Oväntat namn etta på (S)-lista i Haparanda

HAPARANDA: En 50-årig återvändare står som förstanamn på (S)-listan i Haparanda.

Namnet är Peter Waara som idag jobbar som professor på Uppsala universitet. Waara skrev ett debattinlägg i Haparandabladet den gångna fredagen och kallade då Haparanda för ”Min framtidskommun”.

Waara har återvänt till Haparanda efter trettio år av boende utanför kommunen.

En av de första frågor han lyfte i debattinlägget var att han vill utlysa politisk borgfred i frågan om Barents center, en fråga som han inte längre betecknar som politisk då avtalen är tecknade och ”nu är det upp till riskkapitalet att leverera”.

Som aktiv i politiken är det frågan om ett oprövat namn. Till NSD säger han att ”det är en stor ära”.

Totalt finns 35 namn på listan.

Publicerad i Haparanda, Svenska Taggar: , ,
59 kommentarer om “Oväntat namn etta på (S)-lista i Haparanda
 1. Snabben skriver:

  Kul! Detta kändes bra!

 2. Leffe skriver:

  Säger väl mera om övriga politiker, att man kan komma från gatan och hamna högst upp på listan.

 3. Ha ha skriver:

  Håller med inlägget ovanför

 4. Ragge skriver:

  Grattis Pedde

 5. hallo där skriver:

  Kanske han blivit uppsagd på andra orten och försöker få foten in i Haparanda kommun. Spara på budgeten som går hela tiden minus, sänk politikernas lön annars höjs skatten igen.

 6. Fritidsfiskare skriver:

  Det är väldigt roligt att se att man inte behöver vara politisk broiler för att bli kommunalråd. För (S) vinner ju som vanligt, till hösten har alla glömt misstag och idiotbeslut tidigare under mandatperioden.
  Jag hoppas innerligt att Waara är pragmatisk och kan se vid sidan om partiboken och fatta beslut och välja inriktningar för kommunens bästa. Kommunen behöver verkligen influenser och impulser utifrån.

 7. Friska vindar skriver:

  Bra med nytt namn !

 8. Sixten Johansson skriver:

  Jag håller med Fritidsfiskare och önskar verkligen att haparandaborna skulle kunna hitta vägar som leder framåt – tillsammans! Fakta och saklig kritik behövs, men inte det eviga hackandet. Hela Tornedalen behöver Haparanda/Torneå som en motor.

 9. Trist skriver:

  Tråkigt att man inte vill satsa på folk med politisk erfarenhet till exempel B-O Innala. Han har ett stort och värdefullt kontaktnät.

 10. Jens skriver:

  Känns som att det är optimalt för Haparanda att det förmodade nya kommunalrådet är en person utifrån som kan se på saker med fräscha ögon och perspektiv som sträcker sig längre än luleälven. Dessutom en högutbildad person, det ska icke föraktas.

 11. Sixten Johansson skriver:

  Jag ser att Peter Waaras forskningsinriktning är synnerligen behövlig och framtidsinriktad: ungdomar, generationer, migration, arbetsmarknad.
  Han disputerade 1996 med avhandlingen ”Ungdom i gränsland” och är väl insatt i länets problem.
  Om han dessutom är klok (vilket inga akademiska meriter på något vis garanterar) och får bra rådgivare och medhjälpare vid sin sida, så ser det ljusare ut för Haparanda.

 12. staffan skriver:

  Kul han kommer säkert att samarbeta med hela Norrbotten eftersom detta är det mest bärande för en ekonomisk framtid. Detta vad avser vägar mindre flygfält och bättre djuphamnar.

 13. Bengt Westman skriver:

  Peter är inte ett så oväntat namn, för oss socialdemokrater. Han har funnits inom partiet och deltagit aktivt i arbetet för den kommande mandatperioden. Han har funnits med i valberedningens diskussioner om första-namn från början.

 14. Fritidsfiskare skriver:

  Re: ”Ha ha”. B-O Innala är ju kvar inom politiken och kan säkert bidra positivt med sitt kontaktnät, även om han inte blir kommunalråd. Politisk erfarenhet skall inte förringas, men nu kan man ju dessutom få vidgade vyer. Jag röstar ju inte på (S), men det känns ändå hoppingivande med PW, då sannolikheten för (S)-majoritet är hög och jag har sannerligen misströstat hittills. Det kanske inte går helt åt helvete ändå, även om (S) nu vinner.

 15. Ha ha skriver:

  Tror du B-O blir kvar då? Han har varit vice under två perioder, och kandiderade även nu.
  Skulle jag vara han skulle jag lämna in.
  Det konstiga är att Bengt Westman sitter i valberedningen, han var/är väl ingen vinnare direkt. Svårt och förstå vad han säger.
  Men det kanske inte finns lämpligare när man ser listan…

 16. Manfred Mann skriver:

  Ett mycket bra val, en förnuftig person med fötterna på jorden och som kommer att driva på utvecklingsarbetet med teleobjektivet påkopplat, vilket han tidigare också visat i sitt arbete inom ungdomsforskningen lokalt, regionalt och i landet som helhet. Lycka till Peter!

 17. Ha ha skriver:

  Stämmer det att en av kandidaterna endast fick två röster?
  I så fall är det väl ett undermåligt arbete av valberedningen.

 18. Janne J skriver:

  Intressant. Vill ha en borgfred efter att partiet troligen låst upp det mesta som skulle gå att utveckla i kommunen det närmaste 25 åren.

 19. Prästen skriver:

  Många elaka och synnerligen okunniga kommentarer som vanligt.

 20. Pälle skriver:

  Grattis (S) i Haparanda. Tror det blir mycket positivt för kommunen, och på sikt även för Tornedalen.

 21. Pecka skriver:

  Jättebra för kommunen och Norrbotten med Peter som kommunalråd, dessutom bäddar man för framtiden genom att lyfta Ida till vice-platsen. Nu återfick jag och många med mig förtroendet för partiet när man vågar tänka nytt, även om det kanske finns frågetecken kring processen.

 22. Svammel skriver:

  Tror inte på denna lösning, man måste kunna lite mer som kommunalråd än att snacka, och Ida som vice? Lite erfarenhet om man får be.

 23. mr NN skriver:

  Hade gärna sett Ida som kommunalråd. Hon har säkert lika mycket erfarenhet som Anders Sundström hade när ha en gång i tiden blev råd i Piteå. Gick ganska bra för Piteå, likväl för Anders S.
  Att Bengt W leder valberedningen är väl utmärkt. Speciellt om man efterfrågar erfarenhet som en del debattörer värdesätter högt.

 24. Pecka skriver:

  Vad ser du för alternativ ” svammel ” ?

 25. Erkki skriver:

  Sign. Svammel vill nog ha en jämlike. Dvs en gubbe i sextiotvåårsåldern, där snackar vi ärrad galt med erfarenhet. Unga kvinnor med framåtanda gör sig nog icke besvär där inte.

 26. Pecka skriver:

  Herregud inte är Ida mogen att nu bli kommunalråd men lite fler år i politiken så kan hon kanske bli. Vi ska nog vara väldigt glada att Peter Waara vill ta på sig rollen för vad är alternativet. Innala, nja knappast då VU manövrerar ut honom igen. Haara inte heller aktuell idag trots att hon förmodligen har mer erfarenhet än exempelvis Ida. Rosendahl har åldern emot sig, men duktig politiker. Så vad återstår?

 27. Janne J skriver:

  Då Ida borde vara klar för riksdagen och sthlms flytt med hög lön, så kommer hon få erfarenhet om hon nu kommer att återvända till kommunen.

 28. Nyinflyttad skriver:

  Oavsett detta så kommer (S) inte att få min röst. Det räcker inte att man byter ut en person när resten finns kvar!

 29. Kalle skriver:

  Alltid samma fula spel hos S-partiet i Haparanda. Nu blir mitt val enkelt Sven Tornberg (C) får min röst till hösten och förhoppningsvis blir han det nya kommunalrådet.

 30. Ha ha skriver:

  Samma här det är färdigröstat på (S) även för mig, Glöm inte bort hur dom kört över allt och alla under 2013, ang BC
  Sätter kommunens ekonomi på spel för en filur med rykte inom byggsektorn i södra Sverige.
  Glöm inte detta.

 31. Ha ha skriver:

  Jag hade gärna sett Innala vid spakarna, han har dubbelt så hårda nypor som Waara har, och det kan behövas som k-råd.
  Men det ville inte Westman o co.

 32. Ha ha skriver:

  Att Westman har en lång era inom sosse är det ingen som betvivlar, frågan istället är vad han åstadkommit. En svårförståelig person i mina ögon/öron sett.

 33. Ha ha skriver:

  Ida är för grön, hon måste ta för sig mer, mkt mera pondus behövs där, sen måste hon få mer erfarenhet innan man kan utsätta henne för ngt dylikt…
  Ska hon bli riksdagskvinna? Har man inga skrupler?

 34. Leffe skriver:

  Om man skall vara ärlig så finns det bara en som skulle bli kommunalråd och det är Tommy Innala, fd Polaricachefen. Han brinner för Haparanda och har den kapacitet att vara folkets person men sossarna har problem för att ingen på den egna listan duger. Peter Waara är ett oskrivet kort och det är aldrig bra.

 35. Leffe skriver:

  En fråga, hur kan personer som blir trampade på tårna vara kvar i partiet?

 36. mr NN skriver:

  Jag för min del kommer att rösta på sossarna. Än hellre hade jag gjort det om Ida varit kommunalrådskandidat! Visst har hon mindre erfarenhet än t ex Haara, men däremot skulle hon bli ett bättre kommunalråd. Hon är skärpt och har en ideologisk linje. (Kanske det man sett ute i länet eftersom hon kom så högt upp på riksdagslistan, men svårt att bli profet i sin egen stad). Vad Westman åstadkommit eller åstadkommer är ju inte så viktigt, han ska ju inte in på fullmäktigelistan.

 37. Ha ha skriver:

  Iofs, som tur är inte Westman aktuell för listan, men vad jag menar är att hur kan man engagera en sådan person, till valberedningen.

 38. Pecka skriver:

  Vad som saknas idag i politiken och i alla partier är att riktigt duktigt folk inte vill bli politiker. Man kan helt enkelt inte med det tjuv och rackarspel som förekommer, för att inte tala om låsningar och partipiskan.

  Inom kommuner och landsting borde inte partipolitiken vara så dominant som kloka förslag över partigränserna.

  Riksdagens ledamöter har annat att leva upp till. Mer duktigt folk till politiken som brinner för uppgiften och inte såna som jagar arvoden.

 39. Olle skriver:

  Svar till Kalle. Bra då är vi minst två som ger vår röst åt Sven T. Nytt S-namn i topp igen, samma som vid förra valet när Gunnel S plötsligt dök upp från ingenstans. Förtroendekapitalet för S är slut med Kommunalrådets partipiskepolitik och i mitt tycke envåldshärskeri.

 40. Ha ha skriver:

  Vilka var kandidaterna?? Förra valet så var det betydligt mer öppenhet från partiet, där kandidaterna presenterades 1 månad före valet i HB ..

 41. Pecka skriver:

  Men snälla nån. Sven T, kan ni väl inte jämföra med Waara på samma dag ifråga om erfarenhet, utbildning eller kunnande. För att inte tala om Centern som är ett vilset parti utan profil eller ideologi. En röst på Sven T är en bortkastad röst.

  Lasse Spolander tror jag är en person som kunnat vara kommunalråd trots sin partitillhörighet. I övrigt är det bara SAP som kan mönstra en så stor skara jordnära politiskt aktiva människor. Gunnel har trots en del ideologiska missar gjort det bra!

 42. Ha ha skriver:

  B-O Innala, M Haara, P Waara och Beije Eriksson var kandidaterna.

 43. Enok Nitti skriver:

  Ha ha, öppet var ordet. Fyra kandidater + en som dök upp när det skulle röstas. Vad vet vi om Waara? Ingenting vill jag påstå, han är 50 år, har varit professor i sex år och medlem i (S) i ett år.
  Sven T. däremot har gjort ett bra jobb i Haparandapolitiken, sen att (C) är ett värdelöst parti är en annan sak. Innala verkar vara i parterre nu.

 44. Pecka skriver:

  Vad har Sven T gjort för nåt i Haparanda mer än klagat och gnällt. Erfarenheten var finns den, ska vara från bastubadandet med broder Stefan i så fall? Innala har återigen åkt på ett rejält nacksving men fattar inte att han har skuldrorna i mattan. Så vad återstår…..skulle vara Ulf Olofsson men kan tänka mig att han avstått. Per-Arne Kerttu hade nog fixat det hela men tillhör fel parti. Så i brist på bröd får man äta limpa.

 45. Enok Nitti skriver:

  Gnällandet handlar väl mest om Fahlanderaffären och ska vi fortsätta med brottningsterminolgin så är det väl en Flygande Waara han råkat ut för

 46. S m s skriver:

  Ja nå med tanke på övriga ”kandidater” så fanns det ju bara Peter som var tänkbar och representabel till posten!

 47. Pecka skriver:

  Hoppas Peter står ut med eventuella kartellbildningar inom partiet, och med klokskap leder kommunen framåt.
  Förstår inte riktigt var han ska hitta stöd och support, då han är i en egen division.
  Synd att inte Stig Hedlund är kvar, de två hade nog funnit varandra.
  Ska vara att Ida satsar på vice kommunalrådsposten och skaffar sig nödvändig politisk erfarenhet innan en eventuell riksdagsplats kommer ifråga.
  Hur ska vi få duktiga och utbildade kommunalpolitiker i framtiden?

 48. Enok Nitti skriver:

  Bara en ordningsfråga; jag tycker att det ska vara val först innan Waara diskuteras som att han redan är kommunalråd, det kan ju faktiskt bli någon annan, kanske rent av från något annat parti.

 49. Kalle 1 skriver:

  Sven T Får min röst. Rätt man rätt plats. Utbilding? Hur var Buckt S

 50. Jepp skriver:

  Samma här, bara för att man har utbildning så är det ej några garantier för att man är klok…
  Sven T som kommunalråd !!!!

 51. Jonas skriver:

  Sven Tornberg (c) är bästa namn på kommunalrådsposten.

 52. Pecka skriver:

  Sven Tornberg har tydligen tre (3) som vill se honom som kommunalråd och det är gott så.
  Sannolikheten för det är nog inte alltför stor utan vi ska glädjas åt en hemvändare som Waara med bred erfarenhet. Hoppas bara att S lyckas skapa ett nytt lag runt honom som blir lika framgångsrikt som de varit under de senaste med IKEA och BC. Men framförallt skapat en framtidstro i kommunen. Nu verkar också Cape East vara i startgroparna……heja S fortsätt framåt.

 53. viktigpetter skriver:

  Är socialdemokratin i Haparanda kommun så i anden fattig att man måste förlita sig på hjälp utifrån varje gång en ledare skall utses?

 54. viktigpetter skriver:

  I USA kallar man en person som kommer utifrån till ett område och som stundar efter en politisk position för ”carpet bagger”.

 55. Enok Nitti skriver:

  Det är 14 i den här tråden som vill ha P.W., verkar betryggande ledning, han kan ju börja beställa nya möbler till kommunalrådsrummet direkt. Valet är ju bara en formsak.

 56. Jepp skriver:

  Angående Cape East så såg jag Gunnel i tv i som ”trodde” köpet skulle gå i lås inom 1!!!vecka,
  Suck
  I gårdagens HB så säger Tommy Innala att han kan hjälpa till och han vetat om detta 1 vecka
  Och i dagens tidning så vet inte ens Roger Akelius om att det finns ett intresse???
  Ja vad ska man säga…???

 57. Sixten Johansson skriver:

  Carpetbagger låter mycket negativt, ”lycksökare, opportunist, utböling” och det är väl orättvist att sätta den stämpeln på Peter Waara. Han har ju även en stark haparanda- och norrbottensanknytning.
  På riksplanet har väl (s) knappast lyckats förnya sig, men (s) i Happis har inte varit lika fattiga i anden, utan gjort ett strategiskt bra val. Precis som Enok Nitti påpekat bör vi vänta och se, men en fräsch ledare kan ta udden av utstraffandet och låsningarna. Hur det än går ser det ljusare ut.

 58. Pecka skriver:

  Det negativa kan jag tycka är att man inte vågade, precis som i Övertorneå, låta kryssen avgöra. En del var för andra emot, kanske finns det idag någon / några som ångrar sitt ställningstagande. Det är väl demokrati om något istället för att låta ett 50-tal personer välja kommunalrådskandidat. Sedan får vi hoppas att hemliga klubben skrotas som arbetsgrupp. Kanske borde det vara begränsningar på antal mandatperioder för fullmäktigeledamöter och andra för att slippa arvodesjägare.

 59. mr NN skriver:

  Om jag inte förstått allt fel så var det ju inte bara sossar som ingick i ”hemlig klubben”. Men det verkar en del glömma fort, även de som ingick i ”hemliga klubben”. Ida lär komma in i riksdagen om valet inte helt går åt pipsvängen för sossarna, så inte behöver hon erfarenhet från kommunen ”Pecka”. För övrigt har Sven T ganska mycket politisk erfarenhet, synd bara att han tillhör ett högerparti som inte går att rösta på.