Oväder stoppade malmbilarna

PAJALA: Från tidig lördag förmiddag stod Kaunis Irons malmbilar stilla på grund av det rådande väderläget.
HB körde under lördagen sträckan mellan Pajala och Junosuando och kunde konstatera att det rådde ett ordentligt oväder med snöfall och snödrev. Ett flertal plogbilar var ute och de kämpade i snödrevet med att hålla vägen farbar.

– Ovädret eskalerade under dagen och vi ställde in hela flottan med malmbilar då inte plogbilarna hann ploga undan snön. Det var riktigt fjällväder, säger Helena Sjöholm, kommunikatör vid Kaunis Iron.

Under fredagen inträffade en olycka med en av malmbilarna då ett släp lossnade från en av malmbilarna och hamnade i diket, i körriktningen. Ingen person skadades vid det olyckstillbudet och Helena Sjöholm vill inte spekulera om väderleken även hade med det tillbudet att göra. Kaunis Iron har gjort en tillbudsrapport till Arbetsmiljöverket.

– Efter olyckstillbudet tog vi in alla lastbilar när de passerade hubben i Junosuando och kollade att släpen satt som de skulle, säger Helena Sjöholm.
Under lördagens eftermiddag då väderläget lättat något började de malmbilar som lastats under förmiddagen att köra mot Pitkäjärvi med sin last, dock med längre avstånd mellan bilarna än vanligt. Under sena lördagskvällen var malmtrafiken åter igång som vanligt.

Publicerad i Svenska