Norrlandsstödet förstärks med 100 miljoner kronor

TORNEDALEN: Till 2018 års budgetproposition har regeringen avsatt 100 miljoner kronor i höjning till Norrlandsstödet, som ska stärka utvecklingen av jordbruksproduktionen.

Budgetpropositionen för 2018 bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Vänsterpartiet.

– En höjning av Norrlandsstödet är nödvändigt för att jämna ut de inkomstskillnader som uppstår på grund av jordbrukets sämre förutsättningar i landets norra delar där klimatet och de långa avstånden försvårar, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Höjningen föreslås då Norrlandsstödet idag med sina 318,67 miljoner kronor inte har räckt till för att bryta den nedåtgående trenden med lägre lönsamhet och minskad produktion.

– Dagens besked är inte bara viktigt ekonomiskt för hårt prövade lantbruksföretag, det har också stort signalvärde. Regeringen menar faktiskt allvar när man pratar om en ökad livsmedelsproduktion i hela landet, säger Håkan Nilsson, ordförande LRF Jämtland.

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har i många år drivit frågan för att stärka det norrländska jordbruket som har tuffa klimatförutsättningar.

– Det är en nödvändig signal efter den tillbakagång av produktionen som skett efter EU-inträdet. Tillbakagången har varit mer markant i Norrland jämfört med i resten av landet. Inom livsmedelsstrategin har vi påpekat att vi behöver en tillväxt i produktionen för att kunna skapa en livskraftig struktur runt jordbruket i form av förädling, insatsvaror, utbildning och rådgivning, säger Håkan Nilsson, ordförande i LRFs Norrlandsgrupp.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
8 kommentarer om “Norrlandsstödet förstärks med 100 miljoner kronor
 1. Janne skriver:

  Har Norrbotten då fått bidrag till allt? Först till renovering av gamla lador vilket Rosengren fixade. Nu ska ni ha snart ha bidrag för att odla på Kebnekaise. Oavsett bidrag så kommer ICA att kunna sälja mat. När är gränsen nådd? Är inte Buchten säker på omval? Är det värt 100 miljoner att få honom omvald? Ge honom pension på en gång och spara 97 miljoner.

 2. ötbo skriver:

  jaha det är så alliansen ser på detta, jag tycker att det är på tiden att vi får pengar tillbaks för vi har ju skickat mycket pengar i evigheter till 08 området (hela södra sverige) EL, MALM m.m
  Heja Sven-Erik!!!!
  Han är den enda som för våran talan i östra Norrbotten.

 3. Ötå-bo skriver:

  Alliansens och Centerns politik var förödande för glesbygden. Statlig service t.ex FK kontor stängdes, liksom butiker, bensinstationer, posten, jordbruk m.m. Nu med en vänster regering har vändningen bara startat. Borgare borde inse att ”marknandskrafterna” inte har lösningen! Se bara på hotell haveriet i Ötå! Ett råd till Mörtberg,glöm din ideologi och köp tillbaka hotellet med FH, för ni säger er vilja satsa på besöksnäringen!

 4. politiskt beroende skriver:

  häller helt med föregående inlägg. centern ord blir bara tomma ord för de är högern med moderaterna som bestämmer dagordningen. som under Reinfeldts tid blev de ju en massaker på glesbygden och va gjorde centern? jo dom gjorde ingenting utan lät allt förfalla och samma blir de om olyckan är framme igen i valet 2018.

 5. politisk mörtstrand skriver:

  häller helt med föregående inlägg. centern ord blir bara tomma ord för de är högern med moderaterna som bestämmer dagordningen. som under Reinfeldts tid blev de ju en massaker på glesbygden och va gjorde centern? jo dom gjorde ingenting utan lät allt förfalla och samma blir de om olyckan är framme igen i valet 2018.

 6. Janne skriver:

  Att köra Volvo Amazon är inte framtiden, det gjorde vi på 60-talet. I och med Nordeas flytt till Finland är det dax att följa efter. De renoverade ladorna i Norrbotten påstås ju vara tomma. I Finland lönar det sig att anstränga sig.

 7. politisk mörtstrand skriver:

  ni bönder som av gammal hävd måste rösta på centern bara för att ni är bönder. vill bara veta vad de är för fel på denna satsning på er verksamhet? för er partiledare kommer säkert att göra de? antingen för mycket pengar till er eller för lite! de är ju skrattretande och höra hennes retorik om att allt är fel. och under åtta är så gjorde centern inget för bla bönderna.

 8. ötbo skriver:

  Hej Janne!! flytta du till finland det är säkert inte på svenska sidan som sörjer detta.