Övertorneå kommun köper hotellet

Extra kommunstyrelse och sedan kommunfullmäktige förväntas ta beslut att köpa hotellet. Foto: Marianne Berglund

Extra kommunstyrelse och sedan kommunfullmäktige förväntas ta beslut att köpa hotellet. Foto: Marianne Berglund

ÖVERTORNEÅ: Övertorneå kommun avser att köpa hotellet. Priset är tre miljoner kronor. Frågan var uppe som ett extra ärende i kommunstyrelsen på måndagen. 

Enligt kommunalrådet Tomas Mörtberg (C) är politikerna eniga om det som kommit fram i förhandlingar med Ackordscentralen som handlägger konkursboet efter Think Wider Consulting & Trading ab. Bud på tre miljoner kronor har lämnats.

– Eftersom frågan inte var med på kallelsen utan togs upp som ett extra ärende ville en ledamot ha mer information innan beslut kan tas. Vi kallar därför till ett extra sammanträde i kommunstyrelsen måndagen den 5 februari, säger Mörtberg.

Slutgiltigt beslut tar kommunfullmäktige den 19 februari.

Hotellet byggdes inte som vi skrivit tidigare 1984 utan 1988 och tiden som flyktingboende har satt sina spår vilket gör att behovet av reparation är stort.

Hotellet och Folkets hus utgör två fastigheter. Båda ingår i det eventuella köpet.

 

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , , , ,
48 kommentarer om “Övertorneå kommun köper hotellet
 1. Börja om från början... skriver:

  Först ska fastigheter säljas och nu är det dags att börja köpa tillbaka. Det kommer nog inte att räcka med tre miljoner. Reparationer kostar. Varifrån tas pengarna? Barn, gamla och sjuka får nog offras eller…Det är viktigt att visa upp en fin fasad.

 2. Bondens lilla kråka skriver:

  Bra att folkets hus kan fortsätta ha öppet och hotellet kanske öppnas.
  Men kolla hur kommunalrådet Mörtberg ändrar åsikt hela tiden. Först skulle kommunen absolut inte köpa hotellet, sa Mörtberg i tidningarna. Nu ska kommunen köpa det. Samma med marknadsföring, i fullmäktige sa han att marknadsföring inte fungerar. Nu ska plötsligt kommunen marknadsföra sig, igen!? Inga uppgörelser lovades det innan valet, sen ger man miljoner till kommunchefen, eller direktör nuförtiden. Lovar lägenheter, men bygger fler kontor. Än slank Mörtberg hit, än slank han dit, å än slank han ner ner i diket.

 3. Torsten skriver:

  Tokiga försäljningar o köp kommunen gör senast sålde dom den för 1 miljon o.nu ska dom köpa den för 3 miljoner men börjar bli ganska vanligt för kommunen o plus att det är valår så kommunalråden Tomas o Tomas vill få röster

 4. Kramis skriver:

  Jahaja då kom det. Sålde ett hotell i fint skick för en mille. Nu har hotellet varit uthyrt till migrationen som har en gedigen kunskap i att förstöra lokaler. Och då ska man såklart köpa tillbaka rucklet för tre mille. Nej bjud en halv miljon för det , det är ingen annan som vill satsa några pengar där och gör de det är det snart konken igen. Inte ska det det satsas för två kvällar om året på sommaren då det server ljummen plastflasköl.

 5. val fläsk skriver:

  soc går på knäna och skolan gör dåliga resultat. Vad är lösningen ? Köpa ett hotell! Är det dags för och fiska röster igen eller ska kommunen ge ett hotell också till golfklubben ?
  Tror ni att vi folket inte ser hur ni politiska ledningen stöttar era egna intressen ,? golfen folkhögskolan gynnas hela tiden

 6. Viktigpetter skriver:

  Positiva omdömen haglar.

 7. enkel matematik skriver:

  Så här slösar man med skattemedel. De är ju vanligt handlande bland politiker och tjänstemännen att man använder kommunens pengar som sina egna för att berika FAMILJ/VÄNNER/BEKANTA

 8. Sara skriver:

  Sälja för underpris och köpa för överpris + reparationer för hundratusentals kronor
  Kommuninvånarna betalar notan

 9. Johanna SD Övertorneå skriver:

  Nå nu kom det, och som vi väntat. Ytterligare ett bevis på Mörtbergs trovärdighet. Säga en sak ena dagen och göra en annan nästa. Nog hade man väl kunna hoppas på att de styrande hade insett att d är dags att sätta i backen innan de offrar hela kommunen och dess invånare, framförallt de som är mest utsatt och i behov av hjälp och stöd, dvs våra äldre men även barnen som planeras till en central förskola. Man sparar pengar till förmån för att kommunen istället ska köpa tillbaka ett hotell i behov av reparation för att sen sälja vidare d till någon ”rätt” person som sedan kör d i botten igen.

 10. Sture Bäver skriver:

  Nu är det så lyckligt att det är Kommunfullmäktige som tar beslutet, så nu blir det upp till bevis för samtliga ledamöter i den församlingen att visa var man står i den här frågan. Vi i Övertorneå Kommuns valmanskår kommer tacksamt att notera samtliga partiers och ledamöters ställningstagande vid det kommande Kommunfullmäktigemötet, och lägga det på minnet inför hösten kommande val.
  PS. Reparationskostnaden inklusive nya inventarier kommer sannolikt att ligga på mellan 15 till 20 miljoner kronor.

 11. Observant skriver:

  Det var två bra iniativ av kommun!! Hörde på radio att kommunen gett 180000 till driften..var det så? Tomas uttala sig att kommunen inte hade pengar till driften i år!! Togs inte pengar till driften från Stiftelsen ruskola backens kassa?? Om kommunen är inblandad så borde väl driften upphandlats istället för att sprida pengar till specifik entreprenör som är politiker.följer ni inte kommunallagen? Driften överstiger gräns för upphandling ? Sluta gynna era egna!! Det hade kanske funnits duktiga turist entreprenörer som velat satsa… Knut har ni enbart folk från golfklubben???

 12. Observant skriver:

  Sen till hotellet!! Visst behöver vi ett hotell men inte med skattepengar !! Hur tänkte ni nu och var fick ni summan 3 miljoner ifrån?? Kommunen får ju inte enligt lag driva själv ett hotell!! Vad kostar reparationer hmm kanske 5 miljoner.. Vem ska drifta hotellet och till vilket pris? har ni tagit reda på slutsumman? Kommer driften att upphandlas eller blir det golfklubben som ska drfta det löpande som med bowlinghallen hmm vem ska vi anlita att reparera och fräscha upp hotellet?? Nån entreprenör ansluten till golfklubben?? Ska folkhögskolan sköta restaurangen med utb nord.. Ojdå

 13. Expolitiker skriver:

  Johanna du har en tendens att slänga ur dig kommentarer som har ingen grund. Hur oseriöst är inte det? Du påstår saker som du har ingen aning om och alltid har det visat sig att du har fel. Vi är många som genomskådat din taktik för länge sedan. Du försöker skapa skandaler från det tomma intet. Och enda som driver dig är att du har något personligt otalt med personer i den politiska ledningen. Undra vem som har eget intresse? Man brukar vänta o se vad som händer innan man slänger ur sig nåt o gör bort sig. Tror att alliansen har en långsiktig plan om dom nu tänker att hotellköpet är motiverat.

 14. Nickname skriver:

  Hotellet står där det står, så det är en svår uppgift att lösa för politikerna. Låter man det förfalla så är det enorma kapitalförluster och förfaller det så svärtar det ner kommunens anseende än mer. Satsar man på renovering så är det också med största sannolikhet kapitalförluster. Med den befolkningsutveckling och befolkningsstruktur som kommunen har så ser det ut som om kommunen står med Svarte Petter i handen hur man än gör. Kommunen måste hitta en lösning som ingen annan tänkt på och som kan ge effekter på den negativa utvecklingen. Invånarna får klia sig i huvudet och komma med idéer.

 15. Johanna SD Övertorneå skriver:

  Intressant kommentar av dig ”expolitiker”. Skulle gärna vilja veta vad du anser att jag kastat ur mig som inte har nån grund, vad d är jag haft fel i och även vad d är för skandaler jag försöker skapa med mina kommentarer. Men jag förstår att d sticker många och tydligen även dig i ögonen att jag ifrågasätter. Inte nog med att jag gör d, utan att jag även skriver under med mitt eget namn. Men tyvärr så kommer jag fortsätta med d även fortsättningsvis så både du och andra kan vara helt lugn, jag kommer reagera varje gång d styrande i kommunen beslutar om att satsa pengar på helt tokiga saker.

 16. läs på skriver:

  ..”tiden som flyktingboende har satt sina spår vilket gör att behovet av reparation är stort.” Nähä?!!Varför har de asylsökande behandlat lokalerna så illa?Är de en framtid för Sverige?!
  Vilket bansinne att sälja billigt och köpa dyrt!Vansinnig politik.Kommunen ska ej driva hotell!Oansvarigt handlande med skattebetalarnas pengar.Satsa era egna pengar om ni vill köpa , ej andras! Sverige gräver sin egen grav med rödgrön politik!!!

 17. Tage skriver:

  Men varför köpa hotellet? Sa inte Tomas Mörtberg att vargen kommer! Här under hösten eller har jag fel?

 18. Kuiva skriver:

  Om ingen annan lagt bud varför inte bjuda 1kr ???, 3 milj räcker till mycket renovering.

 19. Micael Blomster skriver:

  Ser att det går bra och sitta och skriva det ena med det andra på HBwebben, men ta tag i saker själv är tydligen inte det man vill. Att utveckla samhället, byn och stärka intresset saknas bland skribenterna. Oavsett politisk syn, så behövs det personer som verkligen tar tag i orten och gör nåt, Golfklubben visar sin styrka och genom ett antal frivilliga personer i Norden så verkar denna fungera, för att inte visa på det gränsöverskridande arbete som frivilliga gjort på samlingslokalen i Tureholm.

  Att sedan Ruskolabacken också öppnas, visar på ett tydligt engagemang i orten, både av boende och utflyttande tidigare ortsbor. Gör man inget, så händer inget- och gör man nåt- så händer nåt. Hotellet-Golfbana-Ruskolabacken är exempel på framåtvilja. Vad skulle Ni säja om att damma av de tidigare planera beträffande året runt kanotanläggning nu när Aavasaksa troligen gör nytt försök beträffande inomhushoppbacke? Tillsammans bygger man En framtid för vår nästa generation, att bo och trivas i Övertorneå.

  Att skälla på politiker föder bara missnöje och alla politiker har rätt, och måste kunna ändra sina uttalanden, oavsett politisk hemhörighet.

  Samverkan och samarbete är det som ger orten framtid.

 20. Sture Bäver skriver:

  Ja, det är ju alltid lätt att satsa på olika projekt när man gör det med andras pengar=(skattemedel) och ”frivilliga”=(bidrag d.v.s skattemedel). Skattemedel skall och får endast användas till kommunens kärnverksamhet vård, skola, omsorg och infrastruktur, blir det sedan något över efter rimliga fonderingar så måste skatten sänkas och inte användas till att t.ex köpa tillbaka hotellet som med skattemedel skall renoveras och sedermera ”skänkas” bort till ”visionärerna”. Skattebetalarna satsar pengarna och ”visionärerna” tar vinsten så är det i Övertorneå. Sen tar vi det ett varv till o.s.v….

 21. Ötå-bo skriver:

  Bra att köpa hotellet och att borgar majoriteten inser att den s.k. ”marknaden” inte är intresserad. Skall vi satsa på besöksnäringen så är ett hotell helt avgörande för att lyckas.

 22. Börje skriver:

  Kommun ska Ej driva hotell! Bra Johanna.
  De finns privata budgivare men genom att kommun köper kan
  de avgöra vem som är lämplig arrendator, möjligen en vän
  som de sen kan få lite privata förmåner hos.
  Säker på att de går att erhålla högre pris från privata,
  men de är möjligt de ej har kommun bakom sig.

 23. Anders Perssn skriver:

  Alla ni som inte vill att kommunen ska köpa hotellet måste ha nån annan ide om vad som ska hända med byggnaden. Ska den förfalla, eller?
  Det är ingen konst att idiotförklara den som satsar och investerar i olika fastigheter eller företag. Den kommun som inte ser till att viktiga fastigheter förvaltas på ett bra sätt fyller inte sin uppgift. Jag har nyligen köpt en fastighet i Övertorneå och är övertygad om att den kommer att fungera som planerat.

 24. konstprojektet???? 2.3 mille skriver:

  för de första behöver en kommun ett fungerande hotell. de är fakta. ett bra beslut av ks att köpa hotellet. och ni som tycker att köpeskillingen är för hög måste betrakta att föregående köpare köpte av göran s hotellet för säg 6 mille och då måste ju kk-förvaltaren sälja för nån rimlig köpekilling. och vem tror ni är den stora vinnaren i denna historia<? jo gsab- bra jobbat göran.

 25. konstprojektet???? 2.3 mille skriver:

  sd;johanna. du och sd är alltid emot alla bra investeringar i kommunen som köpet av hotellet. men av allt av döma är du för de planerade konst projektet mellan ötå och h-näset som har en investeringskostnad på 2.3 mille, över 3-4 år. är de projektet nån för del för dom gamla och dom ungas välfärd som du låtsas vurma för??? säger som jimmi ”vet inte nått”åkesson. vad händer???

 26. konstprojektet???? 2.3 mille skriver:

  Mörtberg först anställa en korva projektanställd för 2.3 mille och sen konstprojektet för 2.3 mille över 2-3 år. är det verkligen bra investeringar för kommunens överlevnad? konst projektet är ju ett rent svammel och som ska sluta vid en kommande konsthall i risudden för minst 50 mille. vad håller ni /du på med kommer aldrig och bli en konsthall och om den blir av så är den i kk inom 3 är…tro mig!!

 27. konstprojektet???? 2.3 mille skriver:

  en fördel om de över huvudtaget blir en konsthall är att den kan byggas om till ett äldreboende som ingen vill bo i….bra tänkt inom Hedenäset centern….där kan ju centern bygga sitt seniorboende för dom högst f.d högst ställda inom kommunen…….men golfbanan finns på tureholm..synd,,

 28. enkel matematik skriver:

  Enligt lagen får en kommun inte konkurrera mot privata intressen.

 29. Gynna! skriver:

  Ser man på sälja billigt för en mille och sedan köpa dyrt tillbaka för 3 mille. Under mellantiden tjäna de säkert en miljon på flykting mottagandet oxå. Ser man på 2 mille + överskott av flyktingar. Det är bara rena skattepengar i privata fickor hos någon svåger med fin partibok. Pengarna hade behövts till skolan, vården och äldre omsorgen. Bättre och låta rucklet förfalla. Billigare och bygga nytt via någon privat.

 30. Expolitiker skriver:

  Haha!Vem har sagt att kommunen ska driva hotell? Varifrån kom det? Är två helt olika saker att äga en fastighet o driva verksamhet i den. Man kan lugnt spendera en fredag kväll här framför kommentarerna med en skål popcorn till. Bättre underhållning än tv.

 31. Sture Bäver skriver:

  ”Expolitiker” som kanske t.o.m var med och tog beslutet att sälja hotellet då det begav sig, kan erinra sig varför man gjorde det och ställa det mot den nuvarande motiveringen att köpa tillbaka hotellet, nu varandes i ett miserabelt skick. Det är ett hån mot skattebetalarna att använda deras pengar på det här sättet. Utblick på luppioberget är ett annat exempel, Kommunen satsade över 12 miljoner av skattebetalarnas pengar på anläggningen och ”privata visionärer” driver anläggningen för en spottstyver i arrende. Det är rena rama Grönköping. Kan även liknas vid penningtvätt.

 32. anders drugge skriver:

  Visserligen är jag likt en av mina idoler Nalle Puh ett djur med en mycket liten hjärna men måste ändå tillstå att jag har svårt att se kopplingen mellan kommunens köp av Hotellet och den privata satsningen Konsthall Tornedalen. Har jag missat något? Någon som på ett enkelt sätt kan förklara?

 33. Varför skattepengar låt initiativen fortsätta lösa ?? skriver:

  Till Micael Blomster !
  Du har helt rätt i dina Argument med bland annat golfklubben och att det är bra med initiativrikt folk för bygden. Men varför svara gärna skall kommunen stå upp med skattepengar som behövs till viktigare saker? Låt fortsättningsvis privata intressenter lösa hotell problemet. Du framhåller privata initiativ men när det kniper skall skattepengar rädda misslyckande är detta rätt väg ??

 34. Sölvi E Kauma skriver:

  Hotellet behövs. Glöm alla gamla ”problem”. Om byn skall överleva måste det finnas erbjudande om övernattning och servering. Det blir arbetstillfällen, praktik etc. Övertorneå måste kunna erbjuda övernattningar i samband med t ex Sommarmarknad, Påskrally, Tornedalsloppet, Juoksengis nyårssatsningar och olika evenemang på finska sidan. En by utan hotell (och Folkets Hus med sina olika kulturella erbjudande, bio, opera, konferenser osv) dör ut. Glöm det förgångna så vi kan gå framåt i livet.

 35. Sture Bäver skriver:

  Vad Haparandabladet och Tomas Mörtberg har för agenda när man uppger fel uppgifter vad gäller byggåret för hotellet/folketshus är ju rätt uppenbart, men det rätta byggåret är 1988.

 36. Marianne Berglund skriver:

  Sture Bäver du har alldeles rätt. Var själv med när det behandlades politiskt efter många turer,byggdes och även invigdes.
  /Marianne Berglund

 37. Vi får väl C skriver:

  Kommunen får inte driva ett hotell. Punkt. Oavsett hur gärna vi vill ha ett i Övertorneå. De kanske köper det och ger till golf klubben? Precis som de byggt en is bana på sjön för många hundra tusen och gett till golf klubben, eller bidragen till klubb stugan. Nu tar de över ruskola och de är ju bra men varifrån kommer pengarna? Tror ni de tar ur egen kassa? Detta är politik och de köper popularitet inför valet. Kanske ny allians med C och NS på gång? Lätt att leka hjältar i bygden när kompisarna sitter i makten och ger pengar. Jag tycker rätt ska vara rätt och alla ska behandlas lika.

 38. NORRSKE LODGE, Övertorneå skriver:

  We had Ylwa Johansson, Sveriges arbetsmarknadsminister here on NORRSKEN LODGE in Övertorneå a few month ago and she liked it a lot here in our Prästgården Hotel.

  Did the komune (tomas mortberg) really say, that they had to go to Haparanda with some guys from Lånstyrelsen for accomodation?

  Where can I see that written? please help…

 39. Maski skriver:

  Håller med Kuiva! Varför inte buda 1 kr?

  En snabb sökning efter boende på internet visar också att det finns boende att boka i centrala Övertorneå, precis som Norrsken Lodge ovan skriver. Skrämmande att de styrande inte känner till det alternativet.

 40. Golfare skriver:

  Om ”C” skulle vara lika engagerad såsom Golfklubben med ledning. Att kommunen köper hotellet, en god gärning. Kommunen skall förvalta skattemedlen efter bästa förmåga. Köpet av hotellet är att äga och förvalta en fastighet, ej driva hotell. Bygget av samlingslokalen, kallade klubbhus, faller in i samma finansiering och bidrag såsom Juoksengi x 2 och tre till. Allians eller inte, dags att kasta allianserna/partipolitiken på hyllan och tänka framåt. Utan sådana, Golfklubbens ledning/personal skulle samhället stänga. Isbanan är ett projekt inom Övertorneå 2020, finansieras från flera håll.

 41. Fundersam skriver:

  Det är bra för Övertorneå om vi skulle ha ett öppet hotell. Det finns annat att reta sig på tex avgångsvederlag som skulle delas ut där det är övertalighet på personal, men socialen har tagit in extra personal. Och alla dessa chefer som måste utbildas kommunen bekostar då dom saknar kompetens, ett bland många exempel är rektorer, – varför anställa dessa personer som kommer hit för att få utbilda sig på arbetstid, och övriga tjänstemän som inte bosätter sig inom kommunen, skatten går till andra kommuner tex Överkalix.

 42. Vi får väl C skriver:

  Jasså ”Golfare” anser att det bara är ledningen/personalen i golfklubben som får samhället att leva? Nog finns det andra klubbar och föreningar som jobbar stenhårt, men de har inte samma stöd. Kolla dagens Ötå-nytt. Kommunprojektet 2020 gör reklam för golfklubben på de kommunala sidorna. Kan alla föreningar få gratis reklam på kommunsidan nu? Nä nog får de allt betala själva för annonsen. Vem har köpt in sparkar till golfklubben och betalat för att ploga upp banan? Äh, man blir bara less. Det är sån svågerpolitik så man mår illa.

 43. På polcirkeln skriver:

  Golfare: Så golfklubbens ledning/personal är de som drar runt kommunen?
  Vilka är det vi ska rösta på?

  Jag förstår inte? Förklara gärna.
  Övertorneå är enormt spretigt just nu.

  Hälsning från en som inte känner alla under ytan-allianser.

 44. från holmen skriver:

  Sälja billigt och köpa tbx dyrare verkar vara borgarnas filosofi… Bara det privata gynnas så är det bra… Ungefär som måddans affärer..

 45. Klubbordföranden skriver:

  Öppet brev till ansvariga politiker:
  Eftersom alla kommunmedborgare ska behandlas lika så önskar jag härmed bidrag till vår klubb. Vi ska bygga ett hus där vi ska ha hemliga lotterier och sitta och beundra varandra. Sen hyr vi ut huset för att få in pengar till vår klubb. Vi vill att ni även fixar en isbana så folk börjar gilla vår klubb. Köp in sparkar och se till att det alltid är plogat och fint. Glöm inte att göra reklam för oss på era kommunsidor och att kmr pratar om vår klubb som den enda som gör något. Detta är väl inte för mycket begärt? Eller?
  Tacksam för snabbt svar.

 46. Nickname skriver:

  Om ingen har idéer hur man får hotellet att bära sig. Då är det nog lika bra att man kallställer fastigheten. Den kostar 1 miljon/år bara som den står stilla på platsen. Har kommunen råd med kostnaderna då är det inga problem. Jag håller med några som tipsat om att buda 1 kr istället för miljoner. 3 miljoner räcker till att hålla hotellet varmt och några enstaka lampor tända i tre år. Finns det någon optimist som lägger ett bud på 2kr?

 47. Vi hörs på byn ÖTÅ2020 skriver:

  Inte konstigt att byarna här i norr dör ut när det för mesta dels är folk som är negativa. Kan man inte ens nästan se de från den positiva sidan och hoppas på att dom får igång all verksamhet å på så sätt få hit mer besökare och befolkning. Måste även slänga in ett stort beröm till Tomas X2 och även projekt ledaren för ”Övertorneå 2020” alla tar vi olika på idéer men alla kan försöka tänka positivt och det verkar iallafall dom göra oavsett. Vi hör på byn!??

 48. ingen munkavle skriver:

  Det är bra att folk är engagerade och reagerar när kommunen satsar 3 miljoner utan att informera om de tänker driva hotellet själva, arrendera, om och hur renovering ska göras mm. Thomas Mörtberg säger i media att vi inte har andra boenden, mycket klumpigt och fult sagt. Och 2020 projektet, det är drygt 2 miljoner skattepengar som satsas och då har folk rätt att ifrågasätta om målen i projektet nåtts. Hittills har det varit mest att dela ut pengar och snacka. Att ploga en isbana behövs inget projekt för, dom har isbanor i andra kommuner utan att det kallas projekt.