Nytt ferrokromverk igång

TORNEÅ: Nyligen invigdes det nya ferrokromverket vid Outokumpu i Torneå.

Med på invigningen var bland annat finska statsministern Jyrki Katainen, bolagets vd Mika Seitovirta och nya styrelseordförandet Jorma Ollila.

Innan 2015 kommer ferrokromproduktionen därmed att fördubblas till 530.000 ton. Det nya verket är världens största ferrokromverk och kostade 410 miljoner euro.

– En så här ansenlig investering skulle inte göras om det inte fanns tro på den egna kompetensen. Vi lever i en utmanande tid, fortfarande mitt i den djupaste ekonomiska krisen, sa Katainen under sitt tal och fortsatte:

– Industrierna har utmaningar framför sig, men sådana här tillställningar visar att den finska industrin inte behöver vara dyster.

Enligt Niilo Suutala, projektchef för utökandet, berättade att planeringen av den utökade verksamheten började redan i mitten av 90-talet, men det sköts av olika skäl upp. 2008 kom ett nytt beslut i frågan, men då var den finansiella krisen bred. Ett till beslut fattades 2010 och nu är det nya ferrokromverket i bruk.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
24 kommentarer om “Nytt ferrokromverk igång
 1. Enok Nitti skriver:

  Snart får vi världens första förkromade Ikea.

 2. Stefan H Ericson skriver:

  Produktionen ökas med det dubbla och utsläppen också. Var kommer människorna i Haparanda och Tornedalen att få frisk luft och ren miljö ifrån? Det är skamligt att Haparanda inte protesterat mer mot denna miljöbomb. De har inte satsat pengar på rening av utsläppen bara satsat på ökad produktion och profit.

 3. torparn skriver:

  fabriken är invigd men hur är det med miljötillstånden? Behövs inga i Finland. Detta bevisar bara hur vårat grannland struntar i miljön och folket sen har de. Mätningar är rena bluffen mäter en massa annat som ej det släpper ut för att få ner medel siffrona sedan mäter de baras vissa månader vad släpper de ut när det ej mäter?

 4. Ruben skriver:

  Imponerande av Outokumpu-folket. De levererar världsklass och skapar både rikedom och jobb för tusentals människor. Räknat i nästa led, hundratusentals.

  Allt hämtat från de rikedomar som finns i Tornedalen.

 5. en ötåbo skriver:

  I den svenska avundsjukan har man glömt bort självkritiken. Att påstå att man inte har några miljökrav på andra sidan av kvarken är mycket barnsligt. Man följer där precis samma lagar som man följer i Sverige. Rensa först bla framför SSAB , alla sågverken o fabriken.
  Deras företagshälsovård samt miljöarbete är i världsklass. Skulle gärna få se jämförelsen med de svenska fabrikerna.

 6. Sixten Johansson skriver:

  Jag håller med Ruben och En ötåbo. Vad gäller utsläppen från Outokumpu bör man veta att finska journalister mycket övertygande har visat att de skrämselartiklar som publicerades framför allt i en länstidning var fulla av uppenbara faktafel och feltolkningar. Tidningen struntade i att rätta till felen, slog på trumman månad efter månad och de två journalisterna fick både journalistpris och miljöpris för sina insatser i den svenska mediasanningens tjänst. I Finland värdesätts kunskap även hos grävande journalister

 7. torparn skriver:

  finlands jounalister har fattat vad som händer nu först, men i typ Ryssland tonas det ner.

 8. Stefan H Ericson skriver:

  Sixten Johansson, Det skulle vara på sin plats om du kunde ge källhänvisning till de ”uppenbara felaktigheter” du påstår att de två NSD journalisterna har skrivit. När man ger sån kritik som du ger bör man ha torrt på fötterna.

 9. en ötåbo skriver:

  Det värsta oetisk drag och okunnighet hos journalisterna var att de med sin oetiska journalistiken försökte påstå att missbildningar i Haparanda skulle ha ökat och hade samband med Outokumpus fabrik.. att använda skrämselpropaganda o trumma stort utan ngra sakliga grunder och fakta där som syftet var att skrämma upp de gravida, som i den känsliga perioden redan har många funderingar kring hur den kommande barnet är och om den är frisk etc, är mycket oetiskt och visar ett stort okunnighet.

 10. Sixten Johansson skriver:

  Stefan, jag har inga urklipp, men ska försöka leta fram material t ex via Lapin Kansa, där jag läste det. Av de många punkterna minns jag att undersökningen som larmet baserades på inte alls var vetenskaplig, att man blandade ihop livsnödvändigt krom med giftigt krom och att man inte ställde sjukdomsstatistik i relation till befolkningen i trakten. Min starkaste minnesbild är en journalistisk häpnad över etiken och kunskapsnivån på den svenska tidningen, fördjupad på grund av journalistpriset.

 11. torparn skriver:

  de 2 från nsd har fakta och talat med sådana som vet hur set är och vad som händer när folket får isig allt gift fabriken släpperut så nog väger det mycket tyngre än finska utalanden och siffror de kan man aldrig lita på.deras syn på miljö och utsläpp är mindre vinst sen struntar det tottalt i vad det släpperut och hur folket mår

 12. Like Hilding skriver:

  Ruttet att det tillåts att släppa ut så mycket kvicksilver m. fl. otillåtna ämnen. Nu får vi inte äta vår fisk, eller Kalix löjrom. Det kanske får våra politiker att tänka om och förstå vilket fruktansvärt misstag de gjort när de inte PROTESTERADE när Outokumpu sökte tillstånd att få börja använda 4 miljarders-bygget.

 13. Sixten Johansson skriver:

  Självklart ska miljöorganisationer, media och myndigheter pressa miljöbelastande företag för att få ner alla utsläpp. Men NSD:s serie var så hårdvinklad och massiv att den totalt sett blev ett propagandakrig mot ett enskilt företag och priset för upplageökningen och guldspaden var att man skrämde upp folk i onödan och skadade hela bygden. Den utförligaste granskningen av NSD verkar ha publicerats i Pohjolan Sanomat i april 2012, kan säkert fås via mejl till henripekka.kallio@pohjolansanomat.fi

 14. torparn skriver:

  jasså det är priset som iriterar..tänk då att de fått 2pris till och det är nog rätt kompetenta personer som bestämmer vem som får typ guldspaden och miljöpris.nå då går jag och kollar om man får en fisk..som man ej får äta upp..undrar varför det är så om allt är som det ska i våra trakter.

 15. Sixten Johansson skriver:

  I Sverige finns över 1000 stora företag och anläggningar som släpper ut miljöfarliga ämnen. Hela den verksamheten är fullt laglig, reglerad genom tillstånd och kontroller. Antag att denna länstidning nu skulle gå vidare och välja ut t ex Rönnskärsverken eller SSAB och skriva över 100 artiklar i exakt samma anda, med lika skrämmande och vilseledande rubriker och texter, samma vinkling och redigering. Andra journalister och biomedicinare skulle såga hela artikelserien och tidningen skulle sannolikt hamna i domstol.

 16. torparn skriver:

  i vårat land renarman så mycket man kan men i detta fall vill man inte. vad jag läst så har det bara skrivit det som experter sagt, inte egna slutsatser, så de har gjort ett jätte bra jobb med att få utalanden av sådana som vet vad de handlar om och hur det påvärkar miljön och våra kroppar och framtida problem. tror nog riktiga journalister som får tänka själv och ej är toppstyrda känner en stålthet över dessa 2 toppen journalister

 17. Sixten Johansson skriver:

  Torparn, läs dina kommentarer igen, så ser du själv vad som är kärnproblemet: en total okunnighet om vad som gäller i Finland, vilket har underblåsts t ex av artikelserien. Outokumpu utnämndes år 2012 av stålverksbranschen till världens miljökunnigaste företag och har i sex år hört till de fem världsbästa i klassen Hållbar utveckling. Hela artikelserien utgår från att företaget är en miljöbov, alltså lagbrytare, vilket är lögn. Med skrämselrubriker och vinklade texter piskar man fram en opinion.

 18. Pankkukruunu skriver:

  Stollarna i Finland och stollarna i Sverige kan gott skaka hand .Ingen av dem har kommit över livet på femtiotalet.Endel av finnarna kommer ihåg drängtiden och manifesterar sina mindervärdeskömplex med bilkaravaner genom Haparanda efter att landet har vunnit någon idiotisk tävling.Svenskarnas reaktioner är betydligt lömskare.Man kan inte förlika sig med att Finland har kommit ikapp Sverige på de flesta områden och även gått förbi på vissa områden.

 19. torparn skriver:

  du har rätt men skiten hamnar i vårat land pengarna de sparar hamnar i bossaranas fickor och vi får ta hälsoproblemen och allt annat bra samarbete mellan 2 länder tycker vissa men ej jag och många med mig.om outokumpu var så bra som du säger så skulle ej alla Sveriges miljömyndigheter överklagat utsläppen typ lite på läst är jag

 20. Sixten Johansson skriver:

  Torparn, mesta skiten hamnar i Torneå, men man har inte hittat hälsoproblem där. Giftigt sexvärt krom finns inte på eller i lingonen ens på fabriksområdet. Visst ska man pressa på för att minska utsläpp, men inte svartmåla ett företag eller skrämma folk med spekulationer. Outokumpu har varit hårt pressat ekonomiskt, tvingats permittera, men satsat och förbättrat. Tänk om kampanjen hade sänkt företaget! Tusentals direkt eller indirekt arbetslösa och Haparanda utmålat som förgiftat och ödelagt…

 21. torparn skriver:

  tänk att 2 unga kvinnor gjort ett så stort arbete och vunnit så många pris ska få så mycket kritik för att de är så otroigt bra på granska och vågar ta fram en fråga som är kännslig i politikers ögon tänk om de varit 2 män som drivit den här frågan hade de fått lika mycket kritik…????de här 2 vill väl för folket i Haparanda fast det får slita en massa för att få fram sanningen när en stort drev motabetar de på alla sätt de kan ta till men det vinner förr det har rätt men vem förlorar???

 22. torparn skriver:

  nu börjar det bli lite luckor vad vet sixten om 6värt krom???nu behör du läsa på rejält på fakta vad som finns på området du vill beskydda!!!vad är priset för ett jobb och folket som drabbas av dödliga sjudommar kan du besvara hur många jobb som är mervärt än ett mäniskoliv

 23. Sixten Johansson skriver:

  Miljöjournalistik är bra, men svårt, kräver mycket kunskaper och omdöme. Propaganda är inte bra, man måste inse var gränsen går. Vinjetterna och redigeringen var värst, chefredaktören bär huvudansvaret i alla avseenden, inte de två ambitiösa journalisterna. Sexvärt krom är farligt, men instabilt. I sur miljö och vid kontakt med t ex jord, växtlighet, hud reduceras det rätt snart till stabilt och helt ofarligt trevärt krom, som finns i många kosttillskott. Metalliskt krom är heller inte farligt.

 24. Sixten Johansson skriver:

  Själv brukar jag tänka så här: Det finns en chans på miljonen att jag dör lite i förtid på grund av något miljöfarligt ämne. Det finns en chans på tusen att jag dör mycket i förtid för att jag får en istapp i skallen eller råkar hamna i vägen för en rattfyllerist eller något annat olycksaligt. Det finns 999 chanser på 1000 att jag dör i precis rätt tid, som bestäms av summan av mina gener, min personlighet och mina levnadsvanor. I stort sett det enda jag kan påverka är det sistnämnda.