Ombyggnadsförslag av Pello skola går vidare

ÖVERTORNEÅ: Ett extra kommunstyrelsesammanträde hölls på måndagen i Övertorneå. Endast två frågor behandlades, men det är frågor som väcker debatt i kommunen. Framförallt det som har som konsekvens att två äldreboenden i norra kommundelen läggs ned. 

Det var de frågor som återremitterades av kommunfullmäktige den 7 november som stod på dagordningen. Förslagen går nu vidare för beslut i kommunfullmäktige den 21 november.
Röstade om satsning i Pello
Det ena ärendet gällde Pelloprojektet. Efter omröstning blev resultatet sex mot fem för alliansens förslag. Det innebär ja till förslaget att Maili Fastigheter ab bygger om gamla skolan i Pello till ett särskilt boende med 14 platser, en förskoleavdelning samt ett kök för matproduktion.
Förslaget utgår från en total byggkostnad av 21.500.000 kronor och den totala ytan uppgår till 1.520 kvadratmeter.
Avvecklar Älvgården och Polgården
Samtidigt uppdras åt stöd- och omsorgsförvaltningen att avveckla Polgården i Juoksengi och Älvgården i Pello som särskilda boenden. Barn- och utbildningsnämnden har föreslagit att avtal tecknas med samma företag för uppförande av ny förskola.
Förutom oppositionens Socialdemokrater röstade tidigare Öfa-politikerna Jörgen Ekersund och Ulf Zakariasson mot förslaget.
För det andra tidigare återremitterade ärendet, Projekt Övertorneå 2020, som föreslås få 2.020.000 kronor under 2017 och 2018 i syfte att ta tag i den nedåtgående befolkningsutvecklingen, blev det inget nytt beslut. Det gick därför vidare till kommunfullmäktige utan nytt förslag.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,
29 kommentarer om “Ombyggnadsförslag av Pello skola går vidare
 1. Observant skriver:

  Ang. projekt 2020: Varför envisas kommunalråden att satsa pengar för att få fler och flytta till ötå. Det finns inga jobb här för oss som bor här och betalat skatt i hela vårt liv. Och var ska alla nya bo det finns inte bostäder ens åt våra egna ungdomar som måste flytta från kommunen. Ska de bo på folkhögskolan??. Njaa, satsa istället pengar för att vaska fram nya jobb åt oss som bor och betalar skatt här. Det får kanske folk o stanna kvar istället. Tänk hur många som är skrivna här men jobbar på annan ort o spenderar sina pengar där. Räknar man bort dessa så bor det väl knappt 2500 i kommunen.

 2. Nååniin skriver:

  Att nyttja kommunens egna fastigheter som Länsmansgården löser alla framtida behov inom äldreomsorgen. Socialnämnden kan spara 4,1 milj och kommer att klara budgeten 2018. Pelloprojektet sparas ca 1 milj. Att hyra i 20 år utan att veta behovet är maktmissbruk från Alliansen. 2020 projektet är samma svammel, detta är Kommunalrådens uppgift och ingen annans. Skärp er!

 3. Observant skriver:

  Alla nya projekt som kommunalrådet TM på sista tiden efter valet startat har varit i samarbete med folkhögskolan, det kanske blir så när man sitter på två höga stolar? Alla jobb som skakats fram till nyanlända för att integreras till samhället försvinner när dom sista lämnar kommunen. Varför tillsätts inte dessa jobb av dom arbetslösa som betalar skatt och finns på Af:s listor??
  Med stigande arbetslöshet i kommunen vore det väl det bästa. Men vilka kommer och rösta på alliansen nästa val? Är det dom som åker härifrån till sommaren eller kommunbor?

 4. Roland Juntti skriver:

  Kommunen äger själv Kuivakangas skola som står tom och där finns redan ett befintligt relativt nytt kök och relativt nybyggda lokaler som tidigare var ett daghem och senast använts som HVB hem samt en mycket fräsch gymnastiksal, bygg i egen regi dom gamla skolsalarna till rum för äldreboende och lokalisera ett daghem dit så uppnår vi samma resultat som var tänkt i Pello men mycket billigare , och vidare vilken vy över älven minst i paratitet med Pello samt ypperliga utemiljöer för barnen samt inte att förakta närheten till centralorten med allt vad det innebär i service samt sjukvård

 5. Roland Juntti skriver:

  Varför bygga om Polgården samt Pellogården till HVB hem eller trygghetsboende ? finns det efterfrågan om trygghetsboende i kommunen ? och som Nååniin påpekade så har vi redan i dag tomma kommunalägda äldreboende lokaler i ÖTÅ som är fler än Pello projektet kan erbjuda
  Om Lehto och Aili anser att Pello är så attraktivt att det kan locka till sig hyresgäster som efterfrågar ett trygghetsboende finns det ju en ekonomisk morot för dom att driva det i egen regi .
  Pelloprojektet ide med förskola och äldreboende borde ha genomförts i Juoksengiskola när skolan där lades ner där för ca 10 sedan

 6. Ragnar Suup skriver:

  Inte ett enda ord hörs i debatten om kostnader och bilkörningar för hemtjänsten eller hänsyn om dom boende bl.a möjligheten för anhöriga att göra besök. Allt är bara kronor och ören. Detta förvånar dock inte. Så fort kapitalet viftar med plånboken svansar högerpartierna med. Tomas o Tomas gör allt för privatkapitalet utan hänsyn till andra alternativ. Kom också ihåg vad ni sade innan valet. Då fanns inte en nedläggning av Polgården på kartan. Hatet mot J-gi är dock omvittnad och medför troligen stängning av dagiset också. Möjligen kunde man ha dagiset i Lampisepää.

  Juoksengibo

 7. ötå-bo skriver:

  Både Pello-och 2020-projekten är enbart svammel! Ett stort hån mot Jgi-borna att stänga Polgården som är de modernaste särskilda boendet i kommun. Till borgarna, blanda inte in privatkapitalet i Omsorgen, för de brukar sluta illa.

 8. Observant skriver:

  Håller med Roland och Ragnar.
  Man borde undersökt bättre dom ekonomiska vinsterna ang.trygghetsboende vilka alternativ finns och vilka ekonomiska vinster man får?? vilka behov finns i framtiden? Vi blir bara äldre i vår kommun!! Kommunen måste ändå behålla driften på dessa fastigheter man tänkt lägga ner , man kan ju inte kallställa dessa.!vad kostar värme och underhåll? Kanske det är så att man skiter i kostnader bara varje kommunalråd får sitt eget monument att klappa sig på axeln med. Nej skärp er utred bättre så slipper ni beklaga era egna beslut efteråt.

 9. totte skriver:

  Projekt 2020. Vilket svammel! För ett år sedan gjorde ni er av med en väldigt duktig kommunikatör. Det fanns inte pengar. Övertorneå låg i topp på Facebook, syntes i media på positivt sätt, syntes i Sverige och hela världen (vänner i USA som berömde sidan nämligen) och en hemsida som levde och var uppdaterad. Jag och min familj var beredda att flytta hem tackvare honom. Sen började cirkusen. Nej tack. Ni missade en hel barnfamilj. Ni har tappat fokus och allt positivt försvann. Inga mer monument är mitt råd till er. Lyssna på era kommunbor….

 10. polgarden skriver:

  Mörtberg har vid flertalet tillfällen sagt att ”om k-råds jobbet gör att jag blir maktfullkomlig eller nått liknande” så säg åt mig att avgå. så nu ber vi dig att avgå med omedelbar verkan. skälet är att hur kan en så pass liten människa som Mörtberg bli så pass förblindad av höger kapitalet så man helt tappar sin verklighetsförankring. som förtroende vald ska man tjäna medborgarna och inte förtjäna kapitalet.

 11. polgarden skriver:

  en vädjan till sjukvårdspartiet och kurt juntti. du är den enda politiker som kan med hävd och med din kunskap beräkna kostnads utfallet ang investeringarna i Pello. har själv gjort beräkningar som utvisar att kommunen kommer att förlora ca 400.000 kr per år om man går med på förelagda fakta. med förbehåll att jag inte har samma beslutsunderlag som du har. och sen rösta mot förslaget eller lägg ner era röster.

 12. Ragnar Suup skriver:

  polgarden. Är du förvånad?

 13. polgarden skriver:

  ja de var patetiskt och se vårt råd småflinande meddela att deras beslut står fast med så klart hjälp/stöd av högerns ulf h..tror de bara stjälpte med hans medverkan….som Mörtberg trodde skulle hjälpa j´hans patetiska inlägg… slutsats är att högern är högern och deras livssyn är inte vårat….varför…svaret är vi är inte lika värda som människore än som dom tror sig vara en höghet..7

 14. j-gibo skriver:

  håller med polgarden.Kostnaderna har ingenting med saken och göra. Allt handlar om ideologi. Det är privatkapitalismens lovsång som gäller kosta vad det kosta vill.

 15. Peri Ferin skriver:

  Läste en kommentar på Övertorneå debattsidan ang Pelloprojektet. Jag citerar ”….. fast våra äldre ska ej få bo där dem levat sina liv med socialt umgänge utan skickas till periferin i livets slutskede….” slut på citat.
  Det betyder, enl min åsikt, att då bör man ju ha ett äldreboende i varje by eller ort där det finns äldre personer som behöver ett särskilt boende. Eller hur??
  Sen att klassa Pello som i ” periferin” är väl att klassa allt norr om Övertorneå som periferi. Vi är en liten kommun och är beroende av alla människor i kommunen, även de i periferin.

 16. Elaren skriver:

  Hel OK Peri Ferin. Periferi finns överallt i vår kommun oavsett från vilket ställe du står och betraktar ifrån. Om Polgården kan sägas att den säkert fungerar bra men nu visar den grymma statistiken på vikande underlag för säboplatser i kommunen. Tex Polgården är inte fylld idag och de flesta som idag finns där kommer från andra byar i ”periferin” från Juoksengi betraktat. De flesta som kommer upp i åren väljer ändå att stanna hemma i sin bostad så länge som möjligt med hjälp av den ypperliga hemtjänsten vi har i vår kommun, så det är på sikt helt rätt att bygga en större enhet i ”periferin”.

 17. j-gibo skriver:

  Det finns sökande till Polgården men det döljer man för att tillfredsställa ”kompiskorruptionen” mellan styrande i kommunen och kapitalet i Pello. Och kom ihåg. Finns det platser på Polgården så fyll dom med behövande från Övertorneå med omnejd och bygg trygghetsboenden på Länsmansgården. Man kan också använda tomma platser som korttidsboende.Läs också Kurt Junttis insändare i HB. Det var en vettig beskrivning både ekonomiskt och med mänsklig värdighet för dom äldre. Nej, frågan har varit avgjord för länge sedan under fina middagsbjudningar.

 18. Peri Ferin skriver:

  Men, men j-gibo, fylla på med behövande från Övertorneå med omnejd till Polgården! Då är vi inne på ämnet periferin för alla utom Jgi-borna.
  Sedan skulle det vara intressant att se den listan på sökande till Polgården som du menar att man döljer. För det kan väl inte vara sant???
  När den dagen kommer och jag är nominerad till en plats på ett särskilt boende då vill jag se Torneälven från mitt fönster. Finge jag själv få välja, då är Pello helt klart ett ypperligt alternativ, även om jag inte levt mina dagar i Pello.

 19. Det goda livet skriver:

  Det var hemskt att lyssna på debatten på kommunfullmäktige. Att S inte skäms för sina tankar om att vi bara minskar i Ötå! Ni har bestämt att Ötå inte utvecklas eller växer. Ni har gett upp.Alliansen försöker iaf vända trenden. Se till nu att fylla era uppdrag som folkvalda och svälj stoltheten och stötta Alliansen som har kvar kraft och tankar för Övertorneås bästa! Dom har inte gett upp!

 20. Familj skriver:

  ”Det goda livet” det är inte ”tankar” det är fakta och statistik. Vi minskar i kommunen och under alliansens tid ja, då har kurvan verkligen gått neråt. Tycker du vi utvecklas och växer genom att stänga ner befintlig verksamhet och bygga nytt? Inte får vi inflyttning på grund av det. Det är där problemet finns. Ungdomarna flyttar och det föds för få barn. Det är satsningen på barnfamiljerna som krävs. S förstod det och satsade på många positiva saker men alliansen har ”omorganiserat” sönder och stoppat det mesta som har med oss yngre att göra. Under S ledning ökade invånarantalet..

 21. j-gibo skriver:

  Gällande fullmäktigemötet. Nu är väl inget öga torrt.Ett av kommunalråden pratar ständigt om sin mamma och fick den här gången också med hur mycket kapitalet satsar med hjärtat. Den andra pratade nästan med tårar i ögonen om vikten av barn och gamla tillsammans och Övertorneås ljusa framtid och att hela landet kommer och uppmärksamma Övertorneås satsning. Pellopolitiker pratade om samma tema men lyckades också få med sin farfar.Har förresten aldrig bott i Juoksengi. Nämnde också Juoksengibors byapolitik och ”röstade på Pelloproj”. Har aldrig förrut lyssnat på så kvalificert svammel. Jag äcklas

 22. Våga gå framåt skriver:

  Ett ordspråk som kanske motståndarna till förändring och nytänkande lever efter:

  ” Om du gör som du alltid gjort, kommer du få vad du alltid fått. Om du alltid tänker som du alltid har tänkt, kommer du alltid att göra vad du alltid har gjort”

 23. Mårran skriver:

  Är det någon som tänkt på riskerna med detta projekt? Barn är ofta sjuka och bär på olika sorters virus. Är det så klokt att de ska umgås med äldre som faktiskt kan dö av en vanlig förkylning? OM tanken är att de inte ska umgås varje dag, varför då denna satsning? Då kan ju barnen gå de få metrarna som det är idag och ”sjunga till de äldre” som skolchefen sa att de skulle göra. En dement person kan vara rent livsfarlig för småbarn, eftersom de inte alltid förstår vad de gör och kan bli aggressiva kring skrikande barn.

 24. Mårran skriver:

  Kommunalråden säger att det är socialchefens idé. Då borde socialchefen först utbilda sig inom yrket eller åtminstone fråga de som är sakkunniga. Två långa år kvar med en allians som omorganiserar och förstör verksamheter på löpande band. Så blir det när man har storhetsvansinne och anställer en massa ”nicke-dockor” istället för utbildat folk.

 25. Observer3 skriver:

  Tag er förnuft till fånga- och läs, lyssna till Kurt Juntti , som är proffs inom Bygg..”Glädje kalkyler finns det gott om.”

 26. Det goda livet skriver:

  Är då tur att våra lärare lever än med tanke på alla virus som barn bär på. Och att dom dementa inte tagit livet av nån undersköterska än, när dom är så livsfarliga.

 27. Mårran skriver:

  ”Det goda livet” Gamla med försämrat immunförsvar kan dö av en förkylning eller magsjuka, ja. Jag har aldrig nämnt friska VUXNA lärare. Dementa kan bli aggressiva, ja. Och kan då skada små barn. Jag har aldrig nämnt VUXNA undersköterskor. Men nog har iaf jag fått ta emot både slag och knuffar under mina år i yrket. Hur stort är behovet av detta? Hur många barn föds i Pello eller ska andra förskolor stängas för att det ska funka?

 28. Kompisdeal skriver:

  K-rådet Mörtberg har säkert någon överenskommelse med Maili fastigheter (M Aili)att gör du så så fixar jag något till dig och du behöver inte betala!

 29. Johan Norberg, Övertorneå skriver:

  Hej

  Det är första gången jag skriver här och det är väldigt intressant att läsa båda sidornas argument, själv som fritidspolitiker inom (S)ocialdemokraterna, så hejade jag på ena sidan, men men det blev som det blev i röstningen och respekt på det med den demokratiska röstningen.

  Vad jag egentligen vill säga med mitt inlägg är det klassiska som sker via internet när folk ”gömmer sig” med namn som egentligen inte är namn, utan ”hemliga”.

  Så eloge till alla Er oavsett vem som skrivit vad, men att ni vågat skriva med eget namn, detta ger direkt mer tyngd till er kommentar.