Orsak till minskat antal vandrande laxar bör sökas till havs

Jord- och skogsbruksministeriet i Finland ökar laxfisket till havs men föreslår begränsningar för laxfisket i Torneälven.
Torne-Lainio-Muonio älvars förening har haft årsmöte den 16 februari och enligt en skrivelse från mötet accepterar föreningen inte några ytterligare restriktioner för laxfisket på älven.

Föreningen kräver betydande konkreta åtgärder från den finska och svenska staten för havsfisket som gör det möjligt för laxen att återvända till sina lekvatten i sina hemälvar. Finland och Sverige borde öka samarbetet betydligt och upprätta en gemensam strategi för laxen.
De restriktiva åtgärder som finska Jord- och skogsbruksministeriet föreslagit på Torneälven är inte lösningen på olagligt fiske på havet och kringgående av nationella laxkvoter, enligt skrivelsen.
Föreningen hävdar att problemet med att antalet stigande laxar minskar inte är orsakat av älvfisket eftersom en till två miljoner laxyngel vandrat ut från älven varje år, orsaken till minskningen måste sökas på havet.
Polens växande kustfiske har en tydlig statistisk koppling till den svagare uppgången av lax i Torneälven. Det har bevisats att drivgarnsfiske fortfarande utövas trots förbud.
Finlands tidigarelagda kustfiske som inleds den 1 maj, avslutar brutalt flera tusen vildlaxars uppfärd och uppstigning till sina lekälvar, även om studien inte indikerar att det är den främsta orsaken till försämrad uppstigning i älven.
Föreningen noterar också i skrivelsen att den svenska Havs och Vattenmyndigheten under 2018 accepterade ett överuttag på hela 33 procent. Som en konsekvens av överfisket 2018 måste fiskestarten för 2019 senareläggas. Dessutom bör antalet ryssjor i Torneälvens mynningsområde minskas betydligt, anser Torne-Lainio-Muonio älvars förening.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala
4 kommentarer om “Orsak till minskat antal vandrande laxar bör sökas till havs
 1. snickarn skriver:

  Det är en ganska enkel slutsats: Alldeles för dåligt vatten i Torne och Muonio älv. Titta bara på laken som försvunnit helt och hållet från älvarna. Orsak: Utsläppen ökar ända från Kiruna och Kilpisjärvi och nedåt älvarna P.g.a. ökad turism,gruvbrytning och avloppen i byarna som inte har någon reningsverk plus andra faktor, skräp, plast med mera som hamnar i vattnet, bensin motorer som puttrar hela sommaren i älven.
  Allt behöver inte vara så invecklat. Tänk enkelt.

 2. Lakritstomten skriver:

  Sportfisketurismen som utrotar laxen.
  Förbjud Jakt/fisketurism.
  Vi behöver inte turister som tar ifrån oss det.
  Den relativt fria och billiga jakten och fisket som vi traditionellt haft här uppe är en stor anledning till att det är värt att bo här.
  Försvinner den så försvinner en livsnerv.
  Bära bagage och bocka och buga med mössan i hand för dricks påstås vara ”räddningen” för stackars krisdrabbade Norrland.
  Rimmar illa med det faktum att Norrland är landets rikaste region.

 3. Snuskrossen skriver:

  Jaså allt avloppsvatten rinner ut i torneälven minsann. Det visste jag inte men då borde man ju låta rena utsläppen precis som en trekammarbrunn eller? Här borde staten ställa upp lite tycker man då det rinner ut pengar till mycket annat skit.

 4. Sarva skriver:

  Håller med lakritstomten till 100%.en annan sak, hit stormar fiskare från vårt östra- grannland med en hel armada oftast sent i Augusti månad, tills mörkret tvingat vissa att använda pannlampa.(lekmogna mångfärgade laxar) sedan skryter man hur mycket och stora laxar man fått! Har själv varit i Tana för x-antal år sedan, där fick man desinficera alla fiske prylar, för att inte sprida smittor.Här drar man båtar fram och tillbaka mellan olika älvar och sjöar. Sedan är det noll koll på bevakning i Torneälven på Svensk sida. Man kan inte skilja på 1 lax/dygn långt att åka tar 10 istället!Höj kpris