Asplöven föll i tät thriller

Uppgörelser över hela isen i den första perioden. Foto: Lasse Stenman

HAPARANDA: Ett taktiskt drivet Piteå tog tung bortaskalp mot Asplöven efter 0-1 (0-1, 0-0, 0-0) under den tidiga lördagskvällen.

Cave canem, akta er för hunden!

FÖRSTA PERIODEN: Jaha, tillbaka på kontoret…

Gängen lurar på varandra i första minuten. 1.15: felstuds ger gästerna möjlighet, med gurgel efter avblåsning. Dubbeltvåa och fyra mot fyra. Lite låst och ingen riktig profil på matchen, trots ytorna.

Fem mot fem igen och hemmalaget vill framåt i minut fem. Tripping ur instruktionsboken och två back för gästerna. Tveksamt pp i den första straffminuten, bättre i andra. Asplöven behåller initiativet i minut nio.

8.39: kvällens första hemmatvåa. Piteå har AHC i järngrepp och boxen blir trött, med 0-1 efter 9.56 som produkt av detta.

Men bättre fart i tillställningen nu, med mycket känslor. 12.28: tvåan mycket nära för Piteå efter kladd runt egen bur av AHC.

Våldsam kubbning mitt i perioden, med incidenter efter varje avblåsning. Ny tvåa för hemmalaget efter 14.42, man lever farligt. Gästerna har bra pp och belägrar offensiv zon under den första straffminuten.

Men AHC står upp och fixar minut två ganska enkelt. Mycket nära kvittering omkring arton blankt. Piteå framme i slutminuten, men lagen går till periodvila efter en ryckig period med ett lite nervöst hemmalag.

7-8 i skott för ett Piteå som spelar smart och försvarar sig bra.

Stressig dag på jobbet för domartrion. Foto: Lasse Stenman

ANDRA PERIODEN: Hemmalaget måste upp ett par snäpp om man aspirerar på tre poäng.

Matchen böljar under periodens första minuter. 3.21: Eriksson i hemmaburen räddar friläge. Ett kasst byte ger Piteå chans i femfyra efter 3.25. Men en aktiv box tvingar fram utvisning för gästerna efter 4.57.

Fortsatt kärleksbrist på isen. 5.18: ramträff för hemmalaget. Gästerna trasar sönder AHC:s intentioner, men drabbas av ännu en tvåa efter 6.53. Bättre fart på hemmabenen nu, med mer metallklang. Kvittering verkar ligga nära i tiden.

Fortsatt gurgel mitt i perioden. Men efter 11.09 är det Piteås tur att drabbas av lagstraff. En linjedomare nere för räkning efter 11.13, blir en paus för omplåstring i matchen – kommer lite olägligt, då de svarta verkar vara på g.

Spel igen. Ett okoncentrerat hemmalag börjar pp med att slå icing. En bra minut följer, med bland annat en puck i stolpen. Men Piteå har fått matchen dit man vill med sex minuter kvar av mellanakten. Ytterligare kvitteringschans brinner inne i minut femton.

Matchen inne i våldsamt intensivt skede, med klubbor och smockor i luften. 17.11: tvåan mycket nära för gästerna. Följs av…utvisning för AHC, som håller buren fri från påhälsning med ett nödrop.

Dueller i gryningen omkring de bägge kassarna under hela mellanakten. 8-6 i skott under en period, där man kan skära i den hätska stämningen på isen med kniv.

Rån. Asplövens kvittering dömdes bort för off-side i målgården. Mycket tveksamt, som bilden visar. Foto: Lasse Stenman

TREDJE PERIODEN: Räcker tre perioder i årets hittills mest laddade match?

Nord-sydhockey i den första minuten, med teveplock av Eriksson i hemmakassen efter 1.07. Gästerna håller sig fortsatt till sin matchplan och AHC stångar tålmodigt mot muren vid offensiv blå.

De svarta tar lyckligtvis enklare beslut vid linjerna nu, men passningsspelet är under all kritik. 5.15: pp för AHC efter brutal tackling i mittzonen. Bättre Asplöven nu och efter en massiv press kommer kvitteringen i en andravåg. Inte: domaren dömer av någon outgrundlig anledning bort struten.

Uppförsbacke för AHC nu. Nervigt värre mitt i perioden. Men tio effektiva minuter är oceaner av hockeytid. Hemmalaget ser dock lite skärrat ut och har väldigt svårt att hitta rätt adress på på passningarna.

Minuterna rinner dock iväg mot ett Piteå som försvarar sig bra. Nu klädsamt med lite desperation, men inget händer med fem minuter kvar på matchuret. Tre.

Time-out för AHC efter 18.13, med tom kasse. Tvåa för gästerna efter 18.28, med sex mot fyra. Hemmalaget försöker, men gästerna klarar krisen.

9-7 i skott i sista och känslan är att AHC blir bestulna på en pinne efter vad som ser ut som ett regelrätt mål. Bitter första förlust för säsongen.

– Vi deppar inte ihop för det här. Men är förstås tungt med fyra ramträffar i andra perioden och ett bortdömt mål i sista, menar Asplövens tränare Urban Lahti.

Ledare Lahti är nöjd med försvarsspelet, men man har haft svårt att hitta fungerande anfallsformationer.

– Det taggar inte riktigt i, konstaterar han.

Målvakten Jesper Eriksson samt dubbel-Antti Ylönen och Uitto i försvaret får kvällens bästa betyg av arbetsgivaren.

På onsdag väntar Kiruna borta.

 

 

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , , ,
12 kommentarer om “Asplöven föll i tät thriller
 1. Dragos skriver:

  Korrekt analys Lasse, vi blev bestulna på en poäng, men med tillägget att vi gav bort de två andra. Spelarna håller bra nivå var för sig, men om vi ska upp igen funkar inte ”alla på pucken” eller att resten står stilla för att se vad puckhållaren tänker göra. Rör på er och skapa passningsalternativ, sen får tränarna se till att det ”taggar ihop” som Urban sa. Piteå var förvisso ännu sämre även om dom vann, men det är ingen tröst. Träna på, det är ändå till våren ni ska vara som bäst, och söderut väntar södra klacken på er i Allettan och kvalet !

 2. ABC skriver:

  det här laget räcker inte till en färd till allsvenskan
  tråkigt att se
  köpte tv biljett stängde av efter två perioder…………

 3. Dragos skriver:

  Äsch ABC, vi köper även bortamatchen mot Kiruna på nätet på onsdag, då blir det bättre…sen ses vi på bortastå i vinter söderut…

 4. kjell g skriver:

  Domaren hade en dålig dag på jobbet.

 5. Peter skriver:

  ”Södra klacken” ”borta stå” komisk beskrivning av de 5-6 personer man brukar se då man orkat pallra sig till hovet eller Södertälje.

 6. Dragos skriver:

  Kom du också Peter, då blir vi ännu fler!

 7. Renskötare skriver:

  Till Peter..
  Vad ska dessa fans benämna sig som om inte klack?
  Och platsen där man står och hejar fram sitt lag kallas ju dessutom borta stå..
  Förstår inte vad du har för poäng med att ”håna” dessa 5-6 personer som vill stötta sitt lag?

 8. Peter skriver:

  Absolut inte menat som ett hån. Att stötta laget man håller på, på plats är inget jag ser ner på. Tvärtom! Läs gärna om Anders Ung, BP:s enda bortasupporter där har ni en med hjärta. Däremot tycker jag inte ”klack” funkar på mindre än tresiffrigt, och en klack sjunger. Inte bara aploderar åt mål. Köper ev benämningen ”borta stå”, då det ibland står så på biljetten. Imorgon ska jag stå i en stor klack, och sjunga i 90+ minuter. Forza!

 9. Dragos skriver:

  Tack Renskötare! Livet blir trevligare när man trivs, gärna också med glimten i ögat. Välkommen du också i Asplövens supporterskara, vare sig det är på bortastå, hemma i Ica Arena eller som nu på HB-webben. Snart är vi så många A-lövenfans att både Leksandsklacken och Djurgårdens klack känner flåset i nacken om utmärkelsen Sveriges bästa fanclub 🙂

 10. Lol skriver:

  Bara att komma igen. Heja Löven

 11. ABC skriver:

  Brunflo vann mot Sundsvall!!
  Tack för det,men ett tecken på vilken klass det är på lagen i serien.
  Nu krävs det skärpning i Asplöven
  se till att passningarna sitter och lägg av med att åka på allt som rör sig
  då kan det gå hela vägen, men den är LÅNG

 12. Dragos skriver:

  Peter, ja du… forza (heja eller kraft på itaienska) var visst ordet, men tyvärr blev det väl fel igen bland de ”riktiga tresiffriga” klackarna på Tele2 Arena i fotbollsderbyt såvitt jag kan se i media. Suck vilka supporters. Välkommen istället till A-lövenklacken på bortastå i vinter, om du tar ton kan även jag sjunga!