Oppositionsrådet Karlssons medicin: Sänkt kostnadskostym genom färre anställda

NORRBOTTEN: Oppositionsrådet Mattias Karlssons (M) medicin för att lösa landstingets ansträngda ekonomi är minskade kostnader på personalsidan, inte ökade intäkter genom skattehöjning.

I Radio Norrbottens studio slog Karlsson under måndagen i debatt med Maria Stenberg (S) fast att den rödgröna majoritetens förslag till skattehöjning är en alldeles för ”enkel lösning” att komma tillrätta med ekonomin.

– Vi behöver istället se över kostnaderna för framförallt personal. Vi har inte heller råd med fem sjukhus. Istället för att satsa på utökad, nära primärvård, minskas antalet hälsocentraler.

Stenberg höll givetvis inte med och hänvisade till de argument som den röd-gröna ledningen angett (Se ovan på hbwebben)

I Norrbottenskuriren anklagar Karlsson också den politiska landstingsledningen för att blunda för de strukturella problem som finns inom sjukvården. Han konstaterar att personalstyrkan ”omgående behöver minskas med 500-600 personer”.

Liksom i maj i år, deklarerar Kenneth Backgård, sjukvårdspartiet, att han kan tänka sig en höjning av landstingsskatten. Men han vill först diskutera nivån inom partiet.

Ett par av konsekvenserna av en skattehöjning på 116 öre blir att Arjeplog och Pajala i ett slag hamnar i toppen på listan av högskattekommuner i landet. De båda får en sammanlagd landstings- och kommunalskatt på 34,84 kronor; detta utom begravnings- och kyrkoavgifter.

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
En kommentar om “Oppositionsrådet Karlssons medicin: Sänkt kostnadskostym genom färre anställda
  1. Anders Rönnqvist (M) skriver:

    Vänsterkartellen i Landstinget för fram det enklaste receptet för att klara ekonomin, en skattehöjning. Sedan kan man lugnt sitta i fåtöljen tills nästa val…
    Nej,visa på ansvarstagande genom hårt arbetet och konstruktiva tag. Det är vad som krävs och förväntas.