Oeniga om orsak till högvatten i Armasjärvi

Familjen Kummus stuga i Västra Armasjärvi översvämmad för fjärde året räknat under de fem senaste åren. Foto: Marianne Berglund

Familjen Kummus stuga i Västra Armasjärvi översvämmad för fjärde året räknat under de fem senaste åren. Foto: Marianne Berglund

ARMASJÄRVI: – Problemen beror på att Övertorneå Energis vd, Henrik Luttu, släpper på vattnet och åstadkommer översvämning på ren jäkelskap, säger Johan Kummu.Kummu håller inte med om att stugan och byggnaderna runt omkring är placerade för långt ut mot sjön Armasjärvi, eftersom problemen uppstått först på senare år.
Han säger att han var 19 år när stugan byggdes och hänvisar till att han inte har dåligt minne.
Två vattendomar
I bakgrunden finns två vattendomar, en från 1923 och en från 1957. Den från 1923 reglerar högsta vattenhöjden i sjön Puostijärvi. Dämningshöjden är bestämd i förhållande till olika fixpunkter. När vattennivån blir högre än så är det bolag som sköter kraftverket skyldigt att öppna luckorna.
I domarna finns ingenting angivet om exempelvis vattnet bör släppas på under en längre tidsrymd för att undvika problem med översvämning längre ned. Domarna är även i övrigt knapphändiga, har miljöingenjör på länsstyrelsen sagt i tidigare intervju i Haparandabladet.
Utreds som miljöbrott
– I fjol fick brodern Rolf reparera i föräldrahemmet för 200.000 kronor. Skador på föräldrahemmet där han bor med familjen blev det aldrig förr. Jag anser att det är Luttu som inte klarar regleringen i Puostijärvi. Bilder som vi tagit visar att vattennivån är lägre än som krävs i Puostijärvi. Vattnet måste bromsas. Armasjärvi ska inte behöva svämma över, slår Johan Kummu fast.
– Jag har just fått veta att den polisanmälan jag gjorde i fjol utreds av polis som miljöbrott. Ändå kommer jag att göra en ny anmälan för årets översvämning. Jag kommer även att kontakta Energimyndigheten.
För plant enligt Luttu
Henrik Luttu börjar med att konstatera att Övertorneå Energi håller sig inom vattendomarna när det gäller regleringen av Puostijärvi.
– Vattnet är högt även i älven och har därför ingenstans att ta vägen. Man kan fråga sig hur stugägaren fått bygglov för att bygga så långt ut mot sjön.
För övrigt säger Luttu att han jobbat även under Styrmans tid varför dammregleringen inte utgör något nytt för honom.
– Det handlar kanske om att saker och ting förändrats, att klimatet blivit annorlunda på grund av växthuseffekten, att man haft extrem otur eller annat.
Slutligen kan konstateras att det är enorma krafter och extrema flöden just nu i många vattendrag. Vårfloden tycks sannerligen svår att stoppa.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , ,
2 kommentarer om “Oeniga om orsak till högvatten i Armasjärvi
  1. Stig Aspholme skriver:

    Detta hände aldrig när Styrman ägde anläggningen, han visste när man skulle börja tappa för att gardera vårfloden.

  2. En med bra minne! skriver:

    Om inte jag kommer ihåg helt fel så var det översvämmningar under 70,80,90-talet men det verkar glömmas bort.