Osäkert isläge stoppar pistmaskin

Skidspår i Haparanda skärgård. Foto: Eva Spiik

Skidspår i Haparanda skärgård. Foto: Eva Spiik

HAPARANDA: På grund av osäkert isläge blir det i år inga spår med pistmaskin i Haparanda skärgård.

Haparanda kommuns fritidschef Allan Fjellvind säger till Haparandabladet att det är en säkerhetsrisk att köra den tunga maskinen på isen.

– Isen är bara fem till 40 centimeters, enligt uppgift jag fått. Och Kalix kommun har gått igenom med sin pistmaskin på älven. Det är så mycket snö som har isolerat så det har knappt hunnit bygga på. Och nu börjar också isen ätas upp underifrån. Så vi vågar helt enkelt inte. Sedan gäller inte heller försäkringar om man kör på is, vilket också är bekymmersamt, säger han och uppger att i år dras spåren till Hanhinkari och Tornefurö därför med skoter.

Mångsysslaren Kaj Rundgren, som brukar ha koll på isläget, har inte borrat i innerskärgården i år, men däremot i den yttre skärgården.

– Jag var till Malören för två-tre veckor sedan och där var det 40 centimeter kärnis, och det bär vad som helst, säger Rundgren.

 

ANNONS

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
3 kommentarer om “Osäkert isläge stoppar pistmaskin
 1. Pravda skriver:

  Helt rätt beslut det är vansinne att riskera en maskin värd multum för att dra några spår till havs,däe finns säkert skoterspår att åka efter och dessutom fina spår på land.Och varför inte göra som man alltid gjort förr spåra själv, det om något ger motion.

 2. Undrande skriver:

  Isen nära Hanhinkari är 70 cm tjock kärnis. Så man kan lugnt köra med pistmaskin.Ca 15 cm snö är det,när det har varit nattkallt så har vattnet som varit ovanpå isen fryst.

 3. Justitia skriver:

  Det finns inte 70 cm kärnis någonstans i bottenviken i år.
  ca 20-30 cm max.
  Flövatten och sörja som fryser blir inte kärnis.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

 tecken kvar.

*

I detta forum gäller samma regler som för insändare i den tryckta tidningen. Det finns en ansvarig utgivare och vad som kan publiceras regleras av tryckfrihetsförordningen och de pressetiska reglerna. Debatten modereras av HB:s redaktion.

Skriv kortfattat, vårdat och inte med versaler (stora bokstäver) vilket är störande för läsningen. Använd heller inte långa rader av utropstecken eller andra krusiduller som försämrar läsbarheten. Kommentarer som länkar till andra webbplatser godkänns som regel inte. Antalet kommentarer är begränsat till maximalt 100 per nyhet.

Kommentarer som postas till HBwebben.se kan komma att publiceras också i Haparandabladet.