Overshoot day infaller allt tidigare

Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Nu har jordens ”naturliga budget” förbrukats för i år. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

TORNEDALEN: Igår, den 29 juli inträffade ”Overshoot Day” och det innebär att jordens befolkning har förbrukat naturens lager av förnybara resurser. ”Overshoot Day” för hela planeten infaller tre dagar tidigare än i fjol. 

För varje år som går så kommer dagen allt tidigare i kalendern. 1987 inföll den 23 oktober, år 2000 den 23 september och 2017 den 3 augusti.

Nya siffror visar att vi globalt lever som om vi hade 1,7 planeter till vårt förfogande, och i Sverige som om vi hade cirka 4 planeter, enligt WWF. 86 procent av världens invånare bor idag i länder med ett för högt ekologiskt fotavtryck.

Avskogning, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och klimatförändringar är ett resultat av människans överkonsumtion.

WWF har listat ett antal tips gällande hur man kan anamma ett mer miljövänligt leverne. Åk mer kollektivt, dra ner på resor med flyg och bil, ät mindre men bättre kött, handla mer hållbart, se över hemmets elkonsumtion samt spara och investera klimatsmart.

Publicerad i Haparanda
En kommentar om “Overshoot day infaller allt tidigare
  1. Egenföretagare skriver:

    Är det därför folk försöker gömma sopor i skogarna tror dom att statestiken blir annorlunda då vi har fortfarande billig sophantering använd energin på att betala för det istället så det inte blir dyrare ställ ut sop tunnan och betala för det vad det kostar eller är det bara dum snåla som bor i haparandakommun