Nyheter i lagboken

SAMHÄLLE: Den första juli trädde 13 nya svenska lagar i kraft. Bland annat en ny samtyckeslag som innebär att det numera straffbart att genomföra samlag med någon som uttryckligen inte har sagt ja till sexuellt umgänge,  och det krävs inte längre våld och hot för av en gärningsperson för att kunna dömas för våldtäkt. Lagändringarna innebär också att antalet karensdagar för personer som förlorat arbetet minskas från sju till sex dagar, och att privat sjukvårdsförsäkring beskattas från nästa år.

I de nya lagarna innebär det också att prao för skolelever från årskurs åtta i grundskolan och årskurs nio i specialskolan under minst tio dagar blir obligatoriskt. Och det ligger på huvudmannen till skolan att ordna praoplatser till eleverna.

Inkomsttaket i sjukförsäkringen har även det i och med lagändringen höjts med 1.900 kronor och ligger nu på 30.300 kronor i månaden. Höjningen innebär att den högsta sjukpenningen blir 775 kronor per dag jämfört med tidigare 725 kronor per dag.

Gymnasieelever får nu högre studiestöd med 200 kronor ytterligare. Bidraget höjs till 1.250 kronor i månaden och betalades ut retroaktivt från den 1 mars till den 1 juli 2018. Studenter på högskolor och universitet får 296 kronor mer i månaden.

Övriga lagarna innebär i korthet införd skatt på de vätskor till e-cigaretter som innehåller nikotin, fler personer som får kontaktförbud ska kläs med fotboja. Dessutom får kontaktförbud med fotboja få en egen brottsbeteckning och kan leda till fängelse i max två år.

Antalet karensdagar för att få arbetslöshetsersättning minskar från sju till sex dagar efter att man blivit arbetslös och avdragsrätten för fackavgiften återinförs.

Straffen för människohandel och koppleri skärps och det är numera olagligt att utnyttja människor som tigger.

Polisen ska få göra razzior på arbetsplatser för att hitta papperslösa, inom de branscher som i det i regel förekommer olaglig arbetskraft.

Från och med den 1 juli är det möjligt att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier, även för den som tidigare fått avslag på sin asylansökan.

Ett nytt skattesystem på nyregistrerade diesel och bensinbilar träder i kraft och skatten höjs rejält på vissa nya bilar som registrerats efter den 1 juli 2018. Skatten premierar miljövänliga bilar.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska