Ny vindkraft planeras till Bergön i Kalix

KALIX: Vindkraftsparken planeras innehålla högst 31 vindkraftverk.

Den maximala höjden på verken är planerad till 200 meter. Bergön är en av de högsta öarna i Bottenviken och därför kommer totalhöjden på vindkraftverken bli cirka 300 meter och därför synas från Finland i öster till Piteå i söder.

Tillståndsansökan enligt miljöbalken för vindkraftsanläggningen kommer att lämnas till Länsstyrelsen i Norrbottens län under mars.

Swedish Lapland Tourism höll i onsdags en informationsträff om företaget wpd:s planer. Med var bland andra turismentreprenörer, Pålänge sameby, Kalix byaråd, länsstyrelsen och Heart of Lapland.

Till kritikerna hör bland andra Göran Widén som är delägare av Brändögruppen, som driver verksamhet bland annat 17 kilometer från denplanerade vindkraftsparken.

– För oss som arbetar inom besöksnäringen och har investerat miljontals kronor på att rusta våra anläggningar och marknadsföra våra unika skärgårdsupplevelser både vinter och sommar ser den här etableringen som ett stort hot mot vår verksamhet idag och dess framtida potential. Vi vet att våra gäster kommer hit för naturupplevelsen skull och de fria horisonterna. Vår koncern kommer definitivt att tappa ordentligt med gäster och omsättning om det här blir av, säger han.

Publicerad i Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: , , ,
8 kommentarer om “Ny vindkraft planeras till Bergön i Kalix
 1. Bybo skriver:

  Pålänge Sameby, Ha ha haaa =)
  Verkar vara ett seriöst gäng det där =)

 2. Anders skriver:

  Dagens verk med en totalhöjd på ca 200 meter syns inte så långt man kan tro. Det som syns är toppbelysningen, som blinkar varje sekund med ett vitt sken på kväll o natt.

 3. från holmen skriver:

  ett gigantiskt bedrägeri med alla dessa Vindkraftverk…Inte ens efter 20 års drift (om dom håller så lnge) kommer dom att gå med vinst..Reglerelen som skall parera elförbrukningstopparna var skall den komma ifrån..

 4. Sten Bäver skriver:

  Vattenkraft och Vindkraft i perfekt harmoni. När det blåser sparar man vattnet och vice versa. Bygg
  även ut Kalixälven, Torneälven och Piteälven men se till att vinsterna hamnar i Norrbotten, då behöver vi inte stå med mössan i hand när vägar behöver upprustas eller järnvägar byggas.

 5. Sixten Johansson skriver:

  Inte är det klokt att förstöra de stora bestående värden vi har i älvarna, skärgården och fjällen genom monsterbyggen av alla de slag. I liten skala är vindkraft och alla möjliga andra lösningar bra. När billiga, småskaliga, miljövänliga, estetiskt tilltalande elkällor av olika slag börjar användas av tillräckligt många hushåll och företag och energiskatten höjs kommer slöseriet också att minska och vi kan sälja mycket överskottsel, t ex till Tyskland, där 1 kWh kostar 2-3 gånger mer än här.

 6. från holmen skriver:

  man kan ju hoppas att HB går in och beskriver den ekonomiska lönsamheten av dessa Vindkraftverk..teknisk livslängd…verkningsgrad..vem bekostar kabeldragningarna ut till ”Fläktarna”..vanligen brukar stat o kommun också bekosta vägarna ut till dessa ”Fläktar”.. hur mkt överföringssvinn det är.. vem skall stå för skrotandet av dessa ”Fläktar”..reglerelen som behövs var skall den tagas ifrån..Hur kan det bli lönsamt med vindkraftsproducerad el a’ 2 kr/kwh som sälj för 1kr/kwh..

 7. Signar skriver:

  Aldrig i livet! Fy Farao, inte ska vi förstöra vår fina skärgård med ”dumhetens propellrar! Värsta energibluffen någonsin!

 8. Urban Sandberg skriver:

  Dessa ekologiska krucifix! Meningslösa! Onödiga! Naturförstörande! Svindyra! Skattefinansierade! Fullkomligt odugliga! Obegripligt att inte någon i våra media gjort en seriös granskning. Vi kan faktiskt använda våra skattepengar smartare.