Övertorneåfilm deltar i filmfestival i Polen

Filmaren Björn Lindfors under arbete på Luppioberget med filmen. Foto: Cre8it ab

Filmaren Björn Lindfors under arbete på Luppioberget med filmen. Foto: Cre8it ab

ÖVERTORNEÅ: Filmen ”Summer in Övertorneå. Live now. Live here” har blivit uttagen till den internationella filmfestivalen FilmAT i Polen. 

Den aktuella filmen togs fram i somras och den är producerad av Cre8it ab och filmaren Björn Lindfors. Filmen innehåller bland annat specialskriven musik av musikern Mattias Hammarsten.
– Det är naturligtvis stort för lilla Övertorneå att synas på en internationell filmfestival, säger kommunikatören Göran Lahti, som tagit initiativ till filmen och varit med filmteamet så mycket han hunnit, med tanke på andra arbetsuppgifter.
Grand Prix Tourism
Filmfestivalen beskrivs som en av världens största filmfestivaler inom turism, ekologi och konst och den hålls den 15 februari 2016. Kategorin som Övertorneåfilmen deltar i heter Grand Prix Tourism, Promotional Film (1-5 minuter).
Filmen inleds bland annat med en metande liten pojke och badande barn. Lisa Brännström, som vikarierade i kommunens växel under sommaren, kommer cyklande i somrig klänning och gympaskor. Medverkar gör även Nadja Brunfeldt och dottern Alva. En Överkalixfamilj filmas i restaurangen på Luppioberget och i avslutningsscenen ror ungdomarna Elina Johansson och Sebastian Niemi ut på älven. Lägg därtill härlig, inbjudande sommarstämning och vackra vyer, serverade till tonerna av den specialkomponerade musiken.
Ett annat budskap
– Tidigare fanns på kommunen en film där en man står och röker vid ett träd och andra män badar bastu. Jag anser att det ger fel signaler och vill hellre visa på mångfald och jämställdhet. Min uppgift i arbetet med filmerna har varit att ge filmteamet chans att träffa rätt miljöer och personer. Filmen kommer säkert att ge bra marknadsföring för kommunen och den kommer att finns kvar hur länge som helst, vilket inte dyra annonser i stora tidningar gör, konstaterar han.
Förutom den utvalda filmen som vänder sig till personer som kan tänkas flytta till kommunen och till turister gjordes först en film som finns på svenska och meänkieli och som finansierades med minoritetsspråkmedel. I den filmen medverkar småbarnsmamman Mia Fagervall.
På frågan vad det hela kostat, säger Göran Lahti att det rör sig om cirka 65.000 kronor kommunala pengar för båda filmerna.
– 45.000 kronor kom från min marknadsföringsbudget, samt 20.000 kronor från Tillväxtenheten. Resten av finansieringen kom från minoritetsspråksmedel, alltså inte kommunala pengar, med cirka 100.000 kronor för främst Mia-filmen, förklarar han.
Nu håller vi tummarna för att det blir vinst i filmfestivalen.
– Vi har inte anmält oss, men personerna bakom festivalen har kanske hittat oss på kommunens facebooksida, spekulerar Lahti.
Fotnot: Länk till Övertorneå kommuns film: https://www.youtube.com/watch?v=8Qun-_T5mhM
Den andra profilfilmen fins på: 
https://www.youtube.com/watch?v=-G1Aw9avH0w
Länk till filmfestivalen: http://filmat.home.pl/autoinstalator/wordpress4/

Publicerad i Övertorneå, Svenska Taggar: , , ,