Pajala har levt över sina tillgångar

Soliditeten, alltså hur stor andel av tillgångarna som kommunen finansierat med lån i förhållande till eget kapital är på minussidan och svagare än andra jämförbara kommuner. Illustration: SKL

Soliditeten, alltså hur stor andel av tillgångarna som kommunen finansierat med lån i förhållande till eget kapital är på minussidan och svagare än andra jämförbara kommuner. Illustration: SKL

PAJALA: Pajala kommun är i ett svårt ekonomiskt läge och har inte skött sin ekonomi genom åren. Något måste göras.

Det är slutsatsen av den utredning som Sveriges kommuner och landsting, SKL, gjort på uppdrag av Pajala kommun.
Analysen presenterades av SKL:s analysgrupp och behandlade Pajala kommuns historiska och nu rådande läge vad gäller ekonomin.
I en första sväng i en presentation för samtliga kommunfullmäktigeledamöter och under kvällen för allmänheten.
Drygt hundra personer hade sökt sig till Folkets hus på måndagskvällen för att få en inblick i situationen och det konstaterades att kommunen befinner sig i en svår ­ekonomisk situation.
Är kommunen på 
väg mot en konkurs?
– Nej, men det är dags att ta tag i ekonomin, att ta ekonomin på allvar. Det är en uppgift som politikerna måste ta sig an, konstaterade SKL:s utredare Bengt-Olof Knutsson som tillsammans med Fredrik Holmström jämfört Pajala kommun med likvärdiga kommuner.
”Prioriterar allt”
Utredningen visade bland annat att grundskolan och äldre­omsorgen var stora utgiftsposter. Dock hade utredarna inte i sitt uppdrag att peka på var och var kommunen ska spara och hur det ska prioriteras.
– Det är ju så att prioriterar man skolan så måste man dra ner någon annanstans och prioriterar man äldreomsorgen så måste man också dra ner någon annanstans. Men som det ser ut nu så prioriterar ni allt, konstaterade Knutsson.

Till 2015 gjorde Pajala en kraftig skattehöjning. Illustration ur SKL:s analys.

Till 2015 gjorde Pajala en kraftig skattehöjning. Illustration: SKL

Tagna beslut
Hos publiken kunde skönjas åsikter om att politikerna inte gör någonting.
– Som det verkar idag så är de helt oförmögna att göra något, förutom att höja skatten. Som politiker måste man agera, sa en röst.
Knutsson ifrågasatte detta och framhöll att det finns tagna beslut, som exempelvis att badhus ska stängas och skolelever flyttas.
– Kanske inte beslut som gillas av alla, men som dock är tagna.

Allas ansvar
Knutsson hade tittat på fem timmars webbsändning från kommunfullmäktige. Han konstaterade att samtliga politiker måste ta ansvar för situationen.
– Det känns inte som att det ”kuggar” när man lyssnar på diskussionerna. Alla måste ta ansvar för att hitta lösningar.
– Tänk hur mycket man kan göra med 440 miljoner, men istället lägger man fokus på de tolv miljoner som man inte har. Vad vill ni göra med de pengar ni har? Det är där ni måste börja, konstaterade Bengt-Olof Knutsson.

Här finns SKL-analysen i en 121-sidig sammanställning (pdf, 2,1 MB)

Pajala kommun har en dyr grundskola. Kostnaden är närmare 150.000 kronor per elev och år. Omkring 40 procent kostsammare än jämförbara kommuner. Illustration: SKL

Pajala kommun har en dyr grundskola. Kostnaden är närmare 150.000 kronor per elev och år. Omkring 40 procent kostsammare än jämförbara kommuner. Illustration: SKL

 

Meritvärde

Eleverna i Pajala kommun presterar bra resultat, bättre än i jämförbara kommuner. Illustration: SKL

 

Betygspoäng gymnasiet.

Även resultaten från elever i gymnasiet är goda. Illustration: SKL

5Elever-per-larare

Lärartätheten i Pajala är hög, vilket kan vara en förklaring till goda resultat bland eleverna i nian. Illustration: SKL

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , ,
50 kommentarer om “Pajala har levt över sina tillgångar
 1. Övertaligt folk skriver:

  Ser man på, äntligen vaknar SKL. På tiden.
  Här ser man verkligen vad generationer av svag kompetens och släktskap/familjeföretagandet kostar för kommunen.
  Sedan är lönerna alldeles för höga i förhållande till kompetensen.
  För att inte tala om övertaligheten av personal utanför skolan och äldreomsorgen. Här går 3-4 övertaliga under resp chef och där chefens kompetens till lönen kan ifrågasättas, ofta bara grundskola eller enklare gymnasium?

 2. näin se kävi skriver:

  Allt pekar mot konkurs om man inte rensar i kommunhuset.

 3. utbybo skriver:

  Det är nog så att man bara beställt analys av skola och äldreomsorg. Varför inte kommunhuset? Tekniska ex.vis Åkeri med sex lastbilar – till vilken nytta?
  Nästan alla avdelningar har fler tjänster än i motsvarande kommuner. På badhuset arbetar många fler än i motsvarande kommuner. Kanske måste det finnas många fler eftersom majoriteten av politikerna arbetar i kommunhuset.

 4. Emil Kieri skriver:

  Kan någon ge exempel på tjänster man kan avskaffa? Är det inte nog med att man avskaffat kommunikatör och de man inte kommer ersätta när de går i pension?
  Min läsning av SKLs rapport att de största kostnaderna finns i vård och skola. Bl.a. För att utredarna sa det rakt ut.

 5. Kommunikatör ?? skriver:

  Kommunikatör varför fanns denna över huvudtaget tidigare inom kommunen ,onödig kostnad för oss skattebetalare ??
  Det finns väl absolut ingen bättre kommunikatör än en som lobbar via en piossoar till statsministern ??
  Här gäller spex till 100% kanske det tom slår igenom och gruvan räddas till slut tack vare spexet och åtlöje, slår det mesta ?

 6. Emil Kieri skriver:

  Inga förslag på tjänster man kan avskaffa alltså.

 7. realist skriver:

  Stopp stopp, inte har tekniska 6 lastbilar. Far inte med osanning i diskussionen, ingen vinner på att hitta på. Läget är mycket allvarligt. Kommunen behöver göra mycket och alla kommer inte att gilla allt. Inte jag heller som bor i Pajala.

 8. Övertaliga tjänster skriver:

  Det finns en massa övertaligt folk inom tekniska såsom VA som drar benen efter sig under dagarna och glider runt i byarna, sett otaliga fall där jag bor.
  Sedan står en massa dyra lastbilar 6st som man inte behöver hela tiden. Tekniska och VA kan man lägga ut på entreprenörer och hyra in lastbilar när man behöver dem. Här kan man tjäna miljoner.
  Inom skolan och äldre och socialpersonal är det däremot undertal i personal här behövs mer folk istället.
  Sedan finns övertal inom administrationen som man inte behöver.

 9. Euton skriver:

  Självklart finns det en hel del att spara in även på kommunalkontoret! Finns det verkligen ett behov av två bygglovshandläggare och hela tre miljöinspektörer i en liten kommun som Pajala?

 10. Fd-Bybo skriver:

  Helt klart har man skaffat sig en alldeles för stor och yvig kostym. Det som också verkar uppenbart är att problemen inte nödvändigtvis kan lastas på gruvkonkursen. Man var tydligen på fel spår redan långt innan. Man måste äntligen förstå att man inte kan använda kommunal verksamhet som sysselsättningsmotor. Gör man det kommer kraschen obönhörligt förr eller senare. Statsbidrag till sporthallar, flygfält och dylikt, som man egentligen inte har råd med, och som inte används intensivt för att befolkningsunderlaget är för litet, fungerar som knark.

 11. Sysselsättningsmotor för vissa skriver:

  Ang kommunen som sysselsättningsmotor. Nu är det inte så lätt att bara knacka på hos AF att man vill ha jobb inom kommunen. Villkoret är att man har släkt inom kommunen och är välordad via partiet.
  Kommunen är ett familjeföretag dit hux flux genom brist på sysselsättning inte någon får jobb hur som helst. Har du inte kontakter inom kommunen gäller Skogsvårdsstyrelsen som enda alternativ, via etablissemanget och partiet.

 12. Fyller ingen större funktion skriver:

  Tre miljöinspektörer i en liten kommun som Pajala?
  Det kan man undra vilken funktion de egentligen fyller inom kommunen över huvudtaget??? När Northland skita ned efter vägarna titta de bort över axeln och sade inte ett dyft i frågan. De verkar mer jaga privatpersoner och småföretagare, verkar mer hålla efter ”vissa” och skita i de större nedskitarna inom kommunen.

 13. Pajala kommunbo skriver:

  Sparförslag:
  1.Minska på antalet maskiner på Tekniska.( alt.avskaffa)
  Var företagsvänlig och anlita entreprenörer. De har ingen jourersättning eller ob. Mycket billigare.
  2.Minska på miljöinspektörer 1- 2 st. Jämför med större kommuner.
  3.Minska antalet bygglovs handläggare. Det byggs ingenting i Pajala. Vem söker bygglov.
  4.Kallställ en sporthall eller bygg om till asylboende.
  5.Avskaffa kostchef – kompetens finns på arbetsplatserna / anlita entreprenörer.
  6.Anställ kompetent personal.
  Listan kan göras mycket längre men utrymmet tar slut.

 14. Fakta skriver:

  Hmmm…vet inte vars tekniska har 3 lastbilar stående utöver dom 3 det använder? Det verkar finnas dom som tydligen har bättre insyn, eller ser dubbelt, kanske dags för optiker besök?!

 15. Euton skriver:

  Hade Kiruna kommun haft lika många bygglovshandläggare och miljöinspektörer per invånare som Pajala så hade Kiruna haft sju bygglovshandläggare och elva miljöinspektörer.

  I verkligheten har dock Kiruna fyra bygglovshandläggare och bara tre miljöinspektörer. Varför behöver Pajala kommun med lite drygt 6.000 invånare lika många miljöinspektörer som Kiruna kommun med 23.000 invånare? Kan någon ansvarig politiker förklara det här?

 16. Osenka skriver:

  Kan hålla med dig fd-bybo ang stor kostym.Det var bättre när alla gick omkring med helly hansen och nokia gummistövlar.Då var allt bättre,det passar inte med konstgjorda slipsnissar.

 17. Ekonomen skriver:

  Fler sparförslag: brandstationen som är större än i många städer är ju ypperlig att se över för er som tycker att det är lokalytor man lättast skär ner på. Där har ju bevisligen inte verksamheten ändå fungerat. Se på det fina nedbrunna monumentet ”datapörtet”. Gör om det till asylboende o lämna 1 port till brandbilen . Flygplatsen kan göras om till flyktingboende. PUAB har gjort förluster o ärligt talat vet ingen, då redovisning saknas, om de gjort några goda resultat. Mössorna var ändå rätt fina. Komprimera kommunhuset genom att utlokalisera folk. Hälften av huset kan vigas åt asylboende.

 18. Ekonomen skriver:

  Ok, fakta o realisten. Kanske det inte finns 6 ”lastbilar”. Tror att utbybon tar med i beräkning ex kommunalt ägd hjullastare…

 19. Ekonomen skriver:

  Det finns 3 miljöinspektörer. Hur ser dessa på konsekvenserna av centraliseringsinriktningen o har politikerna heller vägt in den gröna aspekten? Barn o flyktingar ska bussas o bilas fram o åter i en kommun som till ytan sett är STOR.

 20. Kanppast gröna och sköna skriver:

  Man kan gott och väl minska antalet miljöinspektörer till 1, resten vad gör de under dagarna dricker kaffe i kommunhuset ??
  De verkar ändå inte jaga de stora miljöbovarna utan småföretagare.
  De stora bovarna får skita ned hur mycket de vill inom Pajala kommun. En dålig och dyr insats via skattesedeln en räcker gott och väl.

 21. Cementiblandari skriver:

  Oj oj vad många snillen och ekonomer det finns här i debatten. Vars är ni när det vankas val? Är era namn med på listor som man kan rösta på? Eller är det som man säger på ren svenska ”Pirttipraatia”?

 22. Tjuren skriver:

  Junisborna är som vanligt inne och går bärsärk…

 23. Pajala kommunbo skriver:

  Skyll inte på Junisbor- till och med vi Pajalabor ser slöseriet.

 24. Tobias skriver:

  Det blir ingen besparing genom att lägga ut kommunala uppdrag på entreprenad. Rent generellt ökar kostnaderna med 30 % vilket ger det motsatta som föreslås. Varför? Jo, för kommunen måste fortfarande betala för samma uppdrag men med skillnaden att företaget även ska gå med vinst och ha administration, vilket kommunen får indirekt betala, dvs faktureringen till kommunen för uppdraget får kommunen betala via fakturan till entreprenören. Så det förslaget är inget värt.

 25. ingvar k skriver:

  Jag förstår inte att entreprenörs drift kan bli billigare. De har också kostnader eller bygger det på tillgängligheten i bidragsfloran.?

 26. vain niin skriver:

  Det var en stor miss med informatören -kostde mycket och var inte till någon nytta.

 27. Pajala kommunbo skriver:

  Är det samma konsult, som räknat ut vinsten med att plocka ner gatulysen och sedan sätta upp dem igen , som räknat med en vinst för Kommunen att ha ett eget stående åkeri? Flera anställda på kontorstid för varje bil. En konstig ekvation, som tål att granskas.

 28. lothar skriver:

  Det var bättre förr, på Bengt Niskas tid ;)))

  Angående Miljöinspektörerna, En är arbetsledare,En gör anteckningar och En tänker. Ja, det behövs 3 inspektörer.

 29. Lekskola skriver:

  Där inkompetesen härjar som i kommunhuset i Pajala. Ter sig det mesta som en lek utåt där man inte sköter sin personal.
  Vad händer om man sätter vem som helst utan större skolning som chef?
  Jo, denne härmar hur man betedde sig som barn i grundskolan, dvs på ett omoget sätt och detta finns det otaliga fall utav inom Pajala kommun. De som media visar är bara toppen på ett isberg.
  Jag som utomstående från annan ort skulle aldrig söka jobb inom Pajala kommun för en lekskola är vad det är.

 30. Tjuren skriver:

  Vad gäller gatljus och liknade så finns det ett tekniskt utskott, kolla med politikerna som sitter där hur de har tänkt.

  Något åkeri har ju inte kommun, far inte med osanningar. Att saker sen kan göras bättre är ju en annan sak.

 31. Bojkotta pajala by skriver:

  Tjuren och du är glad och nöjd hör jag .

 32. Tjuren skriver:

  Nä men att sitta bakom ett tangentbord och hitta på saker gör det inte bättre!

 33. Euton skriver:

  Det finns rent bisarra inslag i det här. Enligt kommunens hemsida så har bygglovshandläggarna bara telefontid två timmar om dagen, fyra dagar i veckan. På onsdagar har man inte tid att svara på några frågor om bygglov överhuvudtaget. Har kommunen hela två bygglovshandläggare anställda så kan man tycka att de borde kunna ha telefontid normal kontorstid i alla fall de flesta dagar i veckan.

 34. Gruvfogden skriver:

  Var och en är ju fri att rösta en politiker till sin plats som sedan ska få tjänstemännen att verkställa det politiken kommit överens om. Men Pajala kommer alltid att ha sossestyre så det kommer ingen större förrändring. Den stora massan är så hårt indoktrinerade i socialdemokratin så de skulle vara beredd att begå harakiri om partiet så krävde. De kommer att rösta som de alltid gjort oavsett vad deras parti driver igenom. Kontentan är att det kommer att se likadant ut som det alltid gjort.

 35. Tjuren skriver:

  Euton tydligen så har bygglovshandläggarna också hand om bostadsanpassning vilket skiljer sig mellan olika kommuner. Nog har då jag ringt dit några gånger och alltid fått svar av de mycket trevliga handläggarna.

 36. läs på skriver:

  Sossarna är alltid duktiga på att spendera andras pengar, oavsett om de har makten i kommun, landsting eller riksdag!!Att inte Norrbottningen vaknar o inser att socialism inte fungerar. det är ingen ide att slå huvudet i väggen gång på gång, det kommer inte att funka nästa gång heller. Pajala o Sverige behöver nytt styre och mycket mer marknadsekonomi!! U med de inkompetenta pajasarna! Sossarna prioriterar partitillhörighet före kompetens

 37. Att Tuta i annat.. skriver:

  …. är ingen ide och skulle du komma med förslag lär du bli motarbetad. Lika och låta sossarna och partiet styra.

 38. Gruvfogden skriver:

  Nu säger SSAB upp 500 personer pga. dålig lönsamhet.
  Pajala planerar att öppna gruvan och hoppas att någon sätter pengar. LKAB brottas med lönsamhetsproblem och bantar personalstyrkan. Pajala kommun funderar på att stänga skolor och badhus som direkt är kopplade till deras inkomst. Om skolan läggs ner i ex. Tärendö och folk väljer att flytta så behövs det inte många utflyttningar innan stadsbidragsminskningen blir kännbar. Pajala har fortsatt full personalstyrka trots förluster.
  När ska det gå upp ett ”liljeholmens”att man kanske måste ta fram stora kniven och tälja av fettet i organisationen?

 39. Gruvfogden skriver:

  Att stänga ett badhus eller en skola är som att pissa ner sig när det är kallt. Det blir varmt en stund men sen blir det ännu kallare!
  En stängning medför en kostnad i ex. transporter mm. Den kostnaden tillkommer och kommer att på sikt öka. att ex. minska personal och enheter på tekniska till en nivå anpassad för den by Pajala centralort är skulle ge en bestående minskad kostnad.
  Att minska på antalet icke levererande tjänstemän i kommunhuset skulle även de ge en bestående besparing. Det finns ett talesätt som passar in. ”En korp hackar inte på en annan korp” Svågerpolitikens mecka granskas

 40. Ekvation ?? skriver:

  Till Gruvfogden !
  Du har rätt i ditt resonemang alla inom Järnmalmsbranschen har enorma problem idag. Det är är bara i princip herr Ranta som med sin hemliga grupp idag som ser en framtid inom branschen. Man undrar om den hemliga gruppen förväntar sig något slags krig i världen som skulle kunna öka efterfrågan på järnmalm i närtid , kina har ju oxå problem idag ?
  Allt pekar ju mot oreda i och bankkris i världen, måste till något sådan för att vända på efterfrågan annars lär det ta tid ??

 41. Totte Kero skriver:

  Lite fakta som kontrast:
  – Tekniska avdelningen har tre lastbilar: en lastbil med lastväxlare, en slambil och en sopbil.
  – Kommunhuset är inte en egen ö. En stor andel av den personal som sitter i kommunhuset tillhör socialnämndens område och är alltså en del i hemtjänsten och äldreomsorgen. Andra verksamheter så som IT-, ekonomi- och personalavdelningen servar hela kommunkoncernen.
  – Ingen by har en egen budget.
  – Vad jag har hört så har alla kommunens chefer en högre utbildning, förutom några av arbetsledarna (bland annat några kompetenta undersköterskor).

 42. Totte Kero skriver:

  Roar mig med att kolla arbetsbyn Kirunas hemsida. Kommentarerna om antal handläggare på miljö och bygg stämmer ju inte alls. De har en massa folk fördelade på miljö, djurskydd, livsmedel, avfall, hälsoskydd, bygglov och samhällsbyggnad med mera. Nä, nog är det mycket gnäll och lite fakta bland kommentarerna.

 43. ingvar k skriver:

  Totte Kero äntligen lite balans i debatten, Jag lyfter på hatten

 44. Fd anställd skriver:

  Finns inga arbetsledare inom omsorgen. Endast enhetschef och undersåtar
  av olika dignitet förutom äldreomsogschef och socialchef. Utbildning ?
  Kompetens, varierar.

 45. Emil Kieri skriver:

  Det känns ganska meningslöst att diskutera här eftersom nästan ingen använder sitt verkliga namn.

 46. Pajala-bo! skriver:

  Gruvan kommer aldrig att öppna igen om inte marknaden vänder rejält. Om SSAB säger upp över 500, säger det allt om saken.
  Det Pajala kommun måste göra nu är att inse att Pajala levde innan gruvan kom, och att det finns många som är beredda att göra mycket för att det ska fortsätta så. Sätt igång med ett FRAMTIDSTÄNK istället för ett ÖVERLEVNADSTÄNK. Att stänga ner överallt är att släcka ljuset. Tornedalen har människor av segt virke och VI KAN om vi sätter den sidan till. Ska Pajala bli ett enda äldreboende? För det är dit vi är på väg – och det går fort. Gör ett skidstadium av gruvområdet!

 47. SV skriver:

  – Vad jag har hört så har alla kommunens chefer en högre utbildning, förutom några av arbetsledarna (bland annat några kompetenta undersköterskor).
  Jag vet då flera som jobbat några år inom hemtjänsten och fått höga chefstjänster. Dessa har bara 2 årig gymnasieskola i botten inom området på golvet och inget mer. Ingen speciell högre utbildning inom ledarskap och ekonomi. Förövriga så hade dessa även familjeband inom kommunen. Detta kanske kompenserar den låga utbildningen till det bättre ??

 48. Gruvan skriver:

  Nej gruvan öppnar inte i närtid om inte något drastiskt händer i världen som driver upp efterfrågan på kort tid. Världen är idag mycket osäker så det kan iofs svänga fort. Dock är det vansinne att under 7år hålla igång något dagligen. Allt blir ju gammalt i allafall och måste servas ännu mer, bättre bygga nytt.
  Högre driftskostnader på gamla grejor.

 49. Pajala-bo! skriver:

  Varför ska egentligen en GRUVA rädda Pajala? Innebär det rent krasst att om inte gruvan skulle ha kommit till bygden så var den dödsdömd redan innan? Kom igen nu! Landsbygden skulle ju leva. Var det inte så politikerna sa en gång! Det verkar OKEJ att satsa pengar på att bygga ännu fler tågbanor i södra SVerige – hit har vi inte ens fått en Bothniabana ännu. Glesbygden lever bara om det finns kommunikationer, vettiga bostadspriser (Pajala fick storhetsvansinne i bygg och hyror) och om man tar vara på ungdomars intresse. Var är utomhus pooler? Samlingslokaler? stöd till satsande företag mm.

 50. Eva Esberg skriver:

  Läste HB i fredags och börjar på allvar oroa mig för att självgodheten hos ”ledningsgruppen” kommer att få konsekvenser. ”Högmod går före fall” Emil det beror på med vilka öron man lyssnar på fullmäktige med.