OK för ny station i Pajala

Så här kommer den nya OK-stationen i Pajala att se ut. Illustration: OK Norrbotten

Så här kommer den nya OK-stationen i Pajala att se ut. Illustration: OK Norrbotten

PAJALA: Nu står det klart att Pajala får en ny OK-station. Byggstarten sker i augusti och den nya stationen beräknas stå färdig i december i år.

Stationen kommer att placeras i korsningen mellan väg 392 mot Luleå och Överkalix och väg 99 mot Haparanda. Till Norrbottens Affärer säger OK Norrbottens vd Staffan Magnusson att den nya stationen får nytt upplägg med turistinformation, en stor serveringsdel med lounge, paketservice, offentliga toaletter, parkering för turistbussar samt pendlarparkering.

– Vi har lyssnat på våra medlemmars önskemål och tack vare att vi får med oss Pajala Turism, Pajala kommun och Länsstyrelsen i Norrbotten i samarbetet kan vi nu våga oss på den här satsningen, säger Staffan Magnusson och tillägger:

– Det känns jätteroligt att kunna presentera den här satsningen, speciellt för Pajalaborna.

Owe Pekkari, distriktsordförande för OK Pajala, är väldigt glad när HB ringer upp honom.

– Det är ett fantastiskt fint besked. Det har tagit ett tag innan beskedet kommit men nu kom det och nu är det jättebra. Pajala behöver en sådan station, säger Pekkari till HB.

Kostnaden för nybyggnationen beräknas kosta 16,5 miljoner kronor.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: ,
46 kommentarer om “OK för ny station i Pajala
 1. Pajalabo skriver:

  Bygger dom en tvätthall med billyft?

 2. realist skriver:

  Det är intressant att höra att kommunen är med på detta . Varifrån ska kommunen ta dessa pengar .Varför behöver pajala en sådan station?.

 3. kWh skriver:

  P.g.a. sjukdom är jag eldriven numera.
  Min OK återbäring blev 1:- i år.
  Men medlemsinsatsen 300:- gav mer än pengar.
  Det är vi OK medlemmar stolta över.

 4. Terassen skriver:

  Va kul! Pajala mittemellan Kiruna och IKEA. Nu får bilisterna ett naturligt ställe att svänga av vägen och ta paus. Det här blir positivt för alla näringsidkare även macken på andra sidan vägen. Toppen!

 5. AnnBritth skriver:

  Hur sjutton har Pajala kommun pengar till detta???Känns väldigt konstigt måste jag säga. Har kommunen helt plötsligt pengar över….satsa för tusan inte dessa pengar på en mack.

 6. Kotten skriver:

  Jaha speciellt för Pajalaborna,det säger Magnusson!Se då till att ni endast använder pengar av Pajalabor,blanda inte in resterande 4500 inv.Ska inte alla STATIONER ha samma hjälp och förmåner? Kanske tex ST1 eller Silferlinds i Tärendö, snacka om snedvriden konkurrens.Det är som en stat i staten där s-styr och ställer.

 7. p-bo skriver:

  Undrar var dom politiska besluten att vara med på att lägga pengar på detta har tagits.

 8. Puupää skriver:

  Ja man funderar verkligen hur f kan Pajala kommun göra detta då ekonomin är i botten… man måste lägga ner skolor,badhus mm?? Små barn ska behöva pendla 4- 5 mil till skolan..!! Det är lika illa att länsstyrelsen också går med på detta..Hade det om det inte funnits någon mack överhuvudtaget hade det varit en sak men nu finns ju ST1. Hur hade man ställt sig om det rött sig om en privat aktör? Knappast nä kommunisterna och sossarna är rädda att privata aktörer kanske tjänar lite pengar / avensjuka … 🙂 Hur fungerar kommunen utan privata företag?

 9. J skriver:

  Hoppas kommunen kommer engagera sig och bidra med samma insatser framöver också för kommunens övriga företag när de vill expandera eller nyetablera.

 10. Anna-Lena skriver:

  Enligt Anna Kumpula Kostet:
  Men bara ett förtydligande då det verkar som att en del tror att kommunen varit med och finansierat detta på något sätt att så är inte fallet. Kommunen har endast sålt tomt åt OKQ8. =)

 11. realist skriver:

  Återigen ser man hur politiken i Pajala agerar galet. När andra privata aktörer satsar eller vill göra något, inte får man någon hjälp. Det är ju ett privat företag, det måste de ju själva klara av säger man bara då. Nä nog är det bara inse att det är så fientligt mot privata företag i Pajala kommun . Klart att politiker inte erkänner att man satsat något i detta . En sak är säker det finns kostnader som kommunen kommer att stå för. Tragiskt beteende mot de andra näringsidkarna i kommunen. Tur man inte är boende i Pajala

 12. Frasse skriver:

  Där fick ni alla jävla pessimister som trodde att kommunen satsat pengar. Dra något gammalt över er.

 13. kWh skriver:

  Ni som läser eller deltar i sådana här kommentarspalter bör veta att nästan ingenting är fakta, oftast är syftet politiska krumbukter.
  Många av skribenterna har spalten som kul hobbysyssla.
  Om varje bokstav skulle kosta då skulle även jag tystna.
  Tro inte på mig, eller, det kan lika väl vara fakta.
  Som läsare får du inte vara naiv.

 14. Hujakoraskasellä skriver:

  Vad är det med er som orkar vara så pessimistiska och gör politik av tamefan allting. Här satsas det på en ny bensinmack istället för den gamla som är utdömd och så tror ni era dumma jäklar att det är Kommunen som bygger. Ta reda på fakta innan ni gnäller på allt och alla.
  Nä fy fasen vad less man blir. Det är tur att man inte bor i Kommunen utan betraktar det lite från sidan. Tyvärr så tillbringar jag fritiden i stugan och har alltid känt mig som en Pajalabo( ursäkta man får inte skriva så…. kommunmedborgare då)men man börjar ju fundera på att fixa något på annat håll.

 15. AnnBritth skriver:

  Svar till Frasse….jag undrar om det är du som är ute och cyklar. Läs innantill. Pajala Turism, Pajala kommun och Länsstyrelsen är med i satsningen därför satsar OKQ8…
  Vad satsar dessa tror du….Fint väder kanske

 16. Kotten skriver:

  Ja du Frasse,kan du inte läsa innantill.Det står klart att pajala turism, pajala kommun och länsstyrelsen är involverade. Det där med att dra något gammalt över er,det var nog också oklokt av dig. Har du sovit dom sista 30 åren,eller?

 17. Emiliano Santos skriver:

  OK bygger en ny mack i Pajala they said, folk kommer bli glada they said…

 18. realist skriver:

  Självklart skall det alltid vara sakligt och riktigt när man debatterar tycker jag med.
  Undrar varifrån pajala turism pengar t.e.x kommer ifrån.

 19. Sääski skriver:

  Beklämmande se hur lite fakta som behövs, och hur obefintlig källkritik som görs, innan man ”går igång”. Och att OK väljer att satsa 16,5 milj.kr i Pajala i en ny anläggning med drygt 5 helårsarbeten tycker vissa är dåligt ? Dessutom som en ersättning till en uttjänt illa placerad befintlig anläggning? Fakta = kommunen sålt mark, upprättat detaljplan (som OK betalat) och i övrigt förhållit sig till OK som till ”vilket annat företag som helst”. Källkritik? Ring kommunchefen och fråga. Därefter uttala er. Men jag tror inte det hjälper. För vissa är huvudsaken att få ösa galla över Pajala c-ort.

 20. kWh skriver:

  Om kommentarpriset skulle vara 1 kr per tecken då skulle en hela kosta 600 kr.
  I Laestadianska Pajala heter svordom ”samori”.
  Samori vad vi skulle bli likgiltiga.

 21. Anna-Lena skriver:

  Kan nån som verkligen vet nåt tala om hur det ligger till då!! Så vi slipper löjlig pajkastning. Håller med dig Sääski.

 22. Tjälskottet skriver:

  ”Om” nu kommunen satsar lite grann så tycker jag att vi Pajalabor är värda det. Och snart dra man igång projektet med att bygga nya vägar i Pajala C, strålande tider, härliga tider. Sug på den!

 23. Eroth skriver:

  Pajala tillsammans med de närmaste byarna runtom samlar närmare hälften av kommunens totala befolkning.Dessa uppgifter är lätt att kontrollera.Tyvärr så är det tragiskt att som utflyttad Pajalabo se vilket hat det finns mot centralorten. En glesbygd med utflyttning sedan mer än 50 år tillbaka ger som resultat att verksamheter till slut måste dras in oavsett om det handlar om skola eller annan verksamhet, privat som kommunal. Många insändare ondgör sig över gruvan och hoppas den aldrig öppnas igen. Om inte den kommer igång så ser framtiden allt annat än ljus för HELA kommunen. Ok med nytt OK!

 24. Kotten skriver:

  Tycker inte att det är konstigt att folk reagerar.Vad har man åstadkommit senaste 60-åren? Jo några lycksökare har gjort räder och tullat stat och kommun på pengar.Kommunmedborgare frågasätter nog det mesta som sker,med all rätt!Historien kommer man inte ifrån.Detta är en diskriminering och ett korrupt handlande av kommun och länsstyrelse jämtemot andra näringsidgare i kommunen. (Fri konkurrens?)men hjälp redan bef.företag.Snart är det passe’ med både diesel o bensin, hoppas ni hjälper dom andra mackarna med LADDSTATIONER när elbilarna kommer.

 25. kWh skriver:

  Kotten: Håll dig till fakta.
  OK är medlemsägd, min insats där är 300 kr.
  En del av det gick till kommunen för markaffären.
  Kommunen äger bara två demokratiska aktiebolag och dessa ger årlig avkastning till vård, skola och omsorg enligt fastställda normer.
  Är det förbjudet i din värld?
  Är du emot Konsum också?
  ICA är också en typ av medlemsföretag.
  Olika typer av företag ger automatisk priskontroll.
  Det kallas äkta demokrati.
  Den demokrati du företräder gillas av Putin.

 26. Kotten skriver:

  Svar till kwh. Jag tror att du ligger närmare Putin än jag, sympatiserar med SD. Jag har fortfarande mina 300 kr innestående som betalas ut i juni drygt ett år efter utträdet du om någon borde ju hålla med mig, du som verkar hehöva kwh redan. Det blir bra med laddningsstationer.Tyckte du att dina 300:kr var unika jämfört med alla andras.

 27. realist skriver:

  Lite svårt att lita på politiken i kommunen med tanke på personal utköp m.m . Det blir ju inte konkurrens på lika villkor om en kommun ser till att för fördela vissa företag . Det är ju illojal konkurrens.

 28. P-bo skriver:

  KWh:du som verkar så insatt, hur mycket har kommunens aktiebolag gett i avkastning till oss i kommunen …… svar noll kronor under alla år dom varit igång allt enligt fastställda normer.

 29. Pajala skriver:

  Var glada åt att vi får en ny OKQ8 station. Det blir nog jättebra. Och sluta vara så f…….. negativa! Allt som satsas i Pajala är positivt.
  Tanka o var glada!

 30. El Muppo skriver:

  Herregud vilka lustiga kommentarer man får läsa. Det är bara OKQ8 som satsar pengar och ingen kommun. Försök programmera in det i eran hjärna.

 31. kWh skriver:

  Kotten och P-bo: Ta i så det sjunger om det.
  Jåå, jaa kassta ett gång å fick inte mer, sade Hannes om fiskefänget.
  Egentligen hette Hannes Herman men det passade inte in i Tornedalska ordsvedan.

 32. Undrande skriver:

  Hoppas att innision inte flyttar sitt företag från Pajala då dom varit emot att ok bygger så nära då dom är rädda för att det kan störa deras känsliga tillverkning skulle innebära att kommunen förlorar 30 jobb

 33. 4WD skriver:

  Så här skriver kommunalrådet Anna KK -”OKQ8 har bestämt sig för att bygga en helt ny station med bemanning och samverkan med ett info/servicecenter för ex turistbyråverksamhet eller liknande. Pajala kommun har inte gått in med några som helst medel vilket det nu ryktas om. Det enda kommunen gjort är att ha sålt mark åt OKQ8 med villkoret att stationen ska vara bemannad”

  Så nu kan ni sluta kasta pajer!!

 34. realist skriver:

  Vem ska betala för driften av turistinformation ,

 35. Puupää skriver:

  Varför skrivs det att kommunen är med finansiärer? Vem betalat betalar flytt att fjärrvärmen? Är mark priset rätt ? Eller subventionerar kommunen märken till Ok? Redogör hur det ligger till så slipper vi spekulerationer.

 36. My skriver:

  Att pessimistkonsulterna orkar! Är det inte bra att det för en gångs skull händer något positivt i denna Tornedalshåla som blivit till
  åtlöje i övriga landet. Pratar man med människor i andra delar av Sverige får man ofta kommentarer om allt negativt som hänt i Pajala.

 37. AnnBritth skriver:

  My….det är väl ändå negativa saker som hänt Pajala. Tycker du inte det. För den skull är det inte pajalabornas fel. Jag har aldrig hört att Pajala blivit till åtlöje i övriga landet. Jag kan inte se att en ny mack är så väldigt positivt för samhället.Det finns ju en otroligt fin mack redan. Det hade kunnat satsas på något annat istället.

 38. solidaritet skriver:

  vilket svammel…alla vet ju att de är höger folket som tankar hos shell som är avundsjuka att vänstertfolket fortatt får en bra station med ypperlig service som deras privata entreprenör inte kan erbjuda….för de är ju fakta varför man handlar på ica och shell och varför man handlar på ok och coop….ja politiska ställningstaganden….säg emot mig om de inte är så….

 39. solidaritet skriver:

  ang ok fick själv en utdelning på 389 kr för 2016 från ok för mina inköp. väntar ännu på en egen utdelning från shell..får nog vänta i mannaminne för deras utdelning går till ägarnas egna fickor. de är fakta,

 40. realist skriver:

  Svar till solidaritet . Jag har sedan jag fick körkort tankat på st1 röstat rött och handlat på Ica. Nästan varje gång jag tankar på st1 brukar jag växla några ord med vänsterfolk som också tankat där så länge jag minns . Jag får även en bonus check med jämna mellan rum , då jag använder mitt Shell MasterCard.

 41. solidaritet skriver:

  till realist: men visst har jag ”rätt” sett till generellt att de är partisympatierna som avgör var man gör sina inköp??!!! främst när de gäller dom som röstar med vänstern. inom (s) är de mer splittrat för dom lever som högerfolket för de mesta..

 42. realist skriver:

  Till solidaritet : Till viss del har du rätt. Fast det känns som att det har förändrats under senare tid en hel del.

 43. kWh skriver:

  Monopol (ensamrätt) är det sämsta ur konsumentsynpunkt.
  Flera sorters företag ger automatisk priskontroll utan att samhället behöver ingripa.
  Självklart skall inget företag drivas med kommunala skattemedel, det förstår väl alla.
  Men, nästan alla privata företag har fått bidrag från oss skattebetalare, det gäller inte OK och Konsum.
  Varför får inte dessa finnas till?

 44. realist skriver:

  Det var en dum kommentar av kWh.
  Eller kanske okunskap ?.
  Många privata aktörer kämpar och arbetar utan bidrag . En del har det knapert tar kanske inte ut lön varje månad,5 veckor semester har dom aldrig avnjutit.

 45. kWh skriver:

  realist: Under förra seklet fanns det en del Kirunabor som trodde ”liksom du” att man kan få lön utan och arbeta, men där fick det tji, de fick knacka sten utan lön i Sibirien i stället.
  Så ditt drömparadis finns inte på denna planet.
  Jag har tjänat mitt levebröd som löntagare och företagare.

 46. realist skriver:

  Jag har aldrig trott att det går att få lön utan arbete. Har sedan tidigt i livet fått känna på vad som krävs för att ha mat på bordet. Har heller aldrig lyft bidrag .