens.

Supporterspelaren Dion Knelsen störste matchvinnaren med tre baljor.

– Vi svor på att inte göra de misstag nära eget mål som vi gjorde mot Malmö. Vi var bättre på det idag och jag är glad att kunna hjälpa laget, säger en blygsam Knelsen.

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , , ,
10 kommentarer om “Asplöven vann gastkramande thriller
 1. Sport60 skriver:

  Bra jobbat!!
  Kul att följa matchen via Happisbladet när vi inte kunde vara på plats/Björn

 2. Per Urban skriver:

  Grattis till en snabb revansch efter en tung Skåne vistelse.

 3. jan hyvönen skriver:

  Grrrrrrrrrrrrattis Löven en kämpainsats, bra med uppehållet så att intrimning av nya spelare blir gjort Forza

 4. Johan W skriver:

  Viktiga poäng Löven, stort grattis o kriga ‘til the fat lady sings’ hela Norra hockeylänet behöver er!!!!!

 5. stinsen skriver:

  Mycket bra,grattis ! Nu gäller det att fortsätta ta poäng av övriga lag där nere i botten av tabellen, så hålls spänningen uppe säsongen ut.

 6. Arbetare skriver:

  Det är stort, när till synes normala människor börjar tala i tungor. Påminner ulf ekmans bönemöten. Man borde klara sig med svenskan i Haparanda, men en del vill vara lite finare än genomsnittsvensken.

 7. Haparandabo skriver:

  Signaturen Arbetare: Varför använda utrikiska ord när man har en adekvat inhemsk vokabulär disponibel?

 8. Språk skriver:

  Förmodar att ”Haparandabo” menar att den adekvata vokabulären är svenska/ finska. Bra att kunna utrikiska (engelska) även om den inte är gångbar i Happis.

 9. Haparandabo skriver:

  Jag menar inte så mycket, jag citerar bara Gunnar Sträng

 10. Erik skriver:

  Härligt, jätteskönt att Asplöven vann. Publiken var så glada och nöjda för segern. Det var ingen lätt seger men hoppas spelarna utvecklas ännu mer och får högre självförtroende, så att laget vinner mycket mera matcher och klättrar upp i tabellen.