Öppen debatt i Haparanda

Haparanda stad bjuder in till "live debatt" på Svefi.

Haparanda stad bjuder in till ”live debatt” på Svefi.

HAPARANDA: Under onsdagens kväll är allmänheten inbjuden till ett dialogmöte i Haparanda för att dryfta vad som kan göras bättre i staden.

Många är flitiga på att tycka till om allehanda ting på sociala medier. Nu är kommunens förhoppning att många även vill göra det ”live”.

Därmed bjuds medborgarna in till ett öppet möte på Sverigefinska folkhögskolan i syfte att få igång ett samtal om vad som är viktigt, och hur staden kan utvecklas/förändras till det bättre.

Kvällens tema uppges vara infrastruktur.

Från kommunens sida deltar kommunchefen och tjänstemän från tekniska enheten  (fastighet, vatten- och avlopp, gata och park). Medan Örjan Pekka och Anne Angeria ska agera samtalsledare.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: ,
21 kommentarer om “Öppen debatt i Haparanda
 1. rex skriver:

  Ni menar väl även hela kommunen! Staden är ju egentligen ingen stad sen några decennier tillbaka. Skattebasen är hela kommunenen, jag vill påpeka detta till Haparanda kommunledning!

 2. Albin skriver:

  grovt sänkta skatter. O folk vaknar o öppnar ögonen. Eller se Sverige falla o ett krig brytas ut. Välj själva.

 3. Trollkarl skriver:

  Verkar vara väldigt öppen debatt när man inte ens ha kommit ihåg o att ange nån tid,???

 4. Partiboken. skriver:

  Å självaste Ö(verste).Pekka som ”samtalsledare”..- Som skickar det mesta i papperskorgen, när kommentarerna kommer för nära sanningen, få se om något kommer med i tidningen efter denna kväll..(!?!?)

 5. Funderare skriver:

  Fundering.. Vem betalar för kvällens samtalsledare..??

 6. Bocken skriver:

  Snacka om samtalsledare, Knoll å tott..eller ungefär som…bocken som trädgårdsmästare..!!

 7. Staden Haparanda skriver:

  Utdrag från Wikipedia:
  ”I mitten av åttiotalet valde en del kommuner att börja kalla sig ”stad” utåt i stället för det formella ”kommun” i sammanhang där detta var kommunalrättsligt möjligt. De första att göra detta var Stockholm, Göteborg och Malmö, de tre största kommunerna, som också är huvudsakligen tätbebyggda. Senare följde även några kommuner, som innefattar stora landsbygdsområden. För närvarande använder 14 kommuner i Sverige benämningen stad. Det finns ingen formell rätt för kommuner att göra så, men heller inget specifikt förbud.”
  Haparanda är en av de 14 kommunerna

 8. Örjan Pekka skriver:

  Funderare: Arrangör av debatten var Haparanda kommun. I den mån debattledarna arvoderas eller betalas för, görs det av kommunen.

  Mvh
  Örjan Pekka

 9. Nickname skriver:

  En eloge till HB som fortfarande har en öppen sida för kommentarer. De flesta tidningar stänger den funktionen då de som kommenterar börjar ”spåra ur”. Ni som kommenterar var sakliga och med en fin ton, så kanske vi får ha en tidning där vi kan kommentera.

 10. Krille skriver:

  Bra skrivet Lars

 11. Observer skriver:

  Mycket bra initiativ av kommunledningen. Jag säger bara vilken fullträff att Peter Waara och Jytte Rudiger kom till stan. Det händer positiva saker och man blir glad åt deras engagemang.
  Men som ngn påpekade,glöm inte byarna de tillhör också kommunen.
  Sedan en stor eloge till en annan positiv representant Sofia Rosendahl som har koll på saker och ting. Att det sedan inte finns pengar till allt förstår vi!

 12. Obsevant skriver:

  Att gatorna i stan ser bedrövliga ut beror på inkompetens hos tjänstemännen som äger frågan.
  Entredörren som får uppdragen styr och ställer så man får repa samma gata inom 5 år.
  Revisorerna borde kolla upp detta att upphandlingar ej är klara i tid och att delar av dessa ej blir utförda.

 13. Obsevant skriver:

  Se på Kurteliusvägen i Marielund upphandlad 2015.

 14. Obsevant skriver:

  Jag tror man för över pengar från underhållskontot till investeringar så det inte syns när ingen kontrolerar fakturorna vad dessa innehåller. Curteliusvägen saknar kantstöd cykelbana? som fans i upphandlingen

 15. Vart lägger jag min röst nästa år? skriver:

  Vem är ansvarig för vägarna i Haparanda? Vem bär ytterst ansvaret?

 16. Viktigpetter skriver:

  Vore intressant veta om Vaara tänker stanna i kommunen när han behagar stiga av? Eller är han bara en tillfällig gäst?

 17. Nicke skriver:

  Är inte Curteliusvägen färdig efter 2 år?

 18. Petter-Niklas skriver:

  Om man är det minsta insatt i vad som händer här i närheten så borde man veta att flera av gatuprojekten är försenade. Inte pga tjänstemän i kommunen eller pga entreprenörer. Det beror på att länsstyrelsen bråkade med outokumpu som valde att inte leverera oktogranulat till Haparanda – därmed gick i stort sett en hel säsong till spillo.

 19. Överlevande fotgängare skriver:

  Åtgärda Haparandas skyltar vid övergångställen. Trafikskyltarna är helt felplacerade och stor allt som oftast invid väggen knappt synliga för bilister. skyltarna skall stå längre ut mot gatan klart synliga. Har själv hållt på att bli överkörd ett flertal gånger pga bilister inte stannar då de inte sett övergångsställets skylt. Skärpning!

 20. läs på skriver:

  till ”Vart lägger jag min röst nästa år?”

  Sossarna bär tillsammans med Vänsterpartiet ansvaret för gator och övrigt som ägs av Haparanda kommun. De har majoritet och kan därför stolla sig som de vill.

 21. läs på skriver:

  Rydiger och kultur behöver tydligen en upplysning om vad hushålla med skattebetalarnas pengar betyder!! Jytte ville absolut ha superdyr belysning på olika håll i staden trots att mycket billigare lika bra alternativ finns! Skäms!
  Vi ville inte betala för kulturprojekt som inte intresserar oss. Bättre att var och en får behålla sina intjänade slantar och satsa dem på vad de själva önskar!
  Happisbor betalar mest i länet för ”kultur”. Ändring behövs snarast!
  Skattebetalarna vill inte ha dyraste skatterna pga idiotiska beslut!Skärpning!
  Medborgare,se till att rösta bort styrande S+V nästa val!