På jakt efter diamanter

Myren kopplas samman med skogens guld, hjortron. Nu vill ett bolag undersöka eventuell förekomst av diamanter i marken under en myr norr om Haparanda. Foto: Lisette Olsson-Höghäll

Myren kopplas samman med skogens guld, hjortron. Nu vill ett bolag undersöka eventuell förekomst av diamanter i marken under en myr norr om Haparanda.
Foto: Lisette Olsson-Höghäll

HAPARANDA: När den värsta vätan som snön lämnat efter sig har dunstat kommer mätningar efter ädelstenar att ske på en myr i Haparanda kommun.
Det är prospekteringsbolaget Goldore Sweden som har lämnat in en ansökan till Bergstaten om undersökningstillstånd efter diamanter i ett område som heter Haukijänkkä, strax norr om Leipijärvi i Haparanda kommun. Området omfattar cirka 320 hektar.
– I vissa delar av norra Finland har man hittat diamanter och vi har samma geologi där vid finska gränsen norr om Haparanda, så vi vill kolla. Det är inte något stort och speciellt, men vi ska ut på myren och ta lite prover så småningom, säger Anders West, vd i bolaget Goldore Sweden.
Tidigare undersökningar och äldre data påvisar det kan förekomma kimberlit i området.
Kimberlit är en bergart som kan tyda på att det finns diamanter i marken. Enligt Anders West är det förvaltningsmyndigheten Sveriges geologiska undersökningar som kontrollerat marken i området tidigare. Anders West understryker innebörden av ordet kan, det är alltså inte säkert att några diamanter finns i backen.
Till sommaren när marken har torkat avser mätningen äga rum, och markägarna ska också underrättas.
Mätningen sker genom den magnetiska metoden magnetometri. Till fots beger man sig ut på myren och genomför mätningen.
– Det är med en handburken sak som ser ut ungefär som en stor mobiltelefon, det behövs inga maskiner på ett så tidigt stadium, poängterar Anders West.
Bergstaten har varskott Haparanda kommun, Sametinget och Länsstyrelsen i Norrbottens län som har till den 24 maj på sig att lämna eventuella synpunkter i ärendet.

Publicerad i Haparanda, Svenska
3 kommentarer om “På jakt efter diamanter
 1. Orolig skriver:

  Hoppas att det inte finns några diamanter så dom inte förstör naturen

 2. Kisumisu skriver:

  Vilka grunder får dom göra det. Är det om markägare tillåter eller är det här någon tvång?

  Om det är det senare låter det konstigt då diamanter är väl ingen allemansrätt?

 3. rex skriver:

  Adjö till hjortronen!