Nu krävs extra uppsikt över hunden

NORRBOTTEN: Från och med 1 mars till 20 augusti gäller att hundar ska hållas under sådan tillsyn att de hindras från att springa lösa i skog och mark där det finns vilt.

Naturvårdsverkets tolkning av lagen (paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter) är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under nämnda period. I sådana fall krävs att föraren har ”sådan kontroll över sin hund att det motsvarar ett osynligt koppel”.

Naturvårdsverket uppger att lagens syfte är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande.

Många hundägare tror att det under övrig tid på året, alltså mellan den 21 augusti till och med sista februari, är fritt fram att släppa lös sina hundar i skogen. Men så är det inte. Enligt lagen måste hundar även under övrig tid hållas under sådan tillsyn att de hindras från att förfölja vilt.

Här förtydligar myndigheten att det innebär att hunden får vara lös inom synhåll, ”förutsatt att du kan stoppa den eller kalla in den om den stöter på ett vilt djur. Om du inte kan det ska hunden gå i koppel eller i lina”.

Det finns dock några undantag då hundar får springa lösa, och det är bland annat när hunden används i jakt under tillåtna jakttider.

Hundägare har så kallat ”strikt ansvar” för sin hund. Och i det ansvaret ingår att känna till vilka lagar och regler som gäller.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , ,
8 kommentarer om “Nu krävs extra uppsikt över hunden
 1. Björn Björninger skriver:

  Detta är väl inget nytt.

 2. Thomas Bergström skriver:

  Stående fågelhundar kan jakttränas till 30/5
  I vissa län bl.a. Norrbotten

 3. Thomas Bergström skriver:

  Rättelse jag angav fel datum 30/4 är det rätta

 4. effe skriver:

  ta fast lös springa hunden o lämna in till polisen detta är ett sätt att hundägare fatta. eller skjut vovve. jag har sett för många lösspringa idioter.

 5. Acapu skriver:

  Inte så förvånande dock. Moderaterna är rikedomens och maktens företrädare nr.1 och dom vill naturligtvis kunna fortsätta skövla efter eget godtycke. Tyvärr brukar dom också komma mycket väl överens med sossarna, så här finns nog viss anledning till oro.

 6. Kisumisu skriver:

  Effe:

  Håller med!

  Tyvärr är lagen också orättvis i Sverige.
  Hunden räknas mer värdefull än andra husdjur i lagen.

  Är inte bara lösspringande hundar som problemet.
  En hel del rastar sin hind varsomhelst och tar inte upp skiten efter sig.

  Handlar inte bara om 1 eller 2 som gör så, måste vara betydligt fler. När det finns så mycket hundskit överallt.

 7. Kisumisu skriver:

  Hind = hund såklart (skriver från mobil).

 8. Kisumisu skriver:

  En lösning på problemet vore att införa hundskatt igen och låta det finansiera rengöring av våra gångvägar, lekparker etc.

  Vissa människor är tyvärr så dumma så det måste införas åtgärder.