Olycksaliga minuter fällde Asplöven

OSKARSHAMN: AHC släppte in tre mål på mindre än två minuter mot Oskarshamn under lördagskvällen och förlorade med 5-4 (1-3, 3-0, 1-1) i en svängig match.

Hockey är en outgrundlig gren. Som filosofen Wittgenstein säger: världen är.

FÖRSTA PERIODEN: Också pucken är. Släppt.

Matchen börjar i högt tempo och AHC drar på sig en första tvåa efter 1.06 . Hemmalaget trycker på och Puurula i bortakassen är ordentligt uppvärmd omkring tre blankt.

Asplöven fredar emellertid målet och är fulltaligt. Oskarshamn fortsatt dominanta efter utvisningen, men gästerna verkar dock sakta vakna upp efter sex minuter. Bara för att få se motståndarna trycka in 1-0 efter 6.55 på en målvaktsretur. En mental prövning väntar.

Chans att reparera: fem mot fyra för AHC efter 7.04. Se på f-n: förstalinan nitar fast Oskarshamn i egen zon och Simon Olsson kan trycka in kvitteringen efter 8.18, frammatad av backparet Marcus Fagerudd och Jesper Dahlroth. Ett mycket viktigt (och vackert) mål!

Asplöven har jämnat ut spelet och 6-6 i skott vid första power-break indikerar på en jämn fajt. Aggressiva gäster utnyttjar ett slappt hemmaförsvar och tar ledningen efter 11.38, där Lars Bryggman  är sist på pucken efter förspel av Martin Hellgren och Oskar Nilsson.

Bara sexton sekunder senare straffar AHC åter ett stirrigt Oskarshamn och Tomas Wallgren fixar 1-3 med hjälp av Jonas Berglund och Emil Bejmo.

Hemmalaget lyfter sig för några minuter, men gästerna försvarar sig bra. Ett rörligt Asplöven tvingar sedan Oskarshamn till ett lagbrott och får fem mot fyra efter 16.01. En dubbeltvåa knappa minuten senare kvittas.

17.13: lite strul bakom Puurulas mål, som leder till en utvisning för Asplöven och fyra mot fyra för ett slag. Hemmalaget trycker på i slutminuten, men ett samlat bortalag fixar´t.

9-10 i skott för Asplöven och en period där man fått matchen precis dit man vill mot ett überkonstruktivt Oskarshamn.

ANDRA PERIODEN: Akt två i kvällens hockeydrama har börjat.

Oskarshamn öppnar tappert och tvingar Puurula till lite gymnastik. Så leder ett uselt byte till en utvisning för Asplöven, en rutten too many players efter 47 sekunder. Anfallsparet Tomas Wallgren och Jonas Berglund kämpar emellertid hårt i en bra box som förnekar hemmalaget utdelning.

Asplöven kontrar bra, inte minst med duon Simon Olsson och Eetu Qvist i förstakedjan. Fortsatt jämnt och böljande sex minuter in på perioden, där lagen byter chanser med varandra. Med ett hemmalag som har stort puckinnehav mitt i perioden.

En lång passning friställer en hemmakille i ett ihåligt Asplöven och 2-3 sitter otagbart bakom Puurula efter 9.43. Match igen vid andra power-break!

Oskarshamn kapitaliserar, gånger två. 3-3 efter hårt jobb framför kassen efter 10.58. Tio sekunder senare 4-3 med en puck stolpe in. Puurula har gjort sitt för dagen. Tre mål i baken på mindre än en och en halv minut är en liten katastrof. Lassinantti får chansen mellan stolparna.

Nu krävs mental styrka för att komma tillbaka, med knappt sju minuter kvar av perioden. Fem mot fyra för AHC efter 13.45, men ett stressat lag förspiller den chansen.

Asplöven går dock framåt i mellanaktens slutminuter och skapar ett par bra chanser. 11-9 i skott och helt öppet inför sista.

TREDJE PERIODEN: Ny scenförändring? Kan AHC perforera ett ojämnt hemmaförsvar?

Gästerna inleder optimistiskt under de tre första minuterna, dock utan att komma till några öppna chanser. Oskarshamn i en vass framstöt i minut fem. Och tvingar Lassinantti till en jätteräddning minuten senare.

Asplöven har en hel del puck sju minuter in i perioden, i en match där hemmalaget blir alltmer försiktiga. Men man är tunga framför motståndarkassen och trycker in 5-3 efter 7.05 i en tung framstöt. Om inte avgjort, så i varje fall en rejäl uppförsbacke för AHC.

Kan ett pp för Asplöven efter 7.49 förändra bilden? AHC missar öppet läge efter nio minuter.

Oskarshamn sejfar mot jagande gäster i minuterna tolv och tretton. Asplöven försöker i varje fall med sex minuter kvar. Hafsigt spel när fem återstår och gästerna toppar laget lite.

Fem mot fyra och chans till reducering efter 17.25: tar Kenttä/Lahti ut målmannen? Ja, med två minuter kvar. Men man förmår inte skapa något tryck med minuten kvar. Reduceringen kommer med blott fyra sekunder kvar, Lars Bryggman hittar rätt lite för sent. Passningspoäng till Simon Olsson och Marcus Fagerudd.

– Vi har kontroll i matchen och så kastar vi bort initiativet, säger en lite uppriven Per Kenttä. Två svarta matchminuter blir avgörande.

Optimisten skulle beskriva insatsen som ett fall framåt, en betydligt starkare insats än i premiären mot Karlskrona. Redan på måndag finns chans till bättring mot Troja/Ljungby.

 

 

 

 

 

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , , , ,
8 kommentarer om “Olycksaliga minuter fällde Asplöven
 1. Nasuabo skriver:

  1-3, redan, där ser man! Blåställ på!

 2. Tommy skriver:

  Fint fint

 3. Nasuabo skriver:

  Tappio on aina tappio, en förlust är alltid en förlust, som dåvarande statsministern Carl Bildt sade för länge sedan (minns ej vad det gällde). För att gå från politik till kultur/sport så kan väl kvällen sammanfattas med ” Så mycket bättre”. Det här gänget, vårat gäng, blir inga strykpojkar, vintern är lång, 50 matcher kvar!

 4. Sämre skriver:

  Taskig start på säsongen, det brukar sägas att andra säsongen är svårast

 5. Vivi skriver:

  Det var inte minuter som fällde Asplöven. Inom idrott heter det” må bäste lag vinna” .. Alla andra förklaringar är onödiga. De var tråkigt att de förlorade men många spel återstår att se och höra. Bara att komma igen !

 6. Reine skriver:

  Voi Vi…

 7. Arbetare skriver:

  Erämaan tuntua. Niinkuin huopatossutehtaalla kesäloman aikana!

 8. Sämre skriver:

  Det lär bli fyra raka förluster, tror inte dom tar Troja och Malmö