Nu är det klart – (S), (KD) och (Sjvp) tar makten i Pajala

Eva Esberg (KD), Lennart Ojanlatva (Sjvp), Anita Weinz (Sjvp), Ulrika Hammarström (S), Mats Bodmark (Sjvp) och Roland Karlsson (S) tillhör förhandlingsdelegationen som nu sytt ihop ett avtal som ger dem makten med ett mandats övervikt i fullmäktige.

Eva Esberg (KD), Lennart Ojanlatva (Sjvp), Anita Weinz (Sjvp), Ulrika Hammarström (S), Mats Bodmark (Sjvp) och Roland Karlsson (S) tillhör förhandlingsdelegationen som nu sytt ihop ett avtal som ger dem makten med ett mandats övervikt i fullmäktige.

PAJALA: Under helgen slutfördes förhandlingarna mellan tre partier i Pajala. (S), (KD) och (Sjvp) ska leda Pajala kommun under kommande mandatperiod i fyra år. Ulrica Hammarström (S) blir kommunalråd och Leif Gramner (KD) blir kommunstyrelsens vice ordförande.

”Vi kommer under den närmaste tiden arbeta med att skapa ett gemensamt lag med fokus på samarbete, kompetens och engagemang. Vi kommer att ha en långsiktig inriktning på vår politik där kommunens kärnverksamheter och ekonomi är prioriterade områden, skriver de tre partierna i ett pressmeddelande.

”I de diskussioner som förts känner vi oss säkra på att vi har den respekt och ödmjukhet för varandras åsikter som kommer att krävas i vårt arbete för hela Pajala kommuns bästa”, skriver de tre partierna.

Engagerade sig i skolstriden
De tre partierna har redan långt innan valet samarbetat och drivit samma linje bland annat angående skolorna och badhusen. Ulrika Hammarström var en av de föräldrar som engagerade sig för att rädda skolorna och badhusen i Tärendö, Junosuando och Korpilombolo.
Hon var också en av dem som gick in i socialdemokraterna och var med och tog makten i arbetarekommunen. Allt detta har nu lett henne till den främsta politiska posten i Pajala.
Ville sluta med politik
Leif Gramner hade egentligen planerat att sluta med politik, men övertalades att ställa upp i valet ytterligare en period. Nu återkommer han som kommunstyrelsens vice ordförande. Han hade tidigare samma post när Bengt Niska (S) var kommunalråd.
Moderaterna, som tidigare samarbetat med nuvarande Framtid S och Vänsterpartiet var länge aktuella för att ingå i samarbetet, men de planerna sprack.

Publicerad i Svenska
26 kommentarer om “Nu är det klart – (S), (KD) och (Sjvp) tar makten i Pajala
 1. Moderatkommunisten skriver:

  Upp till bevis!

 2. Ifråga sätter det kompetenta gänget skriver:

  Hej nu börjar allvaret för det ”kompetenta” laget, att lösa kommunens allvarliga ekonomiska problem , och sedan fullfölja de utlovade utfästelserna för byarna.Hur få tillit till politiker som smutskastar andra politiker? Smutskastningen har bestått av ord som psykopat och ekonomiska svindlare.

 3. Gudrun Oja skriver:

  Det är väl en bra samling

 4. Gudrun Oja skriver:

  Det är väl en bra sammanslutning för Pajala Hoppas nu att det blir bättre med kommunen speciellt sociala avd

 5. Amazon skriver:

  Ok, nu är det upp till bevis. Bymaffian får nog lite kalla fötter nu när man själv ska ha hand om penningpåsen. Vi får väl se men dom får chansen nu!

 6. Kommunbo skriver:

  Äntligen – har demokratin segrat i Pajala kommun.

 7. Jouni skriver:

  Början till slutet! Engagemanget bygger på att ”stoppa huvudet i sanden” och ignorera det faktum att befolkningen minskar och skatteintäckterna lika så. 4 badhus på 6000 invånare måste vara världsrekord. Alla skall ha lika service oavsett var man bor. Ohållbart. Gänget romantiserar om svunna tider, där allt var bättre förr. Ger inte direkt något förtroende. Dags att börja trolla med knäna!

 8. Anders Aasa skriver:

  Jag önskar er ett ärligt lycka till med den tuffa uppgiften att styra Pajala kommun de närmaste fyra åren.

 9. Förmodligen Lekskola ala riksdagen skriver:

  Få se om de verkligen kan enas inom gruppen finns kända mobbare som gärna tar sig i akt om de får chansen.
  Oddsen är väl stora på sikt att det urartar och blir precis som i riksdagen en ren lekskola.

 10. partipol. bunden skriver:

  huvudsaken är att inte sd med vad de verkar har sitt epicentrum i Tärendö inte fick sin vilja igenom och blev en del av extrem högerpolitiken. känns ganska bra med nuvarande konstellation men främst kd måste skärpa sig och inte bara be till sin s.k gud i allt dom företar sig. de räcker inte att varje söndag och be om förlåtelse på alla oförrätter man har gjort under veckan och låtsas gå vidare som om inget har hänt eller skett.

 11. partipol. bunden skriver:

  men sen kommer dom och inse att skolorna i Tärendö och andra samhällen kommer att stängas, de är fakta men kanske inte i k-rådets hemby Tärendö. men annars kommer de och bli ett rent harikiri för andra enheten i kommunen. nä långsiktigt är ju framtids s politik den mest realistiska och de kommer och bli de redan efter säg 2 år med oprofsionella politiker som lever på fantasi drömmar.

 12. partipol. bunden skriver:

  och inför nästa val om 4 år har ni i Pajala också och ta ställning till nassar (sd) som jag vet är och gror i myllan och växer till sig om till nästa val. de finns extremer även i ert samhälle med hår på bröstet och ovårdat hår . är snaggat.

 13. De finns att ta skriver:

  De finns mycket att spara in i central orten.stäng 1 sporthall, stäng de fallfärdiga badhuset m.m

 14. Funderare skriver:

  Varför kan man inte bara stänga centralskolan i pajala? Den är ju fallfärdig.

 15. Funderare skriver:

  Varför inte stänga båda sporthallarna i pajala? Idrott behövs ändå inte.

 16. Funderare skriver:

  Kan vi inte stänga gymnasiet i pajala?

 17. Konkret skriver:

  –> Funderare:
  Det är MYCKET dyrare att stänga gymnasiet i Pajala och skicka iväg eleverna till andra kommuner. Varje kommun är ansvarig för ungdomarnas skolgång i grundskolan och gymnasiet. Om eleverna studerar i andra kommuner måste Pajala kommun betala så kallade interkommunala avgifter. Den kostnaden är betydligt högre än kostnaden för utbildningar anordnade av den egna kommunen. Det är alltså en bra affär att behålla gymnasiet. Man kommer inte undan interkommunala avgifter helt eftersom det alltid finns elever som väljer utbildningar som inte kan erbjudas i Pajala.

 18. Konkret skriver:

  –> partipol. obunden:
  Jag förstår inte vad du skriver.

 19. oartipol. bunden skriver:

  som jag har sagt de finns nassar (SD) även i Pajala som inte fattar nått om demorkatin i vårt fina samhälle med s som styr….om om lillemannen mot förmodan blir statsminister så är de ett Sverige som går bakåt för all statistik pekar på att Sverige går framåt. och inte bla centerns retorik som är helt verkligligshets frånvänta som säger de motsatta.

 20. oartipol. bunden skriver:

  du funderare vet du egentligen vad dina funderingar går ut på. är du en av er i Pajala dom få nassar som ger utryck vad sd:s politik går ut på? en extrem höger politik som nästan kan jämföras med centerns när de främst gäller arbetsrätten för oss löntagare. och sen ondgörs sig lillemannen varför s inte kan godta en regering på alliansens villkor. ja vad f-n ska man säga, vi inom vänstern kan aldrig gå med på en politik som för landet bakåt i tiden- allt pekar uppåt i statistiken. låt s fortsätta sin politik som även storföretagen tycker är bra. och även småföretagen och lantbruket.

 21. oartipol. bunden skriver:

  och varför är kd:s drömsamhälle främst usa och sen israel? jo för att där frodas den mest ojämlika samhällen i världen. som kd i Sverige som vurmar om migrationen vem dom som dom vurmar för är kristna migrater. som orban han är beredd och ta emot ca 2000 flyktingar bara dom är kristna. och de gäller samma för buchsen.tooor. finns de nån kvinna som är mer ohederlig i sin politik. tycker den är mer straffbar än realistikt. nä börjar bli aktuellt för mig också att gå ur sv kyrkan som dom flesta gör. delar inte deras nasse värdegrund med min.

 22. Konkret skriver:

  –> oartipol. bunden:
  Tack för förtydligandet.

 23. Viktigpetter skriver:

  Av kommentarerna att döma verkar det finnas rent bindgalna typer i Pajala.

 24. korpis bo skriver:

  Vem som styr kommunen saknar betydelse .Det är pengarna som bestämmer,Vi måste anpassa våran konsumtion efter våra inkomster ,det gäller privat eller kommuner

 25. också Korpisbo skriver:

  Vem ,som styr är avgörande ; Hur man prioriterar oavsett om man har mycket eller lite pengar.

 26. Juoksengibo skriver:

  Kan inte ansvarig för hbwebben/Haparandabladet lägga ut det politiska läget i Ötå på webben så vi har möjlighet att säga vår mening? Helst innan små partierna bestämmer vilka de ska bilda allians med. Tack på förhand.