Nu är det bekräftat – Kaunisvaara gruvan öppnas i sommar

Det var idel glada miner vid presskonferensen. Fr.v. Per-Erik Lindvall, Åsa Allan och Anders Sundström

Det var idel glada miner vid presskonferensen. Fr.v. Per-Erik Lindvall, Åsa Allan och Anders Sundström

PAJALA: I princip alla slutsatser som Haparandabladet dragit angående gruvan i Kaunisvaara bekräftades vid en presskonferens i Luleå idag. Gruvan kör igång till sommaren och minst 300-350 nya jobb skapas i Pajala. Styrelseordföranden för Kaunis Iron, Anders Sundström, styrelseledamoten Per-Erik Lindvall och platschefen Åsa Allan gjorde helt klart att gruvan kör igång med mycket goda förutsättningar.

Inom kort kör rekryteringen av personal till Kaunis Iron igång. 30-40 gruvplanerare och övrig personal ska anställas i bolaget. Samtidigt jobbar man hårt med att upphandla entreprenörer som ska sköta gruvdriften, anrikningen och transporterna.

– Att rekrytera bra personal är en tuff utmaning. Men jag är inte orolig. Vi har redan fått förfrågningar från många intressanta personer, berättade Åsa Allan.

Kaunis Iron kör precis samma logistikkoncept som Northland, det vill säga lastbilstransporter till Pitkäjärvi i Svappavaara och därifrån tågtransport till Narvik. Den malmhamn som anlades av Northland ägs idag av Narviks kommun under namnet Narviks Hamn A/S är färdig att köras igång för Kaunis Irons utskeppning.

Helt andra förutsättningar

Men alla andra förutsättningar är helt annorlunda jämfört med Northland, som var hårt skuldtyngt med skyhöga räntor för bland annat obligationslån. Kaunis Iron startar utan ett öre i skuld. Man köpte hela anläggningen inklusive gruva, anrikningsverk och kontor för knappt 100 miljoner kronor – ungefär en procent av de pengar som investerades i gruvan av Northland, 1,1 miljarder US-dollar.

Kaunis Iron har ett eget startkapital på över 500 miljoner kronor. Det är framför allt Anders Sundström som har arbetat hårt med att få nya investerare och det är investerare som gått in som delägare. Totalt finns cirka 80 svenska investerare och Sundström är själv en av dem. I princip alla är seriösa industrialister som inte är kända för att gå in i industriprojekt för att sedan dra sig ur. Sundström nämnde Peabs grundare Mats Paulsson som exempel.

– En bank är alltid bra att ha när det går bra för ett företag. Men när det börjar gå dåligt är banken inte så bra att ha – för då vill de säga upp lånen, sade Anders Sundström på presskonferensen.

Har ett försprång

– Vi vet att vi har en fungerande anläggning och vi vet vilken malm vi kan producera. Det är slig med 69-procentig järnhalt och så hög kvalitet har bara två gruvor i världen, Kaunisvaaragruvan och LKAB. Premierna för 69-procentig slig har stigit kraftigt, bland annat beroende på att det ger minskade utsläpp av koldioxid jämfört med malm av lägre kvalitet, berättade Per-Erik Lindvall.

– Malmen från Kaunisvaara har ett försprång på marknaden och är en framtidsmalm.

Allt hade varit sålt

Han berättade också att intresset från stålverken redan är mycket högt.

– Vi hade i princip redan nu kunnat sälja hela årsproduktionen på två miljoner ton slig om vi varit igång idag, sade Lindvall.

Det var alltså idel positiva tongångar på presskonferensen. Man berömde också konkursförvaltaren Hans Andersson som hade lagt ner stor möda och stora kostnader på att hålla igång anläggningar, motionera maskiner och sköta miljöfrågorna.

Haparandabladet återkommer i fredagens papperstidning med ett utförlig redogörelse för gruvstarten och de möjligheter som nu öppnas.

Publicerad i Pajala, Svenska
33 kommentarer om “Nu är det bekräftat – Kaunisvaara gruvan öppnas i sommar
 1. Majlis skriver:

  Ett stort Grattis till framgång och nya möjligheter till jobb i norrbotten

 2. Skolkritan skriver:

  Jag undrar hur ni tänker, först skriver ni att man börjar utan en krona i skuld för att i nästa andetag skriva att gruvan kostade 100 miljoner och att man har 500 miljoner i startkapital. Det är givetvis en skuld bolaget har till sina ägare.

  Det är en ren lögn att skriva att gruvan öppnar utan ett öre i skuld, rätta gärna artikeln.

 3. Ekonomen skriver:

  Den enas död är den andras bröd heter det, här stämmer allt.
  Kaunis Irons affärsidé kan omöjligt slå fel.
  Nu kommer vi alla att få del av kakan.

 4. Medgav fly in flyout skriver:

  Åsa medgav i NSD att risken är stor för fly in flyout och att skattepengar kan flyout från Pajala. Det är klart om entreprenörer skall stå för 90% av jobben att risken är stor för detta. Eftersom priset bestämmer och blir det som det blir drift med OFF/ON princip att jobben blir ovissa och förmodligen från lågpris bolag typ baltikum mm. Positivt dock för affärerna men kanske inte för skatteunderlaget.

 5. Kyllä se kannate skriver:

  Okej pessimister, sätt igång att kommentera;)

 6. Stolt fd pajalabo skriver:

  Jag önskar och hoppas att leendena finns kvar om två år. Grattis Pajala och all lycka till med gruvdriften

 7. från holmen skriver:

  Hoppas det blir bra

 8. Gruvis skriver:

  Hoppas att de blir en bra sak denna gång.

 9. klurifax skriver:

  aha krama ur det absolut sista innan man drar ner rullgardinen!

 10. Mad Max skriver:

  Pessimisten blir aldrig besviken, sägs det.

 11. Lars Pekka skriver:

  Kommentar till Skolkritan: Cirka 80 ägare har satt in pengar i Kaunis Iron ab och blivit delägare. Delägarnas insats blir bolagets eget kapital, alltså ingen traditionell skuld som bolaget betalar ränta på eller amorterar bort. Skulle bolaget mot all förmodan gå i konkurs så förlorar delägarna sin insats (något som delägarna i Northland fick erfara). Går bolaget bra kan delägarna få utdelning.
  Det är bara i bolagets balansräkning som aktiekapitalet bokförs som skuld till ägarna (för balansens skull).
  Allt enligt min enkla uppfattning om företagsekonomi.
  /Lars Pekka, artikelförfattare

 12. Körhårtkaunisiron skriver:

  Klurifax! Haha du är med i varje inlägg på hbwebben! Och alltid negativ till allt? Du måste ha det jobbigt? Sök ett jobb på kaunis iron istället och bli lite positiv till arbetsmöjligheterna till Pajala!

 13. sage51 skriver:

  jag hoppas verkligen att det fungerar trots alla pessimister och arbetsskygga som är i farten o skriver, kommunen behöver detta för att vi skall kunna fortsätta att leva här i denna bygd.

 14. Skolkritan skriver:

  Då får jag be så mycket om ursäkt för min bristande koll i företagsekonomi Lars Pekka.

 15. Mad Max skriver:

  Jag tror att renskötarna inte har sagt sitt sista ord angående detta. De verkar protestera allt som försvårar deras näringsidgande.

 16. Olle skriver:

  Renskötsel är bara en hobbyverksamhet för 95% av de.s
  .k samerna i området.

 17. AnnBritth skriver:

  Undrar vad som gynnar oss mer….renskötseln eller gruvindustrin???? Det är alltid ett jäkla gnällande. Dessa saknar ju inte bidag från staten. Det finns nog plats för både och.

 18. Det blir tyst !! skriver:

  Mad Max !
  Ang renskötarna det blir som sist under NR de kommer inte att säga ett dyft ty de blir köpta som sist. En del får reserverade jobb i gruvan och viss kompensation ekonomiskt. Förväntar du dig samma action som i Jokkmokk glöm det, ty här blir det tyst !

 19. Fixarfrasse skriver:

  Goda nyheter! Den här gången hoppas jag kommande chaufförer håller sig till att uteslutande använda bilvägen och, så långt möjligt, undvika ”dikesvägen” och det går nog bra så länge inte smsfingrarna jobbar samtidigt som chauffören kör.

 20. från holmen skriver:

  spännande var den behövliga arbkraften skall komma ifrån…kanske det nya bolaget anställer folk med 80% ig subvention…eller skall dom se till andra fördelar…

 21. Sixten Lautakoski skriver:

  Grattis Pajala hoppas de håller bättre denna gång,ni har ju hemma läns folk i ledningen jag håller tummarna för er framgång.

 22. PELLE skriver:

  Staten får ge bidrag för att städa gruvan när den har konkat. Renarna kan man fortfarande äta äta men inte malmen.

 23. Lars Pekka skriver:

  Skolkritan – ursäkten godtagen. Jag var nog också lite oklar i artikeln. Allt kapital som tillförts (540 miljoner kr) har satts in som aktiekapital, vilket jag borde ha klargjort från början.
  Det är stort att våga be om ursäkt. Det borde vi alla våga lite oftare.
  /Lars Pekka

 24. Futurum Casus skriver:

  Jag har aldrig förstått vitsen med att starta en gruva eller dyligt om inte ortbefolkningen får ta del av vinsterna. Dvs. lön som genererar synergi i form av skatter som gynnar välfärd för alla. Varför tömma landet på värdefulla mineraler och det inte genererar vinster för ortsbefolkningen? Någon måtta får det lov att vara. Jag hade en diskussion med en känd motorsportförare som inte oroade sig för att oljan tar slut. Olja finns, sa han. Jag svarade, ska vi lära oss ”skita” genom betong- och gjutjärnsrör igen när vi går på toaletten. Avloppsrör görs av olja för den som inte vet det.

 25. Viktigpetter skriver:

  Nu har hela Torneland tidernas chans eftersom gruvan kommer att drivas med entreprenörer. Nu är det bara att sätta igång och arbeta och att sluta gnöla.

 26. Futurum casus skriver:

  viktigpetter: Personal kommer att flygas in. Mindre mängd ortsbor får arbete gruvan.

 27. Flyout inte omöjligt enligt Allan ! skriver:

  @Viktigpetter
  Gruvan kommer att drivas av entreprenörer till 90% vi får dock se om de lokala entreprenörerna hinner med i prispressen. Som Åsa Allan sade det finns viss risk för att skattepengarnas Flyout ur kommunen, den som lever får se hur det blir.

 28. RiskAbel skriver:

  Nu får väl renskötarna sluta o gnälla! Sadla om och börja med kor,Vi har så bördiga marker här i tornedalen,Trafikolyckorna minskar ju drastigt. Och era djur då,enl lag måste ju ha stängsel för att inte promenera ut i naturen,Dvs: Mycket mindre stängsel att sköta om.Då får ni ju behålla era ”Bästa” djur i livet, Alla blir gladare och mjölkpriset går ned. och det bästa av allt, Det luktade som vi växte upp med, Turism?
  Vilken lycka!

 29. Utnyttja obrukade marker skriver:

  Egentligen borde landsbygdsministern Bucht som kommer från tornedalskt ödelagt område vad gäller markanvändning, se till att tvångsförvalta varje fastighet som lämnar markerna obrukade.
  På dessa ägor skulle renägarna kunna idka näringsverksamhet för att föda renar. En stor egoistisk anda råder över dem som äger mark till namnet för att bibehålla makten, medan renar tvingas ut på vägarna i brist på näring, i bästa fall konstgjord pellets. Vilket genomskådar pellets är ingen naturlig föda. Renköttet får smaken därefter och djuret blir mentalt sävligt och driver rolöst runt efter vägarna.

 30. bor-Gränsen skriver:

  nu gäller de för dom tornedalska äkerierna och gå samman och ge ett gemensamt bärkraftigt anbud. allt för att stå emot ”jättar” som bdx, glifford, och andra större företag.

 31. bor-Gränsen skriver:

  men varför inget repotage om tornbergs oegentligeter på webben…är de på grund av ev, släktskap eller bara politidks skäl?

 32. bor-Gränsen skriver:

  eller tycker redaktörer de är ok tornbergs handlande är??!½! centern som svammel och vurmar om småföretagsamheten och har en representant som myglar och inte vill uppvisa offentligt sitt företags dåliga affärer…och inte ett ät utzan två hittills…de är grasverrande—

 33. bor-Gränsen skriver:

  om hans företag skulle ha visat positiva siffror så nog skulle centern.tornberg ha skickat in ärsredovisningwen snabbare än blixten. men gör att göra m¨nått annat brottsligt enl aktiebolagslagem–