Ont om lax i Kalix älv

KALIX: Medan Torneälven flödar av lax och är nära nytt rekord har väldigt få laxar registrerats i Kalix älv i år.

I Torne älv har över 80 000 laxar registrerats denna sommar. I Kalix älv endast 1.800.

Fiskeguiden Ronny Landin som är med och driver anläggningen i Jockfall vill nu se åtgärder för att begränsa fritidsfisket vid älvens mynning, genom att införa regler som liknar dem för yrkesfiskare, säger han till P4 Norrbotten.

Publicerad i Kalix/Överkalix, Svenska Taggar: ,
6 kommentarer om “Ont om lax i Kalix älv
 1. Riekkolan Sikste skriver:

  Tapulis Fe halt?
  Faunan verkar gilla det.

 2. Osenka skriver:

  Man behöver inte söka problemen i fritidsfiskarna,dessa har alltid funnits vid kusten.2013 vandrade 15000 laxar upp.Skulle det här stämma skulle all lax varit utrotat.Ta tag i problemet i stället.Fiske långt in på hösten i mörkret i älven.Andra älvar har fredningstider tex.Muonio-älven som får sin fisk via Torneälven.2-dygn/vecka.Under dessa dygn är tillströmmningen enorm av Finska fiskare!Det är noll koll här efter älven.Sätt förbud på lax fiske senast 15 aug. Helst 1aug.innan det är försent. Med dryga böter som följd!

 3. Justitia skriver:

  Herr Landin är vilse i pannkakan som vanligt, det är ju knappt nån som fritidsfiskar i Kalix skärgård idag pga alla regler begränsningar och kontroller. Skärgårdsfolket är hela less på allt trams. Dessutom har jag fått mer lax i Jokk dom relativt få gånger jag fiskat där än hela mitt livs fritidsfiske med nät i skärgården, så varför inte fiskeförbud i Jokk.

 4. Fishermans Friend skriver:

  Ronny Landin har ingen aning om hur många laxar som stigit i Kalix älv.
  Bara hur många som passerat laxtrappan i Jockfall.
  Borde finnas en räknare närmare mynningen så vi slipper höra Landins gnyende.
  Kalixälven har flera fina laxförande biflöden.
  Om det bara minskar i Jockfall finns ju problemet där och ingen annanstans.

 5. Laxfiskaren skriver:

  Under mina år som flugfiskare har jag ofta undrat varför laxtrappan är stängd i Jokk landin stänger trappan för att hans turister ska ha en pool att fiska i
  Skulle landin öppna trappan oftare skulle nog räknaren visa annat.

 6. Osenka skriver:

  Naturen visar sin kraft!Det är inte tänkt att bara några få ska sko sig på fisk och vilt,dessa fiskar och djur är till för alla! Vad har en vanlig människa för nytta av tex. Jokks fiske? Det blir såhär när vissa börjar våldföra sig på naturen.Ett till bra exempel:Ni kommer väl ihåg när storskördaren vari farten och visade skövlare att han kan fälla 100falt snabbare än skogsbolagen.Den lilla stormen på försommaren!Ugh.Spirit of the wind.