Oklart om makten i Pajala

PAJALA: Utbrytarpartiet Framtid S fick 19 procent av rösterna i kommunvalet i Pajala medan socialdemokraterna minskade med 16,8 procent till 29,3 procent. Men Framtid S, Vänsterpartiet och moderaterna får inte mer än 45 procent av rösterna och kan alltså inte bilda majoritet. Inte heller (S) och (V). Vem som kommer att styra Pajala är oklart.Många hade väntat sig att Anna Kostets jobb som kommunalråd tillsammans med en flykt från (S) skulle få (V) att växa. Men (V) tappade 85 röster – en minskning med 1,1 procent. Även moderaterna, som tidigare stött ”gamla (S)” med Johny Lantto och Jan Larsson i spetsen, minskade med 1,4 procent. Även om Framtid S med Lantto som första namn tog nästan en femtedel av rösterna så räckte det inte till majoritet.

KD vinnare

Valets vinnare i Pajala är (KD) som ökade med 14,3 procent. Detta är troligen en Leif Gramner-effekt eftersom han på ett insiktsfullt sätt kritiserat den gamla ledningen i Pajala. Något som kommenterats ofta i HB-webbens kommentatorsfält de senaste åren.

(S) fick 29,3 procent, men även om man skulle skapa en allians med (V) så räcker inte heller det för en majoritet i fullmäktige.

Skolstriden inte glömd

Skolstriden är inte glömd i Pajala. I Korpilombolo, Tärendö och Junosuando fick ”gamla” (S) mycket röster och Framtid S bara mellan 3,9 och 7,8 procent. I centralorten fick Framtid S 32 procent.

Alltså högst oklart om makten i Pajala – ifall inte (S) och Framtid S lyckas ena sig – vilket är svårt att tänka sig ännu.

Publicerad i Svenska
19 kommentarer om “Oklart om makten i Pajala
 1. Ekonomen skriver:

  Överväldigande delen är emot nedläggning av Tärendö skola, det bör vi och båda S-falangerna anamma. Eftersom båda säger sig ha samma politiska ideologi och dessutom halva mandatinnehavet i fullmäktige, så finns det ingen anledning och gröta till det med andra formationer än det som råder idag. Visa respekt för vår demokrati och att båda S menade allvar med sina partibeteckningar, Muodos-Kaunis valkrets fick tydligen saklig information om det. Vi har aldrig haft så ljus framtid.

 2. Kommunbo skriver:

  Det handlar inte enbart om skol/ badhus strider – det handlar om demokratiska spelregler. Under hela mandatperioden har framträdande personer i Framtid s i princip omyndigförklarat såväl partiets styrelse som majoriteten av medlemmarna. Det kan nog vara klokt att få tid till eftertanke under några år. I en representativ demokrati företräder man partiet, inte sig själv. Diktatoriska beslut hör inte hemma i en demokrati.

 3. Språkfascist skriver:

  Procent eller procentenheter?

 4. Kommunbo skriver:

  Det finns bara ett socialdemokratiskt parti i Pajala och det är S.
  Framtid s består av en grupp gamla, som ville ha makten och en grupp nykomlingar, som aldrig bevistat ett politiskt möte, men såg chansen att kanske få en kommunal tjänst eller ett ridhus.
  Jonny har ju också tydligt redogjort för hur de skall fortsätta och det är precis motsatsen till vad majoriteten i kommunen tycker.

 5. Sara skriver:

  ”Vi lovar inte allt till alla, men kommer att göra allt för att hålla det vi faktiskt lovar.” Med de orden och det fina valresultatet kommer kd att ta en viktig roll i kommunpolitiken i pajala. Då kanske politikerna kan vinna tillbaka förtroendet hos kommuninvånarna och skapa en förståelse för de beslut ni tvingas stå inför. Välgrundade och genomarbetade beslut som ser kommunen och budgeten som en helhet.

 6. Nickname skriver:

  I små avfolkningskommuner som Pajala så spelar partitillhörigheten en mindre roll. I dessa kommuner så vore det bättre med en stark ledare, oavsett partitillhörighet. Vi som ser på spektaklet från sidan ser det som inte vissa Pajalapolitiker ser, nämligen en kommun med utflyttning och en tämligen oroande framtida befolkningsstruktur. Med krympande skatteunderlag så kommer politikerna att tvingas till beslut som svider i vissa byar. En dag får befolkningen välja; Höjning av skatten med 7-10 kr eller nedläggning av badhus/skolor i vissa byar.

 7. Junosuando bo skriver:

  Nickname vad är det du inte förstår Pajala kommun har bara ett badhus och det ligger i Pajala. Junobadhus är privat kommunen har inget med det badhuset att göra.

 8. Nickname skriver:

  Junosuandobo. Ber om ursäkt. Visste inte att man kan driva privata badhus i småbyar utan kommunhjälp. Kan inte HB göra ett reportage. Det skulle vara intressant att läsa om hur man driver ett badhus i privat regi i en liten by i Tornedalen och utan att kommunen har någonting med det att göra. Jag trodde att det var omöjligt då ett badhus kostar att driva och underhålla. Junosuandobor verkar ju vara duktiga entreprenörer. Jag lyfter på hatten för er.

 9. Ekonomen skriver:

  Vi får statsbidrag som täcker merkostnader orsakade av glesbygd.
  Undrar hur stor del hamnar utanför Pajala valdistrikt?

 10. Lars Pekka skriver:

  Signauren ”Språkfascist” undran är i sig berättigad. Det handlar naturligtvis i grunden om ”procentenheter”. Men i dessa sammanhang är ”procent” så vedertaget av politiker, medier och allmänhet så att många läsare troligen skulle bli osäkra på vad som menas med ”procentenheter”. Förresten – ordet ”språkfascist” är nog ett av få tillfällen där det finns något av en positiv klang i begreppet ”fascist”. Varför jagar inte signaturen ”Sråkfascist” alla skribenter som inte klarar skillnaden mellan ”de” och ”dem”?

 11. Ekonomen skriver:

  Ja(g) gått s(j)uårig folkskola. NSD och TV lärde mig Sfi någorlunda i vuxen ålder. De eller det grammatiska hämmas dock av min eller mitt infödingsspråk meänkieli, ursäkta.

 12. Nickname skriver:

  Ska man verkligen börja jaga små språkfel? En av de första som ska skickas på utbildning är ju Lars Pekka som skriver ”Sråkfascist” i sin text. Jag tycker att små fel är bagateller. Börjar man kritisera hur folk använder de och dem så slutar vi vanliga att kommentera och då är det dödsdomen för den delen av HB.

 13. Jan-Erik skriver:

  Lars Pekka, du har fel. Stödet för socialdemokraterna minskade med 16,8 procentenheter till 29,3 procent. Hade stödet minskat med 16,8 procent så hade det, om jag räknat rätt, hamnat på omkring 38 procent. Orden procent och procentenheter används alltså likadant, oavsett om det handlar om kemi eller politik.

  Dessutom tycker jag att du är lite orättvis mot fascismen som historisk företeelse och inspirationskälla!

 14. Tekniskt blunder skriver:

  Nickname blandar ihop ena med det andra som stavfel med tryckfel. Den stora skillnaden består av regelbundenhet och tryckfel sker av tekniken. När det händer utelämnar datorn någon bokstav vilket inte är detsamma som stavfel. Samma ord förekommer i sin rätta stavning övrigt i texten, säger allt.-Se helheten innan….Nickname.

 15. petig men inte patetisk skriver:

  Min fråga är ; Kan man kapa ett ord och ordet är demokrati.vissa kloka resonerar om vilka som är goda socialdemokrater : Jag har fått lära mig att så länge man godkänner allas lika värde och rättigheter så är man en god demokrat oavsett om man kommer från vilken by som helst

 16. ej sd orban skriver:

  enda felet i er kommun är ”amisch folket” som bor i en specifik by i Norrbotten. och ingen törs säga nått om de, egen kyrka har dom som vi skattebetalare står för. kd som är egentligen ett extremt löntagarfientligt parti gör inget. såg i går på tv 10 är ett kristet kanal från Älmhult där såg man som man inte skulle göra 2018. där fick man i tv-rutan ge bidrag till israels krigsföring mot palestierna. som om inte israel skulle klara sin finansiereing själv utan få bidrag från kd i Sverige. och ku oskarsson i slips talade sig varm om israels suvernaitet fast dom har enligt alla fördömande ockupe

 17. Niin se on skriver:

  Inom S, Framtid-S och ev. hos andra(?) finns en kader av äldre politiker, aktiva eller fd aktiva, som sökte sig till politiken för att öka på sin personliga status-viktighet. En utpräglad kultur på 80-90 talen. Viljan att be(s)tämma, vara långsint och HÄMNAS vid behov är/var långt viktigare än ideologin. Lång skolning gör dem också till mästare på att ”lägga ut texten”. Målet för dem kan vara boende i byarna, c-orten, hyresgästerna i allmännyttan, mfl. Åtgärd; ordna seminarier för politiker yngre än 50 år så att de lär sig att identifiera-, och undvika gamla gifter som fördärvar tankeförmågan.

 18. Kristna saknar sin ursprungliga kyrka skriver:

  För övrigt anser att det är helt fel att politiker har övertagit ordets makt över Bibeln i kyrkan. I Pajala är det tydligast att de kristna med Bibelns budskap är underställd politikernas makt i kommunen.

  Det är bekymmersamt med KD som företräder Sveriges kristna före Bibelns budskap- Det enda det Busch vilja för politiken är jordisk makt och babblar på mer än sju kloka orkar hänga med i. Politiker ska inte beblanda sig med Bibelns budskap eller med kyrkan.

 19. Rättelse om felskrivning skriver:

  Det är bekymmersamt med KD som företräder Sveriges politiker före Bibelns budskap.