Nysatsning ska skapa nyetableringar

Tomas Wåhlberg, Erik Lundström och Nicklas Larsson från Svensk Affärskonsult i Norr ab. Foto: Eva Spiik

Tomas Wåhlberg, Erik Lundström och Nicklas Larsson från Svensk Affärskonsult i Norr ab. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: Haparanda stad anlitar tre konsulter för att skapa nyetableringar.

Det är företaget Svensk Affärskonsult i norr ab som har fått uppdraget att under två år skaka fram nya etableringar till Haparanda.

Enligt kommundirektören Lena Ekh föll valet på trion Erik Lundström, Nicklas Larsson och Tomas Wåhlström tack vare deras erfarenhet, kompetens, metodik och breda nätverk.

– Det här blir ett spännande arbete som jag ser fram emot, säger kommunens blivande kommunalråd, Sven Tornberg (C), medan avgående kommunalrådet Peter Waara (S) tillägger att det finns ett ”oerhört starkt politiskt stöd för satsningen”.

Lena Ekh uppger att kommunen har beviljats 1,76 miljoner kronor i statliga pengar under tre år för att utveckla företagsklimatet.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
41 kommentarer om “Nysatsning ska skapa nyetableringar
 1. från holmen skriver:

  undrar vad dom konsulterna tar i arvode….

 2. B-körkort skriver:

  Bortkastade pengar. Många kommuner har provat den här varianten. I min hemkommun Pajala gjordes detta under några år…resultat=0 nya företag utifrån!

 3. rex skriver:

  Fint behövligt initiativ, det behövs ide-sprutor.

 4. Nicke skriver:

  Bravo! De kan ju inte bli sämre än vad det är. Så nu håller vi tummarna att de lyckas komma nya jobb till Haparanda de tjänar vi alla på.

 5. Realist skriver:

  Tycker att kommunalrådet har störst ansvar, han ska vara en dörröppnare!!
  Inte som den senaste mandatperioden 🙁

 6. Holmeros skriver:

  Klarar ni av att få Mc Donalds hit så är ni värd varenda krona i arvode. Det skulle vara kul att kunna köpa en riktig hamburgare i Haparanda som omväxling.

 7. happisman skriver:

  Äntligen en satsning från kommunen!
  Den som inte tror på något vinner heller inget.
  Jag håller tummarna!

 8. Knapsu skriver:

  Holmeros: McDonalds riktig hamburgare?
  Stackars människa.

 9. Jan skriver:

  Skulle gärna se att någon uppvaktar Bauhaus eller någon annan udda storkedja. Lokalerna finns redan. Närmaste Bauhaus ligger i Uleåborg. Måste till något som inte finns nästgårds.

  Datahallar är poppis, kan Luleå och Boden så då kan även vi.

  Egentligen har vi allt man kan önska sig i Haparanda, vi har räls, E4 och Hav. Gäller bara få till det på något sätt.

 10. micke kemi skriver:

  mycket bra initiativ, men när man anlitar ett företag kan man väl även ställa vissa krav på dom? tex om företaget inte uppfyller vissa krav så dras det av från arvodet?

 11. från holmen skriver:

  hmm undrar vem/vilka som skulle fixa barents center hoppas dessa herrar lyckas bättre

 12. En som varit med skriver:

  Så här är det: De här gubbarna jobbar med samma sak för flera fattiga kommuner. Dom kommer dragandes med nått företag från södra Sverige som ska etablera sig på orten. Först ska Af utbilda ett antal människor under en tid (samtidigt som produktionen drar igång), sen väljer man ut några från det gänget(helst med höga bidrag) som får jobb under en tid. När stöden är slut så packar man ihop företaget och drar iväg. Vilka har skott sig på detta? Jo, konsulterna och det etablerade företaget. Detta har hänt runt om i landet, speciellt i glesbygdskommuner. Nä, satsa på befintliga företag istället.

 13. Enok Nitti skriver:

  Realist;Det gick ju sådär förra mandatperioden.Simu lyckades ju inte så bra.

 14. Korvgubben skriver:

  Hoppas korvgubben etablerar sig i haparanda.

 15. Realist skriver:

  Till Enok Nitti
  Jag tänkte faktiskt på denna, men även med Gunnel som Kommunalråd så blev det inga nya arbetstillfällen, dock har PW varit oerhört anonym, kanske har fel,men har han fått hit ett endaste jobb?

 16. Upprörd skattebetalare skriver:

  Läser med förvåning att Haparanda kommun anlitar konsulter som skall marknadsföra och sälja kommun gentemot tänkbara investerare. Är inte detta ett uppdrag som ligger på kommunalråd och kommunchef alt. Näringslivschef? Varför gör man denna satsning, saknas det kompetens för marknadsfrågor inom kommunledningen? Vilka krav på resultat ställer man på dessa konsulter? Kan man bryta konsultavtalet om man efter en period ser att konsulterna inte når några resultat?

 17. Bo Nordebo skriver:

  Då har även Happis sjunkit till bruksortsmentalitet som Kalix lider av.
  När politikerna bugar och bockar för företag/lycksökare söderut och landsortsblaskorna skriver positivt om etableringen blir man konfunderad.
  Satsa även på lokala förmågor för att i stället motarbeta de.
  Det bästa är lokalt ägande, se på sågarna som läggs ner och har lagts ner och vilka som är kvar.
  När läggs pappersbruket ner?
  Varför finns det inte mer företag som vidareförädlar skogsråvaran?
  Av någon outgrundlig anledning som jag ej förstår, tycker merparten att staten eller företag söderifrån skall driva allt.

 18. Viktigpetter skriver:

  Det behövs ett rivigt kommunalråd som Bucht var. Om dessa tre som nu finns inte kan åstadkomma något får de väl tillstå det. Hjälp från konsulter är meningslöst.

 19. Rosa skriver:

  Idag fick vi veta att skolan i Haparanda är bland de tio sämsta i Sverige. Förra året hade Haparanda plats 236, i år 283 av 290. Norrbottens sämsta skola. Hur många år har man satsat på att bli Norrbottens bästa skola?
  Ett kriterium är lärarnas behörighet. Haparanda har flera med ingen utbildning als. Man blir inte lärare genom att bara stå framför en klass och prata. Att man har klarat gymnasiet nätt och jämnt. Ämneslärarutbildningen är ändå mellan 4,5 – 6 år! (NO-och språklärarsituationen på grundskolan är katastrofal.)
  Nya företag, viktigt. Ny ledning inom skolan i Haparanda, viktigast.

 20. Rosa skriver:

  Eftersom ämneslärarutbildningen, speciellt mot gymnasiet, tar mellan fem och sex år, är det få som vill läsa på distans. De större ( bättre?)universiteten har inte heller sådana utbildningar. Tanken att läsa på campus, ta studielån för 6! år och börja arbeta två och ett halvt år senare än t.ex. förskolelärare,som har läst på distans och ofta arbetat under studietiden, är inte lockande. Med tanke på livslönen borde en ämneslärare, för att komma i kapp med de lägre (distans)utbildade pedagogerna, tjäna minst 20 000 mer i månaden än de.

 21. Rosa skriver:

  Att fundera på: Hur krävande är heltidsstudier som möjliggör att man samtidigt arbetar? Och de flesta har också familj?

 22. Gurra skriver:

  Konsulter är inga säljare till detta behövs säljare och inget annat`.

 23. vänster-partist-nu f.d. skriver:

  verkar som att högern (med stöd av sd) verkar vara mest intresserade av att nån ny eller ev flera hamburgertedjer etablerar sig i kommunen och att de skulle lösa kommunenens problem. hoppas de inte är prio ett för jätteglada konsulter som troligen bara ser miljoner och tjäna på denna erbjudande på att på ”låtsas!” försöka få nya företag och etablera sig i kommunen. för dom får sina miljonarvoden oavsett dom lyckas eller till 90 % misslyckas. ett högerstyre kan eller kommer aldrig och ställa krav på sina meningsfränder. minska (inte försnilla) våra skattebetalares pengar. de är höger politik .

 24. Fakta skriver:

  Happis har nu en bidrags-, förlåt, en avdragsberoende k-råd med stöd av en f.d. bankchef i rodret! Hoppas kan ni om Sossarna får fortsatt förtroende i regeringsställning, annars är ni sålda med en högerregering utan högre utjämningsbidrag som Bucht föreslagit.

 25. Arbetslöss skriver:

  Varför tjatar alla om jobb, kan man inte bara få vara hemma ifred å stämpla. Nää ge konsulterna sparken och höj akassan med deras arvoden.

 26. vänster-partist-nu f.d.k skriver:

  varför måste de styrande som själva utmärker sig vara lite speciella med deras egna företag som vissa går bra eller som vissa utåt går bra men inte enl kronofogdemyndigheten går så bra som centern tycker de ska göra. ska jag dölja inkompetensen på företagsledaren eller framgöra den som de verkar bli vår kommande k-råd- ok jag svimmar inte.. nu….hahha…

 27. Futurum Casus skriver:

  Rosa: Visst, håller med att skolan är viktigast. Men för att eleverna ska klara sig i livet så krävs det nog att föräldrarna blir vettigare. Gör inte föräldrarna sitt jobb då spelar det ingen roll hur bra skolan blir. Barnen behöver stöd under sin uppväxt. Föräldrar, sluta sup och lev rövare på helgerna. Satsa på barnen i stället.

 28. vänster-partist-nu f.d.k skriver:

  och ”backen” på landstinget som kommer att styra vårt län under kanske 4 år. men vad är de för kille vi fått. vet inte nått om inget alls. men kd:s bemanningsföretag kommer han och se till att dom överlever. kanske han själv är delägare i nått av bolagen? vad vet jag! och centern kommer och avveckla länstrafiken i glesbygden för att därefter utan upphandling ge sina meningsfränder körningar till hutlösa överpriser. de är c:s politik. verka utan att söndra.

 29. Herregud! skriver:

  Rosa: Hoppas att inte du är lärare i alla fall! Du skriver illa och talar rappakalja!

 30. Futurum casus skriver:

  Fakta: ”f.d. bankchef” Har du belägg för detta? Lite desperat trams du skriver emellanåt.

 31. Rosa skriver:

  Är det rappakalja att Haparanda skolan har sjunkit nästan femtio steg under endast ett år? Bland de tio sämsta i hela Sverige. Den sämsta skolan i Norrbotten. Det är Lärarförbundet som har gjort sin årliga undersökning. Det är inte jag som du kanske trodde.

 32. Rosa skriver:

  Konstigt, att du inte har läst om saken. Skolrankningen var en av huvudnyheterna i alla tidningar, små som stora, för några dagar sedan. Slå upp vad rappakalja betyder!Man ska ta saken på allvar, verkligen.Kommer Haparanda nästa år att ligga som nummer 290.
  Futurum Casus: Nog har du rätt, delvis. Allt börjar hemma. Men nu måste politikerna se att kommunens skolorganisation inte fungerar. Borde inte den högsta ledningen bytas ut, efter detta skandalösa misslyckande? Tror någon fortfarande att torneåborna kommer att fortsätta att skicka sina barn till Språkskolan?

 33. Herre.. skriver:

  Jadå, jag hävdar fortfarande att du pratar strunt. Jag behöver inte slå upp några ord, jag förstår dess betydelse ändå. Du har rätt i att det är skrämmande hur illa kommunen ligger till i rankningen, men angående utbildningar och dess högskolepoäng är du ute och cyklar totalt. Jag förstår inte ditt resonemang helt enkelt. Det är väl upp till var och en att studera, så att det löser sig på bästa möjliga sätt. Jag tror att väldigt många pedagoger har fått ta studielån när de pluggat på något universitet innan de skaffade sig familj.

 34. Futurum casus skriver:

  Bo: Det är så dyrt att driva företag med anställda i Sverige. Alla jobbar inte aktivt 8 timmar om dagen, i synnerhet inte efter att de fått tillsvidare tjänst.Det är inte konstigt att Sverige har flest antal enmansföretag.

 35. Sandra skriver:

  Fantastiskt initiativ! 🙂

 36. Företagare i Umeå skriver:

  Såhär.
  Haparanda har en hel del utmaningar, en äldre medelålder, avsaknad av egentlig föryngring, otroligt dyra kommersiella lokaler, avsaknad av kunskap inom ny industri.
  Vad Haparanda har är en stark tjänstesektor.
  För att locka företagare kan en ex. införa en kommunskatte-lättad zon, det är lockande.
  En kan även göra så att den zonen har mindre dyra lokaler.
  Det är attraktivt.
  Men sen behövs ett mervärdeförslag, varför etablera i haparanda när en kan etablera i Luleå?
  Hur förbättras transportinfrastruktur ex. tåg?

  Men framförallt, så krävs Samarbete mellan privata aktörer och kommunen.

 37. Snusg...... skriver:

  Ta en promenad till Språkskolan under lunchen och se hur mycket invandrare som finns där. Jag såg att ca 50% kommer från inte skidåkande länder. Förvänta er inte högre resultat med såna förutsättningar. Obehöriga lärare som inte kan stava på veckobrev eller infomentor gör inte saken bättre. Skandal är namnet!

 38. Knapsu skriver:

  Futurum casus: nu dömer du andra efter dig själv.

 39. Futurum Casus skriver:

  Knapsu: Jag dömer ingen, jag säger som det är. Vilken framtidsutveckling vill vi ha?

 40. Anders P skriver:

  Företagare i Umeå. Hyresnivån i kommersiella lokaler sätts av marknaden, just nu finns det flera lokaler med hög standard och bästa läge till mycket rimliga yresnivåer.

 41. Ohh... skriver:

  Snusg…du såg att ca.50% inte kommer från ”skidåkande länder” på Språkskolan? Eller hörde? Ibland måste man lyssna eller/och ta reda på fakta istället för att bara glo och tro… eller så var det kanske en annan skola du gick förbi?