Nya uppgifter när UG synar Barents Center

HAPARANDA: I onsdagens avsnitt av SVT:s Uppdrag granskning synas Barents Center-projektet.

Haparandabladet, som har fått ta del av innehållet, berättar att UG har grävt fram uppgifter som tyder på att det har förekommit ett dubbelspel av dåvarande kommunchefen Patrik Oja.

Enligt UG:s uppgifter ska Oja och företagaren Mikael Fahlander ha påbörjat ett samarbete redan under upphandlingsprocessen, våren 2012. Det vill säga ett år innan Haparanda kommun skrev hyresavtal med Concent och Fahlander.

Avtalen innebär att kommunen har förbundit sig att hyra gymnasieskola och multiarena i 25 års tid.

Enligt Patrik Oja har det dock inte varit frågan om något dubbelspel.

Enligt projektidén ska Barents Center innehålla, förutom skola och arena, ett köpcentrum med ett 70-tal butiker samt ett 20-våningshotell.

UG konstaterar , som många övriga, att än så länge har det inte blivit mer än en grusgrop.

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
65 kommentarer om “Nya uppgifter när UG synar Barents Center
 1. JOJ skriver:

  Finns kopplingar redan då Patric Oja var kommunchef i Håbo kommun före han kom till Haparanda då Fahlander ville bygga bostäder i Håbo kommun. Hur tät kontakt det var kan jag inte svara på.

 2. Robin Hood. skriver:

  UG skulle nog kunna göra en programserie om den här härvan!

 3. kjell g skriver:

  Vem blir förvånad.

 4. Albin skriver:

  Dags att ställa dessa personer till svars. De ska inte få komma undan med något sådant här.

 5. Mlund skriver:

  Det är så mycket mer som borde granskas i Haparanda kommun. Anställnigs policy borde verkligen kollas o mycket annat det flesta tjänster verkar gå till släktningar osv..
  Hela kommun huset under pluppen…

 6. Hmm .. skriver:

  Eftersom det inte finns tjänstemäns ansvar i Sverige , så har Patrik oja inte begått nåt brott! Ett bra exempel på vad icke ansvariga tjänstemän har för svängdörr som de kan utnyttja .. detsamma gäller Gunnel (S)

 7. gordon skriver:

  Varför har inte Haparandabladet och Örjan grävt något i denna historia?

 8. Augusto skriver:

  Inte alls nya uppgifter, men sorgligt nog har lokal media underlåtit sig rapportera om det tidigare. Bra att någon äntligen gör det.

  I Sverige bestraffas dock inkompetens och korruption med en axelryckning eller i värsta fall omplacering.

  Rösta bort politikerna som inte sätter svenska folkets väl i första hand och återinför tjänstemannaansvaret!

 9. Albin skriver:

  Dags för folket i Sverige och vakna och börja protestera. Ut på gatorna med er. Sverige är ett sjunkande skepp och förändringar behövs och visas.

 10. betraktarne 1 skriver:

  Tjänstemännens ansvar finns! dock ej politikernas den är borttagen för många 10-.tals år sedan av sossarna när kommunerna fick mer makt från staten över skola och sjukvård m.m.

 11. Willie nilsson skriver:

  Sparka dessa gråsossar i röven nu förbannade utsugare tur det snart är val

 12. Peter skriver:

  Fint att Gunnel nämnde ”socialdemokraterna” så ofta. Då vet vi vilka vi skall ge äran!

 13. från holmen skriver:

  Ser UG. Och jag är säker på att Sossarna som drev på det hela får garantaerat nytt förtroende vid kommande val…av väljarna

 14. Futurum Casus skriver:

  Jag tror inte Stig Hedlund hade gått på samma nit som kommunalråd. Han var tilltänkt som kommunalråd tills Gunnel Simo kom in i maktspelet.

 15. Heja Haparanda skriver:

  Ni som röstade för detta och fortfarande sitter kvar i kommunhuset. Visa lite ryggrad och säg upp er. Ni är uppenbarligen inkompetenta eller korrupta.

 16. Parasitkultur ! skriver:

  Samma skit har men sett tidigare otaliga gånger både i Ötå och Pajala. När skall an(S)variga ställas till svars för allt ??

 17. från holmen skriver:

  Futurun Casus: var det mäntro Kvotering som behövdes för att få in en kvinna…

 18. Juhani skriver:

  Vilka var dom två andra utom Oja som gick över till Fahlander.
  Ekonomichef och näringslivsutvecklare? Jobbar dom ännu till Fahlander. Vistt jobbar Ove N ännu med Fahlander.

 19. Pänktti skriver:

  Uppenbart att Oja hade en plan från början.

 20. Dåligt skriver:

  Till futurum
  Mycket dåligt av Gunnel i programmet, att ej ställa upp och intervjuas
  Lika ynkligt av Gunnel , att kliva in fem i tolv som kommunalrådskandidat, medans de andra fått gå igenom en process på ett par månader..
  Säger lite om hennes personlighet..
  Många sossar kvar som röstade för detta, tyvärr.

 21. Petter-Niklas skriver:

  Juhani: Mig veterligen jobbar ingen med Fahlander mer, han är inte kvar i nått av bolagen som nämns i UG. Och efter en snabb titt på Concents hemsida jobbar inte Ove N kvar där heller.

 22. Fuskbygge på G skriver:

  På concents hemsida beskrivs det projekt som är till salu som om allt är klart! bygglov markarbeten mm. vi vet ju att en veckoavlönad grävare krafsade i gropen så länge pengarna räckte! jämför bara med bygget i E4 hörnet! där de grävde tre våningar ner innan bygget startade, UG missade att syna att inga ritningar finns!

 23. från holmen skriver:

  resultatet av Kvotering framkom ju i programmet..förövrigt mest imponerande att en Markbit kan belånas för 250 miljoner inte undra på att folk bytte sida…

 24. Peter skriver:

  Då det fanns ett annat företag som lämnade anbud, borde inte de kunna stämma kommunen som uppenbart gynnat en motpart i upphandlingen.

 25. Krille skriver:

  Synd att UG inte tog upp kopplingen mellan Fahlander, sponsring av Asplöven, Erik Hornmalm, dåvarande ordförande i klubben och kommunalråd Gunnel Simu som u är ”fru Hornmalm”. Hockeyn vill ju ha en ny ishall.

 26. Betraer skriver:

  Inget nämns att swedbank då jobba aktivt med att finansiera bygget. Kontorschefen där bytte också sida. Fahlander hade lån på sin stora villa just från swedbank happis.

 27. Laban skriver:

  Ja, denna Oja. Han har kostat mycket för Haparandas skattebetalare, inter bara detta BC som han gynnats ekonomiskt, även mobiltelefonerna inklusive abonnemang till de kommunanställda som han ordnade. Finns säkert ännu flera ”lik i garderoben”. Sedan i slutet av programmet UG, blanda in deras sjuka barn. Vad har det med saken att göra, absolut ingenting! Mycket lågt!

 28. Enok Nitti skriver:

  Oja kom billigt undan i programmet, ingen kan ju gå hårt åt en som just berättat om sitt svårt sjuka barn.Beträffande Swedbanklånet så hette av en ren händelse kontorschefen Lehto.

 29. Tillåtet för vissa ! skriver:

  Om vanliga svenssons utan en fin partibok och fina släktband gjort detta hade de fått stämpeln Tjuvar. Men inte här inte här pumpar man ut skattepengar och lever ett lyxliv på skattepengar. Rena stölden, fint folk kommer undan igen !

 30. Solisten skriver:

  Korruption är enligt Världsbankens arbetsdefinition missbruk av offentlig makt för privat vinning.

 31. happisman skriver:

  Efter UG programmet mår jag illa varje gång jag nu ser Falander, Oja, Simu, Lehto. Hoppas nån tar tag i detta så att de får stå till svars!!!

 32. Intervju varför ? skriver:

  En fråga till er alla ni tycker det är konstigt att inte förra kommunalrådet ställer upp för en intervju i fallet ?
  Var finns moroten för henne att ställa upp finns ju ingen, hon lyfter ju varje månad ett saftigt arvode på över 30000 hon kan le till bankomaten varje dag inte ens lyfta en dammråtta?
  Ni har svaret det är hur man röstar man bäddar för sig, de som sponsra rubbet via skattenotan är dörrmattor.

 33. Enok Nitti skriver:

  Simu har lagt det bakom sig säger hon,om det hade blivit något så hade hon garanterat inte lagt det bakom sig.

 34. Futurum Casus skriver:

  Det blir intressant att se hur många som röstar traditionsenligt på socialdemokraterna i valet 2018. Jag tror sosseväljarna går i trans till vallokalen och röstar som de alltid gjort.

 35. lothar skriver:

  När allt startade med visioner om Multiarena – galleria – skola –
  …mm då kopplades ”storhetsvansinnes relät till” Det skottades sand vid invigningen och påhejades i kommunstyrelsen av den samme… dom mest drivande försvann och vill inte kommentera eller ta till sig kritik. Ni andra då som tyckte som de…vad har Ni för kommentarer, eller duckar även Ni.
  Nä, gräv den djupare,plantera in Regnbåge med ny ”bågar” en gång i månaden i pölen. Gör detta till ett fiske eldorado.
  Det är Happisborna värda. Och gratis fiske för alla.

 36. lothar skriver:

  Kommer någon ihåg OBOL- affären? Lule-hockey och några andra klubbar. Ganska lika förfaringssätt. Där slog då ”vansinnesrelät till” för vissa, de satsades vilt.
  Gruvprojektet i Pajala – oxå ett exempel.
  Sen försvann idégivaren(na) med miljonerna.
  Vilket nästa vansinnesprojekt är att vänta?

 37. Futurum Casus skriver:

  Lothar:Jag var emot OBOL,BC,Kaunisvaaragruvan från första början. Det var för bra för att vara sant.Man måste våga tänka kritiskt när det sker storsatsningar. BC hade mest troligt gjort att fler butiker hade blivit tvungen att lägga ned i Rajalla.Kaunisvaaragruvan hade blivit bra med tiden om man börjat i liten skala och kanske börjat med att sälja malmen till LKAB eller dylikt.En skola ska inte byggas intill ett köpcentra.Hur tänkte man där?Man skulle bygga en biograf med världen största skärm.Hur många besöker nuvarande biografen i Haparanda folkets hus? 5-6 personer varav 3st är anställda.

 38. Fritidsfiskaren skriver:

  Flickor och pojkar, ni har inga VISIONER. Nu har väl i och för sig BC blivit en illusion istället, men tänk om det hade blivit som Ullared?? Det är självklart att de som idag besöker HaparandaTornio inte hade räckt till för att få BC lönsamt, men tanken är ju att butiker lockar fler butiker. Nu har tiden sprungit ifrån Galleriorna och tur är det väl att det inte blir nått (99% säkert)med framförallt skolbygget och multiarenan. Men det kanske blir Gekås 2. Ullared är också en liten håla (800 pers), ungefär som Haparanda, men där funkar det ju. Ny friska pengar behövs. Nån som känner sig manad?

 39. politisk strandsatt skriver:

  nästa uppdrag för UG är Pello-projektet. liknande BC med 25 åriga hyresavtal.

 40. Fantasier skojerier ! skriver:

  @Fritidsfiskaren!
  Gekås 2 se på det färdigbyggda köpcentret på finska sida inte ens halvfull lokaler kapar tomma. OM BC funnits hade ännu fler lokaler sått tomma. Ullered jämförelse går inte ens på 10%, det är för lite folk både Finland och Sverige skogskommuner aldrig att bära sig aldrig, fantasier som det mesta i Tornedalen precis som det senaste med gruva igen, någon vill bara fylla sin egen privata börs !

 41. " Liemannen" skriver:

  Det är alltid lätt att med facit i hand att komma med fördömmande och efterkloka kommentarer, men tänk om kommunen med majoritet hade röstat ner BC-projektet då hade dessa ”genier” kommit med diverse sarkastiska och hånfulla kommentarer. Säkerligen har dem flesta av dessa bakåtsträvare haft som sin största val i livet att välja vilken färg dem ska ha på dasspappret. Visst kan det bli fel men det får man ta,vågar man ingenting så får vi ingen utveckling av kommunen.

 42. Janne skriver:

  42 kommentarer med skiftande kvalitet. I valet 2018 kommer 21 av er att fortsatt rösta S, 5 V.

  Som man bäddar får man ligga.

 43. Skojeri skriver:

  ” Liemannen”4
  En sosse som skojar vidare !!!!!!!!!

 44. Anders Rönnqvist skriver:

  Glöm aldrig att det var kr Gunnel Simu i spetsen för S och V som drev igenom beslutet om upphandlingen med Avalanche Capital AB, i juni 2013. Vi i oppositionen, M och C protesterade och reserverade oss mot detta beslut.Ogenomtänkt och dyrt,vilket medborgarna idag kan värdera och se följderna av. Glöm det aldrig!
  Man ska alltid eftersträva en bred politisk majoritet, helst över blockgränsen, när man ska besluta om en upphandling av denna storleksordning. S och V struntade fullständigt i oss övriga i fullmäktige. S visade på maktfullkomlighet i förening med dåligt omdöme./ Anders Rönnqvist

 45. Futurum casus skriver:

  Liemannen: En biograf med världens största skärm när inte ens den nuvarande biografen utnyttjas fullt ut. Skola i köpcentra? En multiarena vid ett köpcentra? Hade haparanda byggt och ägt byggnadera då hade jag inte protesterat.

 46. Enok Nitti skriver:

  Liemannen,jag och andra har sagt samma sak hela tiden,det var ett dumt beslut och första misstaget var att välja Gunnel Simu till Kommunalråd. Ni skulle ha valt Stig Hedlund,nu fick ni Hornmalm på köpet.

 47. Satsa lokalt skriver:

  Till ”Liemannen” och Gunnels övriga nickedockor.

  Det är bara att googla tillbaka till 2013, inte var det många som var positiva då heller:

  http://hbwebben.se/negativa-far-sta-i-skamvran/

  Vilka står i skamvrån nu?
  De två som står längst in i skamvrån försöker nu med rejäla snyftvalser, Fahlander ska ägna sig åt välgörenhet HA HA och skulle Oja haft tankarna på familjen 2012 så skulle han inte hunnit med dubbelspel, starta eget företag (med Fahlander), tillförskansat sig optioner mm, nej vi går inte på detta, ni är och förblir egoister som inte tänker på något annat än att roffa åt er.

 48. Jussi skriver:

  Till intervju varför?:

  Vad för arvode på över 30000kr lyfter Gunnel varje månad? Detta lät spännande!

 49. De Eviga Arvodisterna skriver:

  Jussi !
  Arvodet pensionen från kommunen som vi skattebetalande Dörrmattor betalat via lönen varje månad.

 50. För de utan fin Partibok ! skriver:

  Satsa lokalt!
  Det är väl bara och se vilka som är välkomna rent historiskt hellre tar man in någon snacksalig utomstående. Snyfthistorier javisst men kommer du med en sådan med riktiga motiv sjukdom eller dylikt då minsann kommer du inte undan, saknar fin partibok. Än en gång har den allmänna parasitkulturen visat sitt sanna ansikte utåt.

 51. Anders Rönnqvist skriver:

  Varför går S och V så sällan i polemik med mig när jag tycker något? Kan någon förklara det för mig?

 52. skeptikern skriver:

  Allt vad undertecknad tidigare kommenterat i frågan om BC, har visat överensstämmelse med sanningen.
  Men många av de fakta som nämnts i tidigare kommentarer här, har inte ens granskats av UG?
  UG har inte vänt på alla stenar!
  Att koncentrera sig på en (1) tjänsteman är ju enkelt.
  Inget försvar för Patrik, men nog ligger väl ansvaret högre upp?
  Går man högre upp i Concent o Avalanche röran, vet man även vart alla pengar hamnat.

 53. Enok Nitti skriver:

  Anders Rönnqvist, du är väl lite margiell i Fullmäktige nu med ditt nya parti och rent allmänt om någon som varit positiv till det här debaclet uttalar sig så går det så där, Liemannen är ett exempel.

 54. rex skriver:

  futurum casus: Orsaken till detta spel om BC är att man inte haft koll på tjänstemannasidan. Politikern ska ha den folkliga kontakten såväl från väljarna och även till väljarna om vad tjänstemannasidan föreslår för kommunens behov typ skolor. Orsaken i Haparanda har varit godtrogenhet mot kommunchefen. Inte bra om vi skulle ha fritt fram för tjänstemän i samhällsfrågor som ska betalas med skattemedel, vilket nu visat sig! Svårt fall De politiskt valda kommunalråden har sin demokratiska roll, tjänstemännen är anställda och opolitiska men har detaljkunskap inom ekonomi, teknik, byggen.mm

 55. Nanna skriver:

  Vilken svammel ”rex”. Ska du skylla på tjänstemannasidan? Gunnel drev igenom med piskan i handen ett godkännande för projektet i sitt eget parti och fick igenom det med hjälp av V. Man kan fråga sig varför hon så hårt läxade upp sina fullmäktigeledamöter att dom inte öppnade munnen och sa vad dom tyckte. Den enda som försökte var Ida.
  Uppdrag granskning kan fortsätta att gräva.

 56. Rasputin skriver:

  Nog är detta hårresande. Sossarna och vänstern ville privatisera en stor del av budgeten för skola och fritidsanläggningar genom att hyra med kontrakt i 25 år.

  Finns det någon vettig människa som törs rösta på de partierna efter detta?

 57. Dörrmattor finns även efter nästa val ! skriver:

  Rasputin !
  Finns det någon vettig människa som törs rösta på de partierna efter detta?
  Mest troligt finns det alltid tillräckligt med Röster så det finns Dörrmattor även efter nästa val för S-ledningen. Annat vore mkt konstigt. Resultatet lär bli det samma igen som under förra valet.

 58. rex skriver:

  Svaga kommunpolitiker rätt igenom, vilket är demokratins baksida. Det andra alternativet med tjänstemannastyre är lika illa. Det är ju resultatet från detta BC-ärende! Detta gäller oavsett färg!!

 59. Satsa lokalt skriver:

  Rasputin:
  Någon vettig människa lär inte rösta på de röda partierna, men väl samma människor som röstade förra gången och valet innan ……
  så det lär bli samma majoritet som tidigare med samma cirkus, samma partipiska och nya hårresande projekt.

 60. Mie skriver:

  Och vilka ledamöter vill man se i Alliansen som kommunalråd? De namnen lockar inte min röst. Jag tror på S och vill gärna se Ida ta över manteln från osynliga Waara.

 61. Observer skriver:

  Som försiktiga Tornberg uttryckte det, ”Om det är för bra så är det för bra för att vara sant”.
  Rajalla halvtomt,för lite attraktionskraft i området,Asplöven i tuff serie,jättehotell,skola i ett köpcentrum!
  Magkänslan slår till direkt och de rätta frågorna blir aldrig ställda,varför kan man undra?
  Var det beundran inför den stora magnaten från söder som presenterade Kejsarens Nya Kläder? Ivrigt påhejad av kommunchefen Oja,kommunalrådet och övriga ja-sägare.
  Troligen finns det någon god ide i konceptet efter marknadsundersökning a la Bucht.
  Men jag hoppas på kk så att nuvarande projekt begravs!

 62. KK skriver:

  Till Observer !
  Helt riktigt sätt hela skiten i KK. Sätt hela kommunen under revision och granska vart enda öre av skattekronorna gått. Svinnet måste vara astronomiskt eftersom det pågått länge.

 63. ObolBosse skriver:

  Vet du anders rönnqvist vad det mest tragiska med detta är?Jag missade att hoppa på tåget i tid…Jag kunde ha suttit på playan och sippat daquiris med the Oja. jaja, Norrlandsfondens stålar får väl räcka någon månad till då ..

 64. Anders Rönnqvist skriver:

  Kan ObolBosse förtydliga sitt inspel?