Nu byggs det på Luppioberget

LUPPIO: Bygget på Luppioberget har pågått en tid och börjar nu ta form. Enligt företaget HT–Bygg ska restaurangen stå klar till invigningen den 6 juni.

Från Övertorneå kommuns sida är projektingenjör Michael Wallenius med för följa upp restaurangbygget på Luppioberget. Han har för övrigt själv ett förflutet inom HT-Bygg ab. För företaget är det sista bygget då det köpts upp av Luleåföretaget Nyab, skriver Haparandabladet.

En lärling och en praktikant jobbade på berget tillsammans med två snickare och en allt i allo häromdagen. En rörmontör anlände också. Han ska se till att avlopp monteras i storköket och i toaletterna. Efter det blir det dags för ventilationsanläggningen. De stora glaspartierna har anlänt och väntar på att sättas upp, främst mot söder.

Det som sedan återstår är att få en arrendator att driva anläggningen. Anbudstiden gick ut i måndags. Ärendet ligger på tekniske chefen Carl-Axel Sundbaum. Näringslivschefen Stig Kerttu är också inblandad i den här typen av ärenden.

– Det är många som har visat intresse. Jag hoppas att de tar beslut, om vem som får anbudet, är klart inom de närmaste dagarna, säger  kommunalrådet Roland Kempainen.

Kulturaktiviteter är redan planerade att genomföras under sommaren på traditionsrika Luppioberget. Det har även talats om fortsatt utbyggnad av andra faciliteter som scen, dansbana och annat som förhoppningsvis ska fortsätta att skapa intresse för berget, som till mångas besvikelse fått ”ligga i träda” under några år.

 

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , ,
17 kommentarer om “Nu byggs det på Luppioberget
 1. staffan skriver:

  En bra satsning vi kommer i sommar att besöka detta berg med ett gäng Stockholmare m.fl.

 2. Roland Juntti skriver:

  Vansinne är det att tro att denna satsning i kommunal regi blir något annat än en enorm ekonomisk fiasko för (S)i Ötå kommun eftersom dom arrendeintäkter man kan få på att hyra ut anläggningen inte motsvarar dom kostnader som det innebär att äga densamma.
  Men att anläggningen inte skulle kunna drivas av en egen entreprenör som köper den för en förmånlig summa av kommunen är inte helt omöjligt men finns dom riskkapitalister som vill satsa sina egna pengar på detta projekt.

 3. Roland Juntti skriver:

  Kattilakoski är ett liknade ekonomisk fiasko för kommunen.
  Förra årets arrende intäkter var ca 20 tusen kr medan kostnaderna för kommunen var 10 gånger högre eller över 200 tusen kr och bestod till största delen av el, uppvärmning , fastighetsskötsel , sophämtning, gräsklippning ,snöröjning mm
  För att finansiera dessa flumverksamheter skall det sparas på övriga verksamheter och där ligger besparingarna främst inom äldrevård ,det senaste sparförslaget är att stänga Länsmangårdens äldreboende

 4. Stig Aspholme skriver:

  Tidigare entreprenör har försökt köpa lös anläggningen, dock utan resultat.

 5. Luppiotomten skriver:

  Härligt att Övertorneå kommun äntligen gör ett allvarligt försök att återuppleva Luppiobergets attraktionskraft som turistmål. Luppio kompletterar och stärker andra satsningar i kommunen och i hela Tornedalen påtagligt. Hoppas verkligen att inte handlingskraftige Kempainen lyssnar på bakåtsträvarna.

 6. Sixten Johansson skriver:

  Turistisk verksamhet är väl ingen kommunal angelägenhet. Varför inte sälja? Vad är motargumenten till Rolands inlägg? Skulle man inte under hela sommaren öppet kunna skylta med att Kattilakoski och Luppio kommer att bjudas ut till försäljning i slutet av sommaren, med övertagande direkt efter arrendetidens slut? Gärna med en attraktiv tomt i anslutning. Kan locka intresserade besökare, tror jag.
  Den som säljer en ordinär storstadsvilla har ju många miljoner att placera i sina privata drömobjekt.

 7. Roland Juntti skriver:

  Handlingskraftiga Kempainen , var fick du det ifrån?
  Men helt klart så kan även jag köpa satsningen i Luppio om man verkligen hittar en arrendator som är villig att betala en marknadsmässig hyra för anläggningen som kostnad oss skattebetalare ca 15 miljoner kronor.
  En månads hyra baserad på investeringen ligger på minst 150 tusen per månad och hittar man en sådan så helt ok.
  Många laxsmörgåsar eller kanelbullar med kaffe måste gå åt för att ekonomiskt finansiera denna hyra men kanske möjligt

 8. Janne J skriver:

  Kan inte begripa varför ordet Bakåtsträvare används så ofta här.. motståndare är nog mer rätt ord??

 9. Stefan skriver:

  Misstänker att ventilationsanläggningen kommer att bli proffsigt utförd

 10. staffan skriver:

  Roland Juntti: Har en känsla av att du ser för internt på olika projekt i din hemkommun. Att kunna locka folk till din hemkommun är av mer långsiktig satsning som kan generera inflyttning både av företag och mer välutbildade människor.
  Det behövs mer positivt tänkande i denna lilla ort. Avslutningsvis har du något förslag som kan lyfta Ötå för bättre skatteintäkter?

 11. Roland Juntti skriver:

  Stffan ,mitt första förslag.
  Ett sätt att verkligen leva upp till att locka tillbaka folk till vår kommun är att sluta inlasa okompetenta vikarier , alla lediga jobb i kommunen bör utannonseras och den mest kompetenta sökanden bör få jobbet , vi har massor av
  kompetenta Ötå bor som vill återvända men dom ges ingen möjlighet men dom styrande i kommunen har ett helt annan syn på detta och dom resonerar så att duger man som vikarie så duger man som ordinarie

 12. Roland Juntti skriver:

  En normalt tänkande utbildad person från Övertorneå stannar inte kvar här och väntar på att någon ibland skall ringa vederbörande för att arbeta några timmar som vikarie utan flyttar för att försörja sig själv och vidareförkovra sig i sitt yrke.
  Vikarien som man oftast får tag i kan inte utföra det jobbet som krävs utan övriga arbetskamrater får utföra det mer kompetenta jobbet när vikarien är på plats men det slutar med att när ett jobb blir ledigt är vikarien inlasad.

 13. Roland Juntti skriver:

  Staffan, nästa förslag
  Jag vill väldigt gärna ge ett anbud förra gången när kommunen skulle upphandla slambilen men dom krav på referenser gjorde det omöjligt för mig även om jag med etthundra procent säkerhet vet att jag skulle klarat av uppdraget och till ett förmånligare pris än den som antogs.
  En annan lokal anbudgivare som tidigare gjort jobbet i 20 år men inte dom senaste åren förkastades efter som referensen inte fick vara äldre än 3 år

 14. Roland Juntti skriver:

  Staffan, nästa förslag
  Vad är vi bra på och vad har vi alltid varit bra på? jo nämligen Utbildning.
  Erik Norlin var en föregångare och startade Riksyrkesskolan i Hedenäset men tyvärr så finns endast en bråkdel kvar av denna verksamhet kvar. Enligt mitt sätt att se så bör vi söka ett större samarbete med alla andra kommuner och själv ge upp utbildningen inom dom teoretiska linjerna för att motivera ett övertagande av deras yrkesutbildningar där vi är bra , kanske bäst

 15. Roland Juntti skriver:

  Staffan ,nästa förslag
  Kattilakoski.
  Sälj anläggningen och ändra planritningen så att köparen kan inrätta en egen permanent bostad på övrevåningen ,anläggningen kan endast drivas av ett familjeföretag som bor där året om och har en året om närbutik och kör restaurangen sommartid

 16. Roland Juntti skriver:

  Staffan, nästa förslag
  Satsa på att bygga ut äldreomsorgen och marknadsför den så att alla får kunskapen om att i Övertorneå finns den absolut bästa äldreomsorgen i landet så att vi får en inflyttning av främst tidigare utflyttade Övertorneåbor men även av andra som vill ha en god vård och en guldkant i slutskedet av sitt liv

 17. staffan skriver:

  Roland: Duktigt 3 bra förslag för Ötå.