fbpx

Nu är det klart – Seskarösågen öppnar i april 2020

SESKARÖ: Nu är det helt klart. Stenvalls Trä har tagit beslutet att öppna Seskarösågen i april 2020. 24 personer ska anställas. Men innan dess ska 70 miljoner kronor investeras i sågen.

– Nu kan vi verkligen blir den bästa virkesköparen för skogsägarna i Norrbotten, säger vd Folke Stenvall.

– Vi har inte något råvaruavtal med Sveaskog, som vi hade hoppats på, men nu kan vi inte vänta längre. Att ha sågen stående kostar oss 1,5 miljoner kronor per år och vi vill naturligtvis ha tillbaka de pengar som vi lagt ut sedan vi köpte anläggningen, säger Folke Stenvall.

”Intressant för Sveaskog”

– Å andra sidan kan vi sammantaget vid våra anläggningar på Seskarö, i Piteå och Sikfors såga alla sortiment av sågtimmer, grovt timmer, vanligt timmer och klentimmer av både furu och gran. Självfallet även massaved som vi levererar till närmaste massbruk, säger Folke Stenvall.

– Jag hoppas att även Sveaskog ska finnas oss som en intressant köpare av deras råvara.

Teknikinvesteringar

– Men vi har ju också en stark egen inköpsorganisation med köpare bland annat i Tornedalen.

Investeringarna gäller moderniseringar av viss sågteknik, bland annat timmerröntgen i timmersorteringen, skanner i justerverket och ett ytterligare timmermagasin.

”En glädjens dag”

Bengt-Olov Innala, fd fackbas och numera konsult för Stenvalls Trä är glad. Han ansvarar bland annat för ”malpåseskötseln” av sågen.

– Efter elva år får vi äntligen uppleva en stor glädjens dag på Seskarö. Jag har mycket stort förtroende för Stenvalls Trä. De har sågverkskunnande som ingen annan. Jag är helt övertygad om att detta blir en långsiktig satsning för Seskarö.

– Jag hoppas själv att få vara med och bygga upp verksamheten igen och att jag kan bidra till uppstarten, säger Bengt-Olov Innala.

 

Dela den här artikeln:

E-post
Facebook
Twitter
LinkedIn

Vet du mer? – TIPSA OSS!

Tipsa redaktionen via tipsa@haparandabladet.se, telefon 0922-28022 eller krypterat via vårt tipsformulär som finns här

Kommentera artikeln:

11 kommentarer på “Nu är det klart – Seskarösågen öppnar i april 2020

  1. Till tror vad jag vill. Resonerar man som du borde ju Seskarö såg överlevt Rolfs såg med facit i hand! Jag tycker gentemot dig att det är ett fantastiskt beslut, sågverket står ju trots allt ute på Seskarö. Angående miljötänkandet så finns det lösningar i form av tex HVO100.

  2. Helt fantastiskt 24 jobb till Haparanda de är som 170 jobb till Luleå helt otroligt. Glädjens dag jag håller med er. Hoppas Haparanda kan leverera arbetare så inte de bara blir kalixbor. Upp till bevis för arbetsförmedlingen att leverera 24 personer men de skall väl inte vara några problem med den arbetslösheten som finns i Haparanda.

  3. Ni SD:are gläds inte riktigt, är det risk för att bli anvisat ett jobb!

  4. Att Seskarö fortfarande lever är ju en väldigt hemskt beslut ,men grattis till att det öppnar, set politiska beslutet var ju hemskt Karlsborg borde överlevt Seskarö sågen där är massa industri flis bark är nära ingen transport, nu ska den köras dit till Seskarö timmer och därifrån flis bark med lastbil man undrar var är miljötänkande?

  5. Bra med jobb som har högre lön än vanligt i Haparanda ……. Hoppas många unga får jobb där då dom kan stanna i kommunen .

  6. Grattis Seskarö men håll ett viss tidigare kommunalråd borta från industriporten, hon kanske vill få in en fot så att hon kan bli vd ock köra det i botten.

  7. Så glädjande för Seskaröborna och hela Haparanda kommun! 🌻🌼Stort GRATTIS!!

  8. Stort grattis till Seskarö, detta är något som alla har väntat på.

RELATERADE ARTIKLAR

SENASTE TIDNINGEN

VILL DU PRENUMERERA?

E-tidning

Autogiro eller kort utan bindningstid
kr 89 Månadsvis
  • E-tidning
  • App för mobil
  • App för läsplatta
  • Taltidning (sve)
  • Sökbart arkiv
  • Offlineläsning
Popular

Läsning från E-TIDNINGEN

En hel del fisk och strålande väder

I söndags var det några kallgrader och inte ett moln på himlen när pimpeltävlingen Vuononappet genomfördes med över 100 deltagare. 

Pensionär tog chansen att bli en skolmormor

Två timmar i veckan kommer skolmormor Margareta Tengberger till Aspstrandens skola och läser med eleverna. Hennes lön är uppskattning och glada tillrop från barn. 

Tornedalskvinnornas historia lyfts fram

Utställningen ”Kvinnans röst – Kvinnobilder från Tornedalen” på Tornedalens museum invigdes på den internationella kvinnodagen. 

Inga-Lisa är hela byns mommo

Inga-Lisa Johannessens hus fylls dagligen av små och stora barn. ”Vi har alltid haft lånebarn”, säger Inga-Lisa om att vara hela byns mommo. 

Jenni Venäläinen sjöng före i den karelska sången.
Artist lärde ut 2 000 år gammalt instrument

På Kalevaladagen fanns det chans att delta i en workshop och prova på det finska nationalinstrumentet kantele på Sverigefinska folkhögskolan.