Ja till nya obligationslån – nu ska produktionen dras igång

OSLO/PAJALA: De gamla obligationsägarna har röstat ja till det nya obligationslånet om 335 miljoner dollar. Det innebär att Northland undviker konkurs.

Efter lite mer än en timme visade det sig att de gamla obligationsägarna i Northland godkänt det förslag som ledningen utarbetat tillsammans med rekonstruktören.

Det innebär att det nya konsortiet kommer ta över stora delar av ledningen. De får 4 av 7 platser i styrelsen. Konsortiet består av Peab, Metso, Folksam och Norrskenet som delvis är LKAB:s riskkapitalbolag.

75 procent av de röstberättigade var positiva till en ny obligationsutgivningen.

– Det är en enorm lättnad, nu kan vi lämna problemen bakom oss och gå in för det vi ska göra. Kriserna har avlöst varandra, personalen verkligen lidit. De ha sagt upp sig från sina förra jobb och flyttat till Pajala och tagit lån och så vidare. Men nu kan de andas ut. Detta borde ha varit sista striden för en överskådlig framtid, säger Harry Rantakyrö personalspecialist vid Northland till Haparandabladet.

Wennberg lättad

Pajalas kommunalråd Kurt Wennberg är lättad.

– Det var glädjande att det blev ett ja, det känns som att vi får lite asbetsro nu så vi kan titta framåt. Det har varit ett svävande mellan hopp och förtvivlan. Det har varit många datum, med de har haft gummiband och dragit ut på tiden. Så i söndags när vi fick höra att det kanske skulle bli ett nej kändes det jobbigt, berättar han.

– Jag sade också tidigare att ”det känns bra” men det uttalandet känns nästan urvattnat i Pajala, men nu känns det bra. Det ringer konstant från olika tidningar som frågar hur jag firar. Jag sitter med en stor kopp kaffe och havreflarn, skrattar ett lättat kommunalråd.

Produktionen startar igen

– Det är en fantastiskt dag, när beskedet kom såg jag lättnaden och en jätteglädje i de anställdas ansikten, det har varit fantastiska medarbetare, säger Northlands informationschef Niklas Dahlström som är på plats i gruvan.

– Ganska omgående gav produktionchefen ok att sätta igång med produktionen igen. Det var som att vara på en brandstation för folk nästintill hoppade i sina skyddskläder, fortsätter han.

Bengt Niska, Pajalas förra kommunalråd, som under gårdagen oroat kallade till presskonferens när det visat sig att en amerikansk hedgefond var i tagen att fälla Northlands obligationsutgivning, låter lättad.

– Jag är inte orolig idag. Det här är ett beslut som gör att det här samhället, regionen och kommunen kommer utvecklas positivt. Konsortiet är inga kvartalsföretagare, de är samhällsbyggare så det här kommer att gå bra. De hade inte gått in i det här om de inte visste att de skulle fixa det.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
9 kommentarer om “Ja till nya obligationslån – nu ska produktionen dras igång
 1. Stig Aspholme skriver:

  Hurra, hurra, nu är väl följetongen slut för Kaunisvaara gruvan och framtiden kan ses an med tillförsikt. Vilken pärs detta måste ha varit för alla anställda, entreprenörer m.fl. Nu bör väl bagerierna i Pajala gå för fullt, med tårttillverkning för att fira framgången.

 2. Eva skriver:

  Åh så bra!!!

 3. Pankkukruunu skriver:

  Det var antagligen företagsplundrare som hade tänkt att göra sig en hacka på konkursen. Våra tiders stråtrövare.

 4. Fritz Laestadius skriver:

  Dr Tanner med följe undersökte mineralfyndigheterna i Kaunisvaara redan på 1920 talet. LKAB gjorde samma sak senare vid olika tillfällen. Hoppet präglade ortsbefolkningen om en ljusare framtid. Nu – TISDAGEN DEN 4 JUNI 2013 kl 12 kan man nog ana att en ny epok i TORNEDALENS historia tar vid och ristar sin runskrift på MEÄN KIELI i malmkroppen där under våra fötter. KYLLÄ SE KANNATTI TAISTELLA. SÅ lyder TORNEDALENS nya slogan.
  FRITZ LAESTADIUS

 5. Fd-Bybo skriver:

  Kalla huvuden vann till sist i alla fall. Grattis igen! Även om det kan kännas surt för de gamla obligationsägarna att de inte fick bättre utdelning, är deras förlust ingenting i jämförelse med aktieägarnas. De har nog också räddat det som räddas kan av sina pengar. En regelrätt konkurs är som ett krig, destruktiv och oberäknelig. Det hade kunnat bli någon ’Fly by Night’ operatör som tog över i så fall, kortsiktig, miljöförstörande och med siktet inställt på ’gräv fort och lämna skiten snabbt’.

 6. sirkka nitti skriver:

  Så bra och skönt! För Pajala och för hela Norrbotten.

 7. Sigurd Westman skriver:

  Äntligen kanske vi kan börja tro på en framtid i Pajala. Stort tack till bygdens son Lars-Erik Aaro och till Anders Sundström och andra som suttit med tjocka plånböcker och som delat med sig, för att rädda oss fattiga från stort armod.

 8. Tom Peng Pung skriver:

  Jag skulle påstå att vi bygdens söner och döttrar har satsat betydligt mer än vad dessa två herrar gjort. Dessutom är det inte deras egna medel dom satsat till skillnad från oss.

 9. Vittula skriver:

  Kvartalsföretagare.. Så talar en sann socialdemokrat! Inte undra på att Tornedalskommunerna ligger i botten på alla rankingar!