Nu är resurserna slut för i år

KLIMAT: Idag, den 2 augusti har jordens befolkning förbrukat 2017 års budget av förnybara resurser. Globalt lever mänskligheten som om vi hade 1,7 jordklot till förfogande. Resterande av årets fem månader lever vi över våra naturtillgångar, visar beräkningar som gjorts av WWFs samarbetspartner Global Footprint Network..

”Earth Overshoot Day”, kallas dagen då årets förnybara resurser är slut. Den har presenterats sedan 1970-talet. Skillnaden från då till idag är att nästan ett helt kalenderår hann fortlöpa innan resurserna var förbrukade. Den 21 december 1971 inföll ”Earth Overshoot Day”. På drygt fyra decennier har Overshoot Day flyttat från december till augusti.

En överbelastning av ekosystemet leder till avskogning, torka, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och ökad koldioxidhalt.

– Overshoot Day är en påminnelse om att jobbet långtifrån är gjort. Vi konsumerar planetens resurser mycket snabbare än den hinner leverera. Framför allt släpper vi ut för mycket koldioxid från fossila bränslen. Det är en ekvation som definitivt inte går ihop. Politiker, företag och finansaktörer i alla länder måste agera avsevärt snabbare och kraftfullare om vi ska vända trenden, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

Förändringar i levernet måste ske. Förutom en omställning till fossilfri energiförsörjning måste även matsvinnet och köttkonsumtionen halveras och överflödig konsumtion minska.

”Om alla privatpersoner och samhällsaktörer hjälps åt och flyttar fram Overshoot Day 4 till 5 dagar per år, vilket är fullt möjligt, kan vi nå målet att leva på en planet till 2050”, skriver WWF i ett pressmeddelande.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
En kommentar om “Nu är resurserna slut för i år
  1. Skolkritan skriver:

    ”..visar beräkningar som gjorts av WWFs samarbetspartner Global Footprint Network.” Ja det är ju ingen oberoende samarbetspartner om man säger så.

    Jag tänker då bara konsumera mer, jag har inget ansvar till att sluta konsumera.