Nyårsafton – djurens värsta dag på året

HAPARANDA: Nyårsaftonen är för många husdjur den värsta tiden på året med tanke på att det avfyras raketer och fyrverkerier hej vilt i tid och otid.

Höga ljud och sprakande ljus är för många djur otrevliga och rent av traumatiska upplevelser som kan få bestående men.
Enligt Svenska kennelklubben, SKK, påverkas en tredjedel av Sveriges cirka 780.000 hundar negativt av fyrverkerier, medan en del skräms så illa att de aldrig återhämtar sig.

SKK har i årtionden arbetat för att försäljning av fyrverkerier ska förbjudas till privatpersoner samt för att människor ska ta hänsyn till djur och avstå från raketer och smällare.

Allmänna råd från SKK är vidare att aldrig ta med hunden till en plats där fyrverkerier avfyras, då även den lugnaste hunden kan bli skrämd för livet.

Andra råd är att resa bort med sin hund, ta en biltur under de värsta timmarna, inte lämna hunden ensam, rasta hunden i god tid och håll den inomhus under det mest intensiva smällandet. Dra för gardinerna och sätt på musik för att dölja ljudet från raketerna.

Vid allvarliga problem är rådet att i god tid upp­söka veterinär för eventuell medicinering.

En ny undersökning av försäkringsbolaget If visar att djurägare  i stor utsträckning följer nämnda råd. Hela 71 procent väljer att stanna hemma med sina djur under nyårsaftonen. Medan var tionde djurägare har svarat att de tar husdjuret med sig på nyårsfest/middag.

Dessvärre lämnar hela elva procent av djurägarna sina djur ensamma hemma på nyåret.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
3 kommentarer om “Nyårsafton – djurens värsta dag på året
 1. rex skriver:

  Det räcker med raketerna i Syrien!

 2. Justitia skriver:

  Har haft ett tiotal hundar av olika raser och ingen av dom har haft problem med nyårsraketer. Och kreatur finns det ju knappt några kvar av.
  Däremot så har flera av mina hundar reagerat på fyllare och tydligt visat att dom tyckt fulla människor har varit allt annat än trevliga.
  Och personligen föredrar jag också nyårsraketer framför fyllgrisar.
  Förbjud alkohol på nyår och ge folket gratis raketer istället så blir det nog en hejdundrande fest.
  Sverige har blivit toppstyrt och totalt glädjelöst pga alla jävla lagar, regler och förbud.

 3. beecee skriver:

  Haparanda stad kan införa en lokal ordningsstadga som tex kan tidsbegränsa rätten till raketskjutning. Man kan tex sätta klockslag mellan 22.00 till 01,00 den 31 december. Övrig tid skall det krävas särskilt tillstånd till. Hunden är människans bästa vän och de skall inte behöva lida i onödan