Nytt stopp för arbete vid Pajala församling

Nytt skyddsstopp infördes vid Pajala församling under torsdagen. Foto: Marlén W Edin

Nytt skyddsstopp infördes vid Pajala församling under torsdagen. Foto: Marlén W Edin

PAJALA: Klockan 12 idag, torsdag, kommer ett nytt skyddsstopp att införas vid församlingen i Pajala.

Enligt fackförbundet Kommunal ser man inte att den åtgärd som tidigare föreslagits som någon lösning på problemet när det gäller den psykosociala arbetsmiljön.

Som HB redan i december berättat råder det stora arbetsmiljöproblem inom Pajala pastorat.

Det gäller den psykosociala miljön vilket har lett till att flera personer valt att sluta medan andra har varit sjukskrivna.

Arbetsmiljöverket har också efter utredning riktat skarp kritik mot församlingen då man anser att den psykosociala arbetsmiljön är så dålig så att den riskerar medföra att anställda utvecklar hälsoproblem.

Under förra veckan utfärdade det regionala skyddsombudet skyddsstopp vid församlingen. Detta upphävdes dock av Arbetsmiljöverket efter att kyrkorådet som en första åtgärd ersatte nuvarande kyrkoherde med en vikarierande.

Denna åtgärd anses inte vara tillräcklig varvid ett nytt skyddsstopp har lagts till idag.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: ,
25 kommentarer om “Nytt stopp för arbete vid Pajala församling
 1. klurifax skriver:

  Pajala Pajala utmärker sig negativt på alla möjliga sätt. Har denna träta och göra med dom gamla Indianerna?…..som förstört så mycket genom åren?

 2. Församlingsbo skriver:

  Men varför är det så här i Pajala församling? Man måste nog ta i lite hårdare och se till att personer som inte kan jobba med andra tas bort från sitt jobb, man måste ta in personal som kan samarbeta och framförallt och viktigast är att man har en bra arbetsledning… Låt inte detta fortsätta och förstöra en bra arbetsplats.

 3. En annan församlingsbo skriver:

  I november 2013 var jag närvarande vid Minnesgudstjänsten under All Helgonahelgen. Tidigare år hade man delat ut ”minnesblad” över de under kyrkoåret avlidna. Detta år hade en ny kyrkoherde installerats, men dessa minnesblad saknades. Vi var några medlemmar som snabbt fick en fundering över hur det låg till i församlingen? Hade problemen fortsatt? Hade ingen kollega eller annan personal informerat den nya kyrkoherden om vad som var brukligt inom vår församling? Hur var det med samarbetet? Var det någon eller några som – redan då – hade något emot den nya ”chefen”.? Vet ej-sådana tankar kom…

 4. bybo skriver:

  Hur blir det nu med morgondagens skolavslutningar, som brukar vara i kyrkan?

 5. Arbetare skriver:

  Näin ne jumalanlapset.

 6. Katarina skriver:

  Det som jag vet är att den nya kyrkoherden har haft problem på tidigare arbetsplatser han jobbat på. Han ska nog inte leda personal men kanske är duktig som präst.

 7. keke skriver:

  Dom som jobbar där är väl troende folk. Ska inte dom vara toleranta och snälla med varandra och vara föredöme till alla som bor i Pajala.

 8. Fundersam skriver:

  Det är sällan ens fel om två träter!!

 9. Arg skriver:

  Nu är det ju bara så att den personen som drabbats har jobbat utan problem i alla år men efter att ny arbetsledare infunnit sig så har detta helt plötsligt ändrats. Däremot har tydligen arbetsledaren inte lyckats så bra i tidigare församlingar med samarbetet.

 10. Helge skriver:

  Ut med ansvarig så blir det lugn och ro i församlingen.

 11. Ingvar Kauppi skriver:

  Jag ser detta främst som en struktursvaghet, både hos den operativa ledningen som en svag politisk ledning, och att politikerna borde se om ett bättre och handfastare politisk ledning och absolut kräva att den politiska viljan skall vara vägledande. Finns det några som har svårt att underordna sig, varför inte se över sin roll och i värsta fall avgå. Vad jag förstår så har inte styrningen inte fungerat, varken politiskt och den operativa ledningen. Krafttag behövs från den politiska ledningen, kanske att vissa politiker borde ta ”timeout” och ställa sina platser till förfogande.

 12. Inge Mar skriver:

  Undrar om det är ”Anarki” – som många vill ska råda???

 13. Farsamlingsmedlem.. skriver:

  Problemen i Pajala har funnits redan före omorg. Kolla tidn.artiklar tryckta före 2013. Vid omorg. sker ändringar som inte alla gillar – så är det på alla arb.platser och så kommer det att bli! Man får lov att finna sig i detta eller gå… För det går inte att följa allas önskan. De som bytt arbetsplatser och orter under sin yrkesverksamma tid, har fått lära sig detta. Har man stannat kvar på en och samma ort och kanske t o m samma arbetsplats – ja då förstår jag problemen. Kanske van/vana att göra som man själv vill??? Politiken måste också bort från kyrkan – många av dessa ser man aldrig där.

 14. klurifax skriver:

  Problemet är ju just att att det finns en kyrka och folk som tillber den. Religionen har bara skapat kaos och sönderfall i världen sedan gammalt och så även nu och det ser ut att vara svårt och radera bort denna cancer svulst.

 15. En som lyssnat på drabbade. skriver:

  Helt rätt, politiker utan arbetsledar kompetens ska inte styra, då går det så här. Man måste även ha vilja att engagera sig o ta sitt ansvar, vilket många som sitter i styrelser inte har. Det har även funnits mycket problem tidigare i församlingen men då isolerat i Kyrkans hus. Nu har problem uppstått i vaktmästeriet pga bristfällig arbetsledning, som tyvärr drabbat de anställda. Inte bara en person utan flera. Det är flera som slutat pga den orsaken. Omorganisationen har inget med problemen att göra.

 16. realist skriver:

  Intressant det som farsamlingsmedlem skriver. Kanske är det så?

 17. Helge skriver:

  Arbetsmiljöverket går inte in och kräver förändringar i arbetsledningen om det inte finns en allvarlig orsak bakom. Tar man inte hänsyn till tidigare referenser när man tillsätter en så viktig tjänst som en arbetsledare har? Mycket märkligt.

 18. Margareta skriver:

  Kan inte fatta att det är två Socialdemokrater som sitter o styr i Pajala församling! Vårt parti som vill arbetare så illa så att de tillsammans med andra ansvariga mobbar ut folk. Såna ska inte leda eller överhuvudtaget representera Sossarna. Skäms på er! Hoppas verkligen att folk reagerar och inte röstar på er i nästa val.

 19. ÄN så länge medlem skriver:

  Intressant att följa utvecklingen om det verkligen varit ”ens fel när två träta?” I så fall bör lugn och ro råda där nu. Stiftet borde ta över arbetsledningen i sin helhet inom kyrkan och ha lika regler gällande för samtliga anställda, oavsett titel,såsom det är på alla andra arbetsplatser. Jag förutsätter också att det inom kyrkan är så att olika livsåskådningar inte får prägla eller påverka de anställdas arbete – allt sådant måste ju lämnas bort på vilken arbetsplats som helst. Förutsätter också att ”kyrkan” inte gör skillnad på troende eller icke troende anställd eller medlem- lika värda!

 20. Ingvar K skriver:

  Jag har fortfarande svårt att förstå kyrkansförtroende valdas inställning till den uppkomna situationen, när medarbetare nobbas. Är det gamla beslutshieriakier som spökar eller en viss falang inom de beslutande församlingarna. Det verkar finnas majoritet för en viss falang och desto skamligare om s-valda ledamöter stöder denna typ av falang bildningar, men vad kan två ledamöter göra annat än reservera sig mot det skamliga besluten.
  Tyvärr är det medlemmarna som röstat in dessa politruker in i beslutande församlingar.

 21. Jag hoppas! skriver:

  Politiken skall bort från kyrkan! Bort med nämnder och råd etc. De fyller inte någon funktion någonstans- förlegat! De föder endast bråk. Vi vill ha en kyrka där alla är välkomna! Ingen skillnad på troende och icke troende. Förresten! Vem säger att de troende är bättre Guds barn än icke troende – och förresten – vem avgör om ”jag” är troende? Nu måste allt iordningsställas i vår kyrka – därtill bör den ”förnyas” så att allmänheten får glädje av de pengar de satsar som medlemmar. Kyrkan skall alltid vara öppen för alla – oavsett livsåskådning -men man skall följa kyrkans regler och inget annat.

 22. Margareta skriver:

  Nu verkar det som att det är två sossar som är ordförande och viceordförande och de verkar inte förstå vad socialdemokraterna står för. Sen verkar det som att man jobbar för att gynna en viss grupp av troende, man låter denna grupp utföra inköpta tjänster till kyrkan mm, man gynnar överhuvudtaget denna grupp, man anser tydligen att vi andra inte är lika mycket värda. Jag kommer aldrig mer att rösta på sossarna i kyrkans val och absolut inte på dessa två personer. In med kompetenta personer eller som det tidigare skrivits, skrota politiken i kyrkan!

 23. Kavel skriver:

  Eftersom ingen kommenterat ”Margaretas” 2 inlägg så gör jag det: ”Det är helt felaktigt att såväl ordföranden och vice dito båda är Socialdemokrater, som Margareta påstår. Rätt skall vara rätt!

 24. Ingvar K skriver:

  Margareta, du verkar vara insatt i kyrkopolitiken,är det så som du skriver så är det ingen upplyftande läsning. Jag håller med dig i stort, men ett har jag svårt att förstå Och det är att politiken skall bort från kyrkan. Sett ur min synvinkel så är politik allting. Vad är det som säger att kyrkan och dess förtroende valda blir bättre utan politiken? Visst det kan vara så att väljarna har valt fel representanter, att företräda sina partier eller?

 25. Inge Mar skriver:

  Kanske Ärkebiskopen kan lösa ”Hierarkin i Pajala församling”!!
  Vädjan : Sluta bråka – Börja arbeta eller lämna platsen.