Northland förorenar Muonioälven

PAJALA: Gruvbolaget släpper ut stora mängder spillvatten, vilket kan orsaka fiskdöd.Northland resources har vid ett flertal tillfällen släppt ut gruvvatten i Muonioälven. Bolaget har rätt att släppa ut spillvatten, men nu handlar det om nära en miljon kubikmeter.

David Berggård på länsstyrelsen menar på att gruvvattnet innehåller flertalet ämnen från mineraler som man bryter och processar, däribland ammoniak.

– Det är ett ämne som kan orsaka fiskdöd eller skador på fisk då det i högre mängder kan innehålla gift, säger han till Norrbottens Kuriren.

Northland resources vice vd, Jonas Lundström, menar att det har varit marginellt halter av glödrest vid två enstaka tillfällen, men menar på att personalen är kompetent och värnar om miljön.

– Varje liten avvikelse rapporteras och vi lämnar in sammanställning av miljödata flera gånger per år, säger han till Norrbottens Kuriren.

Publicerad i Pajala Taggar:
5 kommentarer om “Northland förorenar Muonioälven
 1. Kajsa skriver:

  Jaha, nu börjar miljön påverkas i större geografiskt område. Northlands gruva skulle ju inte ha miljöpåverkan i våra vatten. Så sa de på ett möte i Kaunisvaara, alldeles i början av projektet. Ni sa att ni skulle ha för lite vatten. Men var är bassängen ni skulle bygga? Och denna höst som varit så torr .. Hur blir det när det börjar regna. Kommer utsläppen att öka? Illa, illa…

 2. restaurangkungen skriver:

  Varför inte fråga miljöchef och vice VD Jonas Lundström?
  jlundstrom@northland.eu
  Ännu ett exempel på att svensk lagstiftning är alldeles för svag, och att befolkning och natur får ta smällen med förorenad nationalälv och ännu mer tungmetaller som förgiftar Östersjön. Ja till gruvor? Nej tack.

 3. Realisten skriver:

  1 miljon kubikmeter.. För att få lite perspektiv på det hela: 1 olympisk swimmingpool motsvarar cirka 2500 kubikmeter.
  Northland har alltså dumpat motsvarande cirka 400 olympiska swimmingpooler med förorenat vatten i vårt regionala vattensystem. Och detta är bara Northland, vill vi verkligen ha mer av denna ”positiva utveckling” till Norrland? NEJ TACK!

 4. kaunisvaarabo skriver:

  Det här är väl ingen nyhet eller överraskning? Det visste väl alla att det skulle hända? Det är ju priset för sådan typ av jobb?? ELLER HUR?

 5. Per L skriver:

  Nu har nästa gruva kommit igång med remisser angående planerad miljöpåverkan. Northland Mines OY avser öppna gruva i Hannukainen, ungefär mitt emot Kaunisvaara. 5 dokument har inkommit på CD, ett av dem var 375 sidor innehållande bl a MKB, = miljökonsekvensbeskrivning. Hur är detta förenligt med skyddet av Torne älv? Älven,, meän VÄYLÄ, ska den offras för att ge bröd i mun åt några få ortsbor, som i så fall kommer att smutsa ner älven mot bröd i mun några år!