Asplöven tog livsviktig seger

Triumf mot Timrå! Foto: Lasse Stenman

TIMRÅ: Efter två stabila perioder och ledning hamnar Asplöven på hälarna mot Timrå i tredje, men kan hålla undan till 1-2 (0-2, 0-0, 1-0) och ljuvliga tre poäng i Hockeyallsvenskan under torsdagskvällen. 

Ingen filosofi, bara raka puckar i

FÖRSTA PERIODEN: Action!

Hemmalaget börjar med pucken, men gästerna får iväg kvällens första skott på mål efter en halvminut. Sedan lång spelsekvens utan avbrott, men pucken mest i mittzonen under de två första minuterna.

Timrå vaknar till i minut tre. Lite bättre tempo nu och väldigt jämnt efter fem. Gästerna går lite rakare på mål inledningsvis, förmodligen stallorder. Timrå pressar tillbaka Asplöven för någon minut. Lite mer hemmalag mitt i perioden.

Bägge lagen spelar vårdat och verkar akta sig för utvisningar så långt. 10.41: backen Jesse Jyrkkiö slår in en retur till 0-1 efter att AHC etablerat bra tryck och skjutit flera skott på mål. Anfallsparet Jonas Berglund och Mathias Bromé får passningspoäng.

7-10 i skott vid första power-break efter 11.23. Målet får ingen direkt inverkan på spelet, som är fortsatt avvaktande. Och jämnt, snart inne i periodens sista fjärdedel. Hemmalaget kommer i en snabb attack, men Asplöven vänder och efter 14.28 kan centern Mikael Frycklund trycka in 0-2, frammatad av Sebastian Dyk och hittills lyckosamme Jyrkkiö.

Hemmalaget vill tillbaka in i handlingen och anfaller friskt efter bakslaget. Men tiden rinner undan i en period som gästerna äger den andra halvan av. 10-16 i skott och en lovande giv från AHC.

Goda ting är tre. Våra vise män i Timrå. Foto: Läsarbild

ANDRA PERIODEN: Nytt kapitel!

Hemmalaget öppnar starkt och har två puckar på Quemener i det första anfallet. 0.24: gästerna tar kvällens första tvåa. Asplövens box stensäker och sopar undan skräpminuterna ganska enkelt.

Gästerna tillbaka i handlingen efter en ganska svag öppning av mellanakten. Lite läge tempo för några minuter. 5.18: femfyra för AHC. Efter en omständlig första minut, gasar man upp i andra och har några fräsande skott på kasse utan att nå ända fram.

Lagen tar ut varandra mitt i perioden. 4-6 i skott vid andra power-break efter 10.39. I samband med detta får AHC ny chans i pp efter en våldsam tackling. 10.53: ny smäll på en bortaspelare och fem mot tre. Ett hårt kämpande Timrå får in sin fjärdegubbe och tiden rinner mellan fingrarna på gästerna. Bra tryck, men illa riktade skott och ett gyllene läge förspillt.

Lite hafsigt med fem minuter kvar av perioden. Periodslut och Asplöven har ofta betytt bakslag, men allt väl med tre minuter till paus. Men man samlar sig och spelar enkelt ut akten, med 6-13 i skott.

AHC borde haft någon ytterligare kasse efter ganska bra spel, men skyttet är inte lagets starka sida.

Asplöven tackar tappra fans efter slutsignal. Foto: Per-Anders Lindbäck

TREDJE PERIODEN: Vanligtvis inte gästernas bästa avdelning, peppar peppar.

Ingen större hockeyunderhållning, med två disciplinerade lag i poängnöd. Timrå har i vilket fall ett skott på mål i den andra minuten.

2.26: två back för AHC, en inte alldeles nödvändig utvisning. Första straffminuten puts väck. Hemmalaget aktivare i den andra, men gästerna håller tätt – ända fram till sista sekunden av utvisningstiden. 1-2 efter 4.26 och otäcka mönster verkar vilja upprepa sig. Pucken studsar på ett ben och ger skytten tom kasse.

Som väntat får Timrå en boost av målet och går framåt. Men då tar man en onödig utvisning för protest efter 6.06. Som blir en dubbeltvåa. Och så är det Asplövens tur att få hjärnsläpp med tvåa efter 6.13.

Timrå tar här time out. Kommer ut i fyra mot tre, men är förvånansvärt uddlösa.

Fem mot fem igen, där AHC måste kontrollera temperamentet. 9.17: AHC tar lagstraff med sex gubbar på isen. Tänker man rämna igen? Inte än i varje fall – man fredar skickligt den egna kassen under utvisningstiden.

12-3 i skott vid sista power-break efter 12.03 berättar om vilken thriller som utspelar sig i arenan. Matchuret verkar ha blyvisare med sju minuter kvar av ordinarie speltid.

Timrå är lite tyngre, utan att gästerna direkt går på knäna.

Men ytterligare en tvåa för Asplöven efter 14.08. Blir två gånger två för AHC och en singeltvåa för Timrå i en grötig sekvens. AHC spelar rysk roulett med sin allsvenska plats. Men spelar väldigt bra box och neutraliserar åter anfallande lag.

17.08: herregud, ytterligare en av gästernas gubbar på botbänken. En vårdslös puck out. 17.38: Timrå byter målvakt mitt i dramatiken. 18.05: tvåa för hemmalaget, doftar lite kompensation. Förstemålvakten tillbaka i Timrås kasse i samband med avblåsningen.

18.41: ut med hemmamålisen igen, blir sex utespelare mot fem. Men Asplöven håller undan, trots att man skjuter sig i foten flera gånger i tredje. 17-3 i skott till Timrå berättar om försynens hjälp och en omutlig Quemener i kassen.

– Vi skulle avgjort i andra. Som så många gånger förr sätter vi oss i tråkiga situationer i tredje. Men nu vann vi och det är allt som räknas, meddelar en samlad Per Kenttä.

Förutom Quemener i kassen, berömmer coach Kenttä det heroiska spelet i numerära underlägen och kedjan Bryggman-Frycklund-Dyk.

På lördag väntar Almtuna i ännu en nervkittlande fajt.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,