Nybygge och renoveringar i skärgårdens nationalpark

Nu får ornitologerna en egen ringmärkarstuga på Sandskär. Dessutom kommer en uthyrningsstuga att handikappanpassas. Foto: Läsarbild

Nu får ornitologerna en egen ringmärkarstuga på Sandskär. Dessutom kommer en uthyrningsstuga att handikappanpassas. Foto: Läsarbild

HAPARANDA-SANDSKÄR: Naturvårdsverket satsar nu på en allmän upprustning i national­parken Sandskär.Sveriges nordligaste och östligaste fågelstation finns ute på Sandskär och drivs av Norrbottens ornitologiska förening.

– Ringmärkarna har i över 20 år lånat länsstyrelsens bevakningsstuga, som är väldigt liten. De är ofta fyra personer, karlar och kvinnor, som delar på en liten stuga. Men nu ska orni­tologerna få en ny stuga på Sandskär. Byggarbetet utförs av Eskil Lugnet och stugan är i princip klar utvändigt. Den är gjord med en fiskarstuga som förebild, säger Staffan Svanberg och uppger att pengarna kommer från Naturvårdsverket medan länsstyrelsen är förvaltare av nationalparken och därmed ansvarar för insatserna.

Stugor rustas

Den nya stuga har fyra mindre rum, samt ett större rum där ornitologerna kan sitta och jobba med datorer och bearbeta data från ringmärkningen.
Svanberg berättar vidare att även gamla stugor i byn ska rustas upp, medan en av uthyrningsstugorna ska handikappanpassas, genom stöd från projektet Bottenvikens skärgård.
– Den fina vintern gör att intresset att hyra stugor på Sandskär har ökat. Många tar chansen att njuta av vårvintern och kanske pimpla sik längs Sandskärs stränder, säger Svanberg.

Ruttna spänger

Vidare har 2.000 löpmeter plank körts ut under vintern till Sandskär och ­ligger nu och väntar på att bli spänger.
– De första spängerna lades 1995, och en del börjar bli ruttna, så det är dags att bytas ut dem. Arbetet ska utföras av dels länsstyrelsens egen personal, dels av mig. Jag kommer att byta ut en del inne i byn under maj månad. Vi kommer att ligga där ute från mitten av april tills det är dags att åka hem och hämta båtarna, säger Staffan Svanberg.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,