Outokumpu kan tvingas sluta återvinna bilskrot

TORNEÅ: Om Outokumpu i Torneå ska klara de svenska kraven vad gäller kvicksilverutsläpp kan bolaget tvingas sluta återvinna bilskrot. Det uppger bolagets miljöchef Juha Kekäläinen för Haparandabladet.

Naturvårdsverkets krav är att utsläppen av kvicksilver ska minskas från 300-400 kilo per år till 40 kilo per år. Enligt Kekäläinen har de ingen lösning på hur det ska ske. Enda lösningen enligt honom är att de slutar använda bilskrot som råvara.

– Men då är problemet att smälter inte vi ned det, så gör någon annan det. Och då har vi ändå kvicksilver i atomsfären, säger Kekäläinen.

Han uppger vidare att kvicksilverutsläppen inte har mätts sedan 2005. Bolaget har nämligen ingen mätutrustning.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , , ,
6 kommentarer om “Outokumpu kan tvingas sluta återvinna bilskrot
 1. KalleKula skriver:

  Bep,var är du?
  Vi behöver dig nu!

 2. Stig Aspholme skriver:

  I Sverige måste bilarna saneras på kvicksilver, innan ihoppressning och nedsmältning.

 3. Påminnelse! skriver:

  Efter den dåliga behandligen Bep fick från haparandaborna/ naturskyddsförening sist hon ville stå upp för miljön och oss i Haparanda, så förstår jag att hon inte uttalar sig längre. Gör något själv istället.

 4. Mad Max skriver:

  Miljöchefens förklaring kan tyckas en aning taget ur luften. En skrotad bil innehåller i snitt 10 gram kvicksilver, vilket i och för sig räcker till att förgifta t,ex en kvadratkilometer stor sjö. Men mängden kvicksilver som Outokumpu släpper ut, står i den här jämförelsen som en flugskit. Skrattretande bortförklaringar av företagets miljöchef.

 5. Lingon skriver:

  Var är Haparanda Naturskyddsförening?? Alla vet rätt svar…

 6. Lingon skriver:

  Mad Max ta fram räknestickan! Outokumpu tillverkar över 1 miljon ton stål ( smälter lika mycket skrot, om ca 10 % av råvaran är bilskrot betyder det 100 000 bilar, 10 g kvicksilver per bil skulle ge utsläpp nära 1000 kg!