Oro för barnlöshet efter Outokumpudebatt

HAPARANDA: En kvinna född 1982, med rötterna i Haparanda, oroas över att minst sex av hennes klasskamrater från högstadiet och gymnasiet, har haft svårt, eller inte alls, kunna få barn.

– Kan det bero på miljön – inte på den egna fysiken, säger hon till Haparandabladet med anledning av den intensiva debatten kring Outokumpus utsläpp under hela hösten 2011.

Bland annat oroades då blivande mammor för om barn födda med missbildningar kunde knytas till ädelståljättens utsläpp.

– Vi var tre parallellklasser i högstadiet och vem vet hur många av dessa tjejer som inte kunnat få barn. Det här har gjort mig både orolig och nyfiken på vad som kan ligga bakom den påtvingade barnlösheten, säger kvinnan som tills vidare vill vara anonym.

Kvinnan berättar om den tunga skamkänsla som också följer med påtvingad barnlöshet.

– Om det finns fler berörda som funderar som jag – och vill komma i kontakt med mig – hoppas jag att de via Haparandabladet hör av sig, säger kvinnan.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
2 kommentarer om “Oro för barnlöshet efter Outokumpudebatt
  1. Pippi skriver:

    En fråga, har någon av de som haft svårt att få barn rökt eller druckit alkohol tex? Det finns många vanliga orsaker till att det är svårt att få barn som beror på den egna livsstilen. Börja med att kolla detta.

  2. Barnlös 82:a skriver:

    Svar till Pippi: Jag blir så less på kommentarer som dina! Tror du inte vi som inte kan få barn blivit kontrollerade från alla håll och kanter, fått lämna tusentals prover m.m.
    Jag, plus andra barnlösa i min närhet lever nyttigare än de flesta. Medan det finns folk som röker, dricker, använder droger och ändå lyckas få barn efter barn.