På turné med egen pjäs

NEISTENKANGAS: Som specialarbete har fem elever vid Tornedalsskolan skrivit en pjäs som de nu åker runt med i Tornedalen och spelar upp helt gratis för äldre personer.

Titta på video-tryck Läs mer

– Vi bestämde oss för att göra en gratis teaterföreställning för de äldre för att ge dem lite guldkant i tillvaron, säger eleverna.

Eleverna går på omvårdnadsprogrammet vid Tornedalsskolan och i tisdags kväll spelade de upp sin föreställning i Neistenkangas Folkets hus. De har tidigare spelat föreställningar på Vilan och Solklippan i Haparanda. Turnén omfattar förutom Neistenkangas även Pajala och Övertorneå.

Träffsäkert hade eleverna genom handlingen beskrivit hur livet ofta tedde sig för en piga under första halvan av förra seklet. Gårdens förnäma flickor slogs om Gustav som återvänt hem från Amerika. Gustav fattade dock tycke för pigan och pjäsen avslutades med att Gustav valde pigan när det ställdes till med dans.

Det gick inte att ta miste på att upplevelsen gillades av publiken. Igenkänningsfaktorn var stor.

Arbetet med pjäsen utgör samtidigt elevernas specialarbete inför deras stundande studentexamen till våren. Läraren Viola Keisu var med liksom musikläraren Mirja Tapio som kompade på flera instrument.

Publicerad i Haparanda, Övertorneå, Pajala, Svenska Taggar: , , ,
En kommentar om “På turné med egen pjäs
  1. Stig Aspholme skriver:

    Mkt. bra initiativ och ett steg i rätt riktning. Kulturen är den som kan rädda hela Tornedalens existens.