Nya regler för laxfiske

TORNEDALEN: Havs- och vattenmyndigheten införde nya regler som började att gälla den 1 maj med motiveringen att öka skyddet för laxbestånden i Östersjön och se till att laxkvoten inte överskrids.

Det innebär ändrade bestämmelser som framförallt drabbar yrkesfiskare och deras rapportering.

EU:s ministerråd tog i oktober 2018 beslut om laxkvoter för yrkesfisket i Östersjön för år 2019. HaV har beslutat att fördela 27. 388 laxar till svenskt licensierat yrkesfiske.

Nya reglerna gäller utöver kvoter och rapportering även redskapsanvändning. Havs- och vattenmyndigheten har också beslutat om ändrade bestämmelser för fiske med bland annat förankrade flytgarn och strömmingsfällor. 

Genom förslaget till kvotfördelning och fisketider vill HaV anpassa fångstens storlek i förhållande till skyddsbehovet och storleken på laxbestånden.

Svenska bestånd av vild lax har till stor del visat en positiv utveckling de senaste tio åren. Detta beror till stor del på att ministerrådet successivt beslutat om lägre fiskekvoter, skriver HaV.

Yrkesfiskare får ange antalet laxar med en felmarginal på upp till 20 procent. Genom beslutet blir regelverket mer likvärdigt för alla yrkesfiskare, enligt HaV.

Kommunstyrelsens ordförande i Haparanda, Sven Tornberg (C) skrev i samråd med yrkesfiskare ett yttrande till HaV angående ändringarna i bestämmelserna och motsatte sig detta på grund av negativ inverkan på yrkesfisket och visionen om en levande skärgård. Dock fick skrivelsen inte något gehör från myndigheten.

Publicerad i Svenska
11 kommentarer om “Nya regler för laxfiske
 1. Viktigpetter skriver:

  Man tog tydligen inget beslut om stortrålarnas verksamhet som sopar rent i Östersjön.

 2. Egenföretagare skriver:

  Politikerna kan väl förbjuda sälen att äta fisk. Över allt där människan försöker ändra på naturen blir det nogot fel

 3. 357 skriver:

  Man borde skjuta bort sälstammen i norr. Deras överpopulation står dyrt för yrkesfiskarna

 4. rex skriver:

  Viktigpetter: Helt rätt! Jag vill dessutom tillägga att på det grunda vatten som Bottenviken har, så är det ännu mer förödande! Var rädd om Bottenvikens fina sik!!!

 5. Einar skriver:

  Laxen är värd betydligt mer om den får simma upp i älven som resurs i besöksnäringen. Och den ska räcka till ända upp till Lainioälven.

 6. Biolog skriver:

  I Bottenviken finns endast gråsäl och vikare, varav endast gråsälen kan ha laxen som en del av sin föda. Gråsälen lever mest på strömming, men är såklart stor nog för att göra skada på fiskeredskap.
  Det är inte länge sedan vikaren var utrotningshotad pga jakt och miljögifter, och nu hotas båda gråsälen och vikaren av minskad isutbredning och tunnare is.
  Det känns som att många i Bottenviken gärna vill ha sälen som syndabock, men som tur är finns vi biologer som även i år kommer att undersöka maginnehåll för att bestämma i hur stor utsträckning dem skulle äta av laxen eller löjan.

 7. Tada skriver:

  endast gråsälen kan ha laxen som en del av sin föda ??? Vad pratar du om ? man hittar ofta i våra redskap lax som är ihjäl bitna av vikare, dom tar en tugga sen lämnar dom kvar den.

 8. Fiskarn skriver:

  Biologen: Du har missat en del i din utbildning som saknar empiriska studier! Vi som levt,fiskat i regionen och följt utvecklingen sedan 60-talet vet vad som orsakar minskad tillgång i olika arter.
  Att sälen skulle vara utrotningshotad pga minskad istillgång vilka belägg har du för det? Svammel på låg nivå kan jag påstå.
  Idag kan man på en liten begränsad yta kanske 5 ha räkna till 200 sälar och det år för år. Det kunde man inte bara för 30 år sedan och idag kan vi vara säkra på att i Bottenviken finns ett antal tusental sälar som förstör för yrkesfiskare,fritidsfiskare och skärgårdsfolk.

 9. Fiskarn skriver:

  Biologen: Nu är det inte bara laxen det handlar om i kusten,utan sik,siklöja,strömming och där är vikaren en stor predator. Det positiva är väl att idag finns minimalt med hornsimpa.
  Men som fritidsfiskare efter siklöja är det idag riktigt tur om man får ihop några kg fisk oftast finns det bara huvuden kvar i skötarna och nyfikna mätta sälar kikar skrattandes på dig,iaf känns det så.
  För 30 år sedan var det inga bekymmer med samma mängd sköt att få ihop 5-10 kg rom/dag.
  Problemet har skapats av att man ”förbjudit” säljakt då beslutsfattarna inte förstått vad det skapar på lång sikt.

 10. Egenföretagare skriver:

  Hur är det möjligt att staten kan komma och förbjuda fiske det är ju privata fiskevatten det är inte möjligt för nogra fiskare med fasta redskap att tömma Bottenviken på fisk

 11. Viktigpetter skriver:

  Sälfrågan är en typisk sak som borde avgöras genom folkomröstning. I dessa frågor är regeringen genom Miljöpartiets medverkan fullkomligt handlingsförlamad.