Asplöven föll efter ny straffthriller

MORA: Asplöven förlorade lördagskvällens tajta slag mot Mora med 3-2 (1-2, 1-0, 0-0, 0-0, 1-0) efter förlängning och straffar. En viktig poäng får dock AHC med sig hem.

Joni Puurula gör comeback i gästernas mål efter en tids frånvaro. Kollegan och Montreal-legenden Jaques Plante har beskrivit burväktarens utsatthet väl. ”Skulle du vilja ha ett jobb där varje gång du gjorde ett misstag en röd lampa tändes och 18.000 personer buade?”

FÖRSTA PERIODEN: Kall is och het hockey!

Lugn första minut. Gästerna verkar tända och har en del puck inledningsvis. Mora drar på sig matchens första tvåa efter 2.30. Och ytterligare en halvminuten senare. Fem mot tre för AHC, som trummar på.

Men hemmalaget försvarar sig heroiskt och städar undan tiden. Asplöven har inte rosat marknad i pp under senaste tiden. 6.05: femfyra för Mora. Första straffminuten borta. Så även den andra – hemmalaget mäktar bara med ett skott på mål under utvisningstiden.

Hastigt och olustigt fem mot tre för Mora med matchuret på 8.51. En Asplövenspelare drar på sig en onödig utvisning efter avblåsning. Och efter 9.40 rasslar det bakom Puurula efter att en försvarare tappat sin klubba. 1-0 från högersidan och fortsatt fem mot fyra för Mora, men gästerna stoppar blödningen.

Jämn match i spelet fem mot fem så långt. AHC får ny chans i fem mot fyra efter 11.33. Men pucktempot är ganska lågt och Mora kan tämligen enkelt avväpna motståndarna.

Inne i periodens känsliga sista fjärdedel. Gästerna får ytterligare en chans i pp efter 16.20. Och nu kommer skatteåterbäringen. Backen Oskar Nilsson dundrar in 1-1 i krysset efter 17.04. Med förspel av anfallsduon Eetu Qvist och Emil Lundberg.

Mora lite skärrat och måste ta ännu en utvisning efter 17.18, men också AHC syndar med en roughing och resultatet blir spel fyra mot fyra. Firma Emil Lundberg & Gustav Björklund trivs och fixar 1-2 med minuten kvar av perioden. Lundberg sist på pucken, via stolpen. Också backen Marcus Bohman belönas med en assistpoäng.

10-12 i skott och ett moraliskt starkt Asplöven så långt.

ANDRA PERIODEN: Ny giv!

Avvaktande inledning. Men gästerna är offensivt starka under de första minuterna av mellanakten. Men Moras målman Mantas Armalis har hittills jobbat bra.

5.01: femfyra för Asplöven. Bra tryck, men förmår inte skapa några jätteheta chanser under strafftiden. 2-9 i skott efter knappt åtta minuter av perioden ger en bild av skeendet just nu. Kanske just därför får Mora kvittera efter 8.31 efter en lite tilltrasslad situation. Frapperande hur jämna så gott som alla matcher i serien är.

Hemmalaget har fått en boost av målet och har mer av spelet med tio minuter kvar. Som logisk följd av detta drabbas gästerna efter 11.21. Hård press mot bortakassen inledningsvis, men Asplöven samlar styrkorna i fin box och reder ut problemen.

AHC söker dock återinträde i det offensiva spelet med sex minuter kvar av mellanakten. Mora spelar enkelt och slår icing när man kommer under press. Femfyra för Asplöven efter 16.15, dock. Men Mora spelar bra och stressar puckhållaren fint, något som effektivt neutraliserar AHC:s pp.

Så får Mora in sin femte gubbe på isen, som får med sig en tvåa efter 18.27. Svettig slutminut för gästerna, som också stressar bra i sin box. Tyvärr surnar Puurula till och sopar till en motståndare i samband med slutsignalen, vilket innebär att Asplöven får inleda tredje i spel tre mot fem.

10-12 i skott och hur jämnt som helst inför upplösningen.

TREDJE PERIODEN: Viktig första halvminut.

Mora börjar med pucken och har ett skott i stolpen i samma sekund som Asplöven får in sin fjärde gubbe. Men hemmalaget har initiativet. Lite av en slump får AHC ut pucken till en motattack och Mora måste bryta mot laget. Händelserikt värre!

Ombytta roller efter 1.30, men gästerna producerar inte ens skott på mål i pp:t. Emellertid så jämnt och tufft som befarat, med två försiktiga lag under första fem. Slumpartat friläge för Mora kring sex blankt, men en sopren gubbe träffar ribban!

Tajt, med bra målvaktsspel i bägge lagen med knappt tio minuter kvar. 10.01: femfyra för Asplöven igen. Gästerna gör det dock svårt för sig och Mora kan lätt stävja offensiven. Lappkast: femfyra för Mora efter 12.44, som tar time-out.

Mora spelar runt, men kommer inte riktigt in på kasse i en tät box. Läge tempo i tredje perioden än tidigare i matchen och lagen verkar nöjda med var sin pinne. Minuterna rinner undan.

Offensiv tekning för gästerna med halvminuten kvar. Snabbt avslut efter tekning, men bra räddning av hemmakeepern. Matchen till

SUDDEN: Fyra mot fyra i maximalt fem minuter.

Nervigt, som sig bör, under första halvminuten. Puurula fixar ett friläge efter minuten, dubbelräddning. Litet övertag för Mora under första tre, men ytorna på banan gör varje rörelse viktig. Dyrt att tappa en gubbe eller pucken på fel ställe.

Men lagen syr ihop och tillställningen går till

STRAFFTÄVLING: 

AHC: + (Emil Bejmo) MIK: – AHC: – MIK: + AHC: + (Henri Snäll) MIK: + AHC: – MIK: – AHC: – MIK: +

Raffel. Men extrapoängen till Mora.

– Jag är nöjd med våra intentioner och utförandet, säger Asplövens tränare Per Kenttä efter matchen. Vi har matchbollar i straffläggningen, men det glider oss ur händerna.

Coach Kenttä gillar Asplövens lagspel och hyllar kollektivet. Med särskilt omnämnande för keepern Puurula, backen Olov Lundqvist och anfallaren Emil Lundberg.

På onsdag väntar Timrå som mosade Djurgården i kvällens omgång.

– Något att bita i, avslutar Kenttä.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala Taggar: , , , ,
5 kommentarer om “Asplöven föll efter ny straffthriller
 1. Dragos skriver:

  Långresa med buss till Mora, några förluster i backspegeln, och Puurula i kassen, låter som Asplövenläge och repris på förra årets Moraresa….tre poäng!

 2. Anders Bäckström skriver:

  Vilken iställning och moral! Vilket boxplay!Nu känner man igen AHC:) Det här blir en trevlig afton:)!

 3. Anders Bäckström skriver:

  360 graders skillnad mot de inledande matcherna efter uppehållet. Straffar är rena lotteriet. Tycker att PU och Grabbarna vid eftertanke kan känna sig helt ok. Mkt bra, och en poäng som kommer att bli viktig:)

 4. Slin hop skriver:

  Det var viktigt att asplöven fick en poäng för då vill man att laget lär sig vinna matcher i fortsättningen. kämpa kämpa vinn vinn! det är väldigt roligt när laget börjar vinna för då får vi publiken klappa väldigt mycket jätte bra!!!!

 5. Dragos skriver:

  En poäng borta mot Mora, inte högsta betyg men godkänt! Kör på grabbar, vi ligger fortfarande över förväntan, men det finns inga skäl att inte sikta uppåt! Ser fram mot att spinna loss med skotern från Luleå!