Övertorneå förbereder uppsägning av personal inom förskolan

Förskollärare Anna-Lena Malmström har jobbat 19 år i Övertorneå kommun. De som jobbat ett par år mindre än hon riskerar att få gå. Systrarna Lilly och Maya Isomaa trivs på Torneusgården. Foto: Marianne BerglundÖVERTORNEÅ: – Alla är chockade över beskedet att så många som 10,3 personal riskerar att bli uppsagda. Det säger förskollärare Ruth Westerberg Larsson till Haparandabladet.

Det pågår förhandlingar om uppsägningar och de som berörs är fem förskollärare samt 5,3 tjänster som barnskötare.

Roland Hedlund, som är Lärarförbundets ordförande i Övertorneå, konstaterar också att huvudorsaken är att barnantalet sjunkit så katastrofalt.

– Friskolor, samt kommunens rätt att införa pedagogisk omsorg och vårdnadsbidrag har inte gjort saken bättre för våra medlemmar, uppger Hedlund till Haparandabladet.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: ,
4 kommentarer om “Övertorneå förbereder uppsägning av personal inom förskolan
 1. Pussmun skriver:

  Det kanske behövs lite fler strömavbrott under mörkare delen av året så barnafödandet kommer igång.

 2. Jgi-bo skriver:

  Orsaken är väl även LOV:en som Linda infört, innebärande ”gratis” barnomsorg hos privata dagmammor, som vi skattebetalare får betala. Detta är borgerlig politik, med dessa konsekvenser! Inte att sysselsättningsgraden ökar, utan tvärtom.

 3. Rozz skriver:

  Helt klart att även barnomsorgen får dra sitt lass, och att personalen hotar med flytt, dom har ju gjort sitt vad gäller barnafödandet, dom är ju snart själv far/mor mödrar,så att komma med tomma hot att fler familjer flyttar, slår inte så högt.

 4. Emma skriver:

  Kanske ser vissa hellre att arbetslösa föräldrar till små barn tvingas flytta härifrån för att kunna försörja sig. En barnfamilj på fem personer lär ju saknas mer i denna kommun, än två ”medelålders”.