Övertorneå har blivit en kraftkommun

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Per Lundbäck blev själv överraskad över att det inom kommunen produceras så enormt mycket elkraft. Foto: Marianne Berglund

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Per Lundbäck blev själv överraskad över att det inom kommunen produceras så enormt mycket elkraft. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: – Det blev en riktig överraskning för mig när jag insåg hur stora mängder elkraft som produceras i kommunen. Frågvisa nior fick mig att inse hur det ligger till, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör, Per Lundbäck.

Som bekant har inom Övertorneå kommun satsats på flera stora vindkraftparker. Det började med området runt Aapua och pågår för närvarande på gränsen mellan Övertorneå och Pajala kommuner.
Blåser högt upp
Vi har kunnat rapportera om långt högre elproduktion än väntat redan från de första vindkraftverken som byggdes runt Aapua.
– Hemligheten bakom att vindkraften ger så mycket ström i våra trakter är att när det är kallt blåser det mycket på hög höjd, förklarar Per Lundbäck.
De senaste snurrorna har höjder på över 180 meter så det återstår att se vad de som uppförts senast kommer att ge.
Överraskande bild
De uträkningar som Lundbäck, tack vare elevernas frågor, kom fram till gav en överraskande bild som inte heller han hade klart för sig tidigare. Han fick fram bilden av Övertorneå som en stor elkraftproducent.
– 2013 producerade vindkraften i EtuAapua tre gånger så mycket som förbrukades inom kommunen. Från de sju verken fick man 10,5 MW generatoreffekt, säger Per Lundbäck.
– 2014 slutanvändes cirka 11.555 MWh inom kommunen av alla användare. Samma år hade EtuAapua kommit upp i 29.393 MWh. Det vill säga 2,5 gånger slutförbrukningen inom kommunen.
Maevaara och Puostijoki
Inte nog med det. Den nya vindkraftparken Maevaara med tolv verk på vardera tre MW som ger 36 MW, tillsammans 46,5 MW generatorstyrka.
Lägg därtill ytterligare de tio verk som senast byggts med 30 MW, vilket blir 76,5 MW generatorstyrka.
Men kommunen har ju även vattenkraft från före detta Ekfors kraftverk i Puostijoki. De två generatorerna är tillsammans på 1.550 kW, eller 1.55 MW.
Genom att titta framåt till 2017 konstaterar Lundbäck att Maevaara i de delar som finns på Övertorneå inklusive de som finns Pajala kommuns sida om kommungränsen tillsammans beräknas producera i storleksordningen 160.000 MW per år.
Hela vindkraftparken är såld till det tyska försäkringsbolaget Allianz och Google har förbundit sig, att i ett tioårsavtal, köpa elproduktionen från anläggningen till företagets datanätverk i Hamina i Helsingfors.

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,
3 kommentarer om “Övertorneå har blivit en kraftkommun
  1. Tore Knee skriver:

    Fredrikshamn på svenska.

  2. Mad Max skriver:

    När dessa vindsnurror kommit till sitt vägs ände för att uppdateras eller att rivas så kommer med all sannolikhet kostnaderna att betalas av skattebetalarna som vanlig. Mycket tack vare att man sålt dessa till utländska ägare. Eller har jag fel? I vårat grannland räknar man med att riva ner tio vindkraftsverk så ligger den totala kostnaden för dessa på mellan 349 000- 403 000 euro. Alltså inga småpengar de räknar med. Genomsnittsåldern är på cirka 25 år för dessa snurror.

  3. Per Lunbäck skriver:

    I Svea rike får inga vindkraftverk startas utan att säkerhet för avveckling ställts i förväg. Ca 2-3 % av investeringskostnaden för ett 3MW verk kostar skrotning och återställning, exkl skrotvärdet. Så somna lugnt på kvällen vad gäller oron om detta!