UPPDATERAD: VA-chef lugnar oroliga om oljespill

YLITORNIO: En lastbil har vält och olja och diesel läcker ut även i Torneälven.

Enligt Tilannehuone, som rapporterar om bland annat aktuella olyckor, har en lastbil åkt av från vägen och vält. Lastbilen transporterade lättolja samt dieselolja. Bränsle har läckt ut i miljön samt Torneälven.

Olyckan inträffade natten mot onsdagen och enligt den första bedömningen handlar det om cirka 3.600 liter olja som läckt ut. Det är ovisst om hur mycket som runnit till älven.

Fördämningar har placerats ut i diken. Föraren av lastbilen skadades och har förts till sjukhus.

Haparanda kommuns VA-chef Sofia Rosendahl är inte orolig.

– Jag är helt lugn. Diesel flyter som en film på vattenytan och råvattenintag sker flera meter under ytan. Dock stänger vi råvattenintaget om en viss mängd hamnar i vatten, men om till exempel tre kubikmeter hamnar i älven, tar det minst 20 timmar innan den når mitt vattenintag, säger hon och uppger att Övertorneås miljöinspektör Per Lundbäck har varit vid älven för att se om det flyter olja.

– Han har just rapporterat tillbaka till mig att det inte finns någon oljefilm på älven,alltså har det inte skett något stort utsläpp till älven eftersom det inte är synligt.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,
7 kommentarer om “UPPDATERAD: VA-chef lugnar oroliga om oljespill
 1. Snorken skriver:

  Syns det inte finns det inte. (?) 3600 liter har hamnat i Torneälvens vattenavrinningsområde. Även här gäller Termodynamikens första och andra lag; inget försvinner, och allting sprids.

 2. grrrrr.. skriver:

  Termodynamikens lagar har ingenting med en viss kvantitet olja att göra. En jämförelse : 1 pkt havregryn och en halv DL olja kanske har samma energimängd. Båda tvä absorberas av naturen så småningom, bakterier är dom främsta ”oljeätarna”!
  Olja kan givetvis orsaka stora skador innan den återgått till sitt naturliga kretslopp !
  En lastbilslast med havregryn i ett vattendrag skulle också vara ett stort miljöproblem.

 3. Snorken skriver:

  Termodynamikens lagar gäller oavsett volym, aldrig påstått något av det du antyder. Olja, till skillnad från havregryn (??) förekommer inte naturligt i biosfären. Olja hör hemma i litosfären, mao jordskorpan. Sedimentering och naturliga processer har sett till det de senaste 250 miljoner åren. Ekosystemen tar skada av det som inte förekommer naturligt i biosfären. Havregryn hör inte till den kategorin, det gör olja. Underhållande mindre begåvad kommentar för övrigt.

 4. grrrrr.. skriver:

  Jag är ledsen Snorken, för att jag avfärdade dina teorier på ett så klumpigt o korkat sätt! Men:
  Termo=värme o dynamik=rörelse. Alltså en motor tex som anv den inneb. energin hos olja tex där energin övergår till uppvärmning av asfalten osv. Luleälvens vattenkraftverk där energiuttaget resul. i att vattnet blir lite kallare i mynningen, har själv räknat hur många grader nån gång. Det finns oljeätande bakterier som tar vara på oljans energi tll rörelse osv.
  500 tecken är slut, återkommer !

 5. Snorken skriver:

  Termodynamik är fysiska lagar. Inte teorier. Till skillnad från havregrynshypotesen 😀 Poängen är att artikelförfattaren, de uttalat sig i sammanhanget samt signaturen ”Grrr” tycks sakna denna grundläggande kunskap. Ökade koncentrationer av material från jordskorpan till biosfären är ett hot mot framtid hälsa och välfärd. Inget försvinner. Källa på det? Varsågod
  http://www.naturalstep.org/sites/all/files/sustainability_primer_usa.pdf

 6. grrrrr.. skriver:

  Snorken jag förstod inte hur seriöst du hade tagit till dig av det ”klumpiga” uttalandet om oljan som inte syntes på ”långt” håll! Men vi hade ett trevligt meningsutb.i allafall tycker jag.Jag är som du skrämd av alla miljöprbm. En skrämm. paradox är att den vilda laxen ”räddas?” av att vi inte vågar äta den mer! Skrämm. är o att gamla tellus har tusentals kärnvapladdade missiler som kan förinta oss o resterande djur som vi inte hunnit ta kål på än, på mindre än en timme!Sånt vill inte folk veta

 7. Sixten Johansson skriver:

  Snorken följer inte själv termodynamikens lagar annat än på molekylnivå. Där finns ingen skillnad mellan liv och ickeliv, allt är eller blir naturligt och ofarligt. Högre upp i komplexitet, varenda bakterie i oss, bildar en ö, som stretar emot och bygger ordning i stället för oordning. Vår organiska strävan att ”anrika” oss så länge vi lever är livets definition och kärna.
  För levande varelser är det mesta farligt när det kommer för mycket på fel ställe. Dricker man för mycket vatten så dör man.