Ny lag ska städa på byggarbetsplatser

NORRBOTTEN: Regeringen presenterade idag ett nytt lagförslag som innebär att en arbetare i bygg- och anläggningsbranschen som inte får betalt av sin arbetsgivare istället ska få sin lön från det företag som anlitat arbetarens arbetsgivare. Med det nya lagförslaget avser regeringen att sätta stopp för fusk och kriminalitet i bygg- och anläggningsbranschen. Ändringen ska göra det svårare för oseriösa aktörer att verka på svenska byggarbetsplatser, genom noggrannare kontroller av vilka underentreprenörer som släpps in på svenska byggarbetsplatser.

– Det är helt oacceptabelt att seriösa och ansvarstagande entreprenörer i bygg- och anläggningsbranschen ska riskera att konkurreras ut av de som fuskar med skatten, struntar i säkerheten eller inte betalar sina arbetstagare den lön de har rätt till, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, i ett pressmeddelande.

Det nya lagförslaget innebär också att den anställda och arbetstagarorganisationerna ska ha rätt till information om verksamma aktörer i entreprenadkedjan, avvikelser från detta föreslås bli belagt med skadestånd.

Beslutet om den nya lagen fattas på regeringssammanträdet den 15 februari.

Sedan tidigare har regeringen infört personalliggare på byggarbetsplatser för att motverka svartarbete och från 1 juli 2018 införs arbetsgivardeklaration på individnivå.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: ,
3 kommentarer om “Ny lag ska städa på byggarbetsplatser
 1. happisman skriver:

  Mycket bra förslag!

 2. Tummen ned ! skriver:

  Haha.. kan bara skratta åt sossarnas dummare och dummare förslag. Varför skulle huvudentreprenören behöva anlita underentreprenörer alls isåfall ? Då kan de istället anställa egen personal direkt. Märks att sossepolitiker aldrig varit ute i verkligheten !

 3. Affe skriver:

  Huvudentrepenören kan vara ett renodlat byggföretag med bara snickare och då behövs underentreprenörer för VVS,El, Larm, Ventilation och m.m.
  Idag finns det inte många företag som har alla yrkesgrupper inom bygg inom koncernen.