Asplöven vann efter rafflande strafftävling

Matchhjälten Lagacé jublar i kapp med Henrion. Foto: Lasse Stenman

OSKARSHAMN: Efter en skakig förstaperiod, bärgar AHC poäng i sista och snor bonuspinnen efter straffslag mot Oskarshamn i en jämn match som slutar 2-3 (2-0, 0-0, 0-2, 0-0, 0-1) under tisdagskvällen. 

Röd is säljer biljetter, som det heter.

FÖRSTA PERIODEN: Den allvarsamma leken är igång!

AHC börjar med pucken, men det är hemmalaget som får iväg de första skotten på mål i öppningsminuten. Puckarna jämnt fördelade under de tre första minuterna.

3.02: pp för Oskarshamn. Första straffminuten väck. Så ock den andra, med bara en puck som når Sebastian Idoff i Asplövens kasse. Bra tryck, annars. I kraft av överläget, har hemmalaget grepp om händelserna för ett par minuter. Men så planar spelet ut för ett slag.

Men gästerna har svårt att få till långa anfall och Oskarshamn har ett fint publikstöd. Bra tempo i matchen mitt i perioden. 7-3 i skott vid första power-break efter 10.33. Fortsatt bättre geist i hemmalaget, men Idoff i Asplövens mål ser säker ut.

Då öppnar hemmalaget målproduktionen och hänger 1-0 med en backhand över en sprattlande målman efter 11.38. Trippelräddning av Idoff minuten efter. Ingen ljusning om man diggar Asplöven med fem kvar av perioden: 2-0 till Oskarshamn efter 15.02.

Hemmalaget dominerar och Asplöven måste hitta motdrag snart om det ska bli några poäng. 19.42: femfyra för Asplöven, blir fyra mot fyra efter protest. 11-5 i skott och fullt rättvis ledning för hemmalaget.

Efterlängtad periodvila och gästerna får omgruppera till andra.

ANDRA PERIODEN: AHC har tidigare under säsongen haft förmåga att komma igen i matcher.

Fyra mot fyra inledningsvis. Gott om isyta för ett par minuter. Fem mot fem igen, men ingen profil ännu efter två minuter. 2.23: pp för AHC. Hemmalaget trollar bort den första straffminuten. Och den andra, inget delas ut gratis här.

Men Asplöven har spottat upp sig lite i inledningen av mellanakten. En styrning viner över hemmamålet i minut sex. Friläge för gästerna Bryggman halvminuten senare. 6.45: nytt femfyra för Asplöven. Men tiden rinner iväg för ett slarvigt Asplöven, som inte kommer närmare än en puck i utsidan av stolpen.

Hela 1-8 i skott vid andra power-break efter 10.44 och ett bortalag på g. Lite lägre tempo för en stund, men Asplöven vill framåt med sju kvar av mellanakten. Just nu en ganska medioker hockeymatch emellertid.

Inne i periodens känsliga fjärdedel. Hemmalaget tar tillbaka lite förlorad mark med tre kvar av perioden. Gör Oskarshamn nästa mål är det avgjort. 18.12: hemmalaget i numerärt överläge. Som blir fem mot tre i ett vips, men gästerna strider heroiskt. AHC har ett antal experter i den ädla konsten att döda utvisning.

Avgörande arbete som är förutsättning för någon chans på poäng. 11-11 i skott med bombardemang från Oskarshamn i slutminuterna.

TREDJE PERIODEN: Tolv sekunder kvar i tre mot fem, som gästerna lätt fixar.

Asplöven drar periodens första skott på mål och förstår att två mål inte är någon kassaskåpssäker ledning för hemmalaget. Gästerna visar en fin hunger under de två första minuterna. Bra intentioner skänker fansen hopp.

Och efter 3.32 kommer den så viktiga reduceringen. Mitt i ett byte hittar Lasse Bryggman anfallskollegan Jacob Lagacé som stöter in pucken.

Jakten på kvittering är inledd, men Oskarshamn försvarar sig bra i minuterna sex och sju. Av naturliga skäl, ser hemmalaget väldigt försiktigt ut. Snart bara tio kvar av en match som blivit betydligt jämnare än första perioden indikerade på. 10.01: sista power-break, med 3-5 i skott och tyvärr en illa sittande tvåa för gästerna. Men efter bara sju sekunders spel, är det Oskarshamns tur att ta en lite dum tvåa.

Fyra mot fyra, svårt att säga vem det gynnar med nio minuter kvar. Åtta nu: hemmalaget är bra på att få stopp i spelet.

Sex minuter kvar att kila på för gästerna, tiden verkar rinna undan snabbt när man vill något. Asplöven visar inga tecken på att mattas, även om man har svårt att skapa riktigt öppna lägen. Men man ligger alltjämt på med tre minuter kvar.

Dags att plocka ut Idoff med två kvar? Ja, med time-out efter 17.52. Efter sanslöst sekunddrama med förtvivlan och slutligen hopp kvitterar anfallaren Sam Marklund med tio sekunder kvar. Gyllene passningspoäng till Joachim Nermark och försvararen Nicolai Bryhnisveen.

Vilken upplösning och matchen till

SUDDEN: Fyra mot fyra i max fem minuter.

Avvaktande, med ett skott från hemmalaget under de två första minuterna. Tätt, tätt med dryga minuten av kvar av förlängningsspelet.  Oskarshamn har en farlig skottkombination omkring fyra blankt.

4-1 i skott, plus för Oskarshamn och matchen avgörs i

STRAFFTÄVLING: AHC -,  IKO +, AHC + (J. Lagacé), IKO -,  ASP -, IKO -, ASP + (Lagacé igen!!), IKO –

Bonuspoängen till Asplöven efter blodtryckshöjande raffel!

– Lika usla som vi var i första, lika bra var vi i andra och tredje. Oavgjort rättvist i det läget även om vi har lite flyt med kvitteringen, kommenterar Asplövens tränare Per Kenttä.

Coach Kenttä hyllar Sebastian Idoffs målvaktsspel och hittar en nyckel till poängen.

– Jonas Berglund och Martin Hellgren gjorde tillsammans med andra en avgörande insats i spelet tre mot fem i slutet av andra. Det här bygger vi vidare på, avslutar Kenttä.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå Taggar: , , , , ,
8 kommentarer om “Asplöven vann efter rafflande strafftävling
 1. Dragos skriver:

  Hakkapäälle!

 2. Dragos skriver:

  Jippi!!! Ni gjorde det igen, sätt spiken nu!

 3. Dragos skriver:

  Siellä istu piikki! (fritt översatt)!! Well done Jacob o Asplöven!!)

 4. Lasse liten skriver:

  Strongt!

 5. Ole Dole Idoff skriver:

  Fortsättning följer…detta är bara början, ju kallare i Haparanda i vinter, ju bättre blir Asplöven och Idoff!

 6. Nasuabo skriver:

  Reflekterar över kopplingen till lånen från Luleå hockey som ibland sägs vara Asplövens frälsning, men ikväll är Lundqvist (gamle Asplövenspelaren) skadad, Jaros och Mannberg tillbaks i Luleå, och (duktige) junioren Ward är dörröppnare, eftersom Idoff regerar i kassen. Lagac’e är kvar eftersom han är vår denna säsong, sen har vi egna hungriga juniorer i t.ex. Kalix. Frågan, som redan känns besvarad är ; hur beroende är vi egentligen av Luleå? Fast, då glömde jag förvisso Lars Bryggman – han kan ej överskattas 🙂

 7. He he skriver:

  Härligt AHC, hoppas ni går till ett låååångt slutspel, men då får ni inte sälja spelarna tidigare. Utan passa på och värva istället,

 8. Jens skriver:

  Nasuabo: målsättningen har varit att inte vara lika beroende av Luleå som tidigare. Men i det långa loppet gör luleålånen relativt stor skillnad över 52 omgångar.