Pajala har högst kommuntal 2019

TORNEDALEN: En kommun är enligt lag skyldig att efter anvisning ta emot nyanlända för bosättning i kommunen. Regeringen har beslutat att sammanlagt 9.000 nyanlända under 2019 ska omfattas av anvisningar i enlighet med bosättningslagen.

För Norrbottens del är länstalet 285 nyanlända under 2019.
I fördelningen av anvisningar mellan kommunerna tas hänsyn till kommunens arbetsmarknadsförutsättningar, befolkningsstorlek, sammantagna mottagande av nyanlända och ensamkommande barn samt omfattningen av asylsökande som vistas i
kommunen.
För Tornedalens del har Haparanda anvisats att ta emot 1 nyanländ under 2019 och samma siffra gäller för Övertorneå.
Pajala kommun har högst antal anvisade och där uppgår antalet till 30.
Beslutet har fattats av landshövding Björn O Nilsson efter föredragning av integrationssamordnare Torsten Fors.

Publicerad i Haparanda, Kalix/Överkalix, Övertorneå, Pajala Taggar: , ,
10 kommentarer om “Pajala har högst kommuntal 2019
 1. Hola skriver:

  Har vi haft 800 så är 30 en droppe i torneälven. Det ska vi nog klara av.Lite trist för den som kommer till Haparanda att vara ensam där….

 2. Holmeros skriver:

  Skicka stackarn till Pajala så får han ju lite kompisar där

 3. ll skriver:

  När räcker det?

 4. Fazer skriver:

  Kumpula-Kostet med kamrater tigger om fler nyanlända till Pajala än anvisat. Alltid kul att gambla med andras skattekronor i sann V -anda. Tydligen finns nyrenoverade bostäder som väntar. Få se hur skicket på dessa är efter nästa flytt.

 5. Pelle skriver:

  Gambla med skattepengar? Det är väl borgarnas expertis, vem vet hur många miljarder de har slösat på nya karolinska och andra stockholmsprojekt

 6. Väggen skriver:

  Trots att antalet nyanlända/kommun bedöms utifrån ett antal olika faktorer känns detta väldigt snedfördelat. 30 st personer till Pajala är väldigt många sett till kommunens totala invånarantal. Vi har våra egna att ta hand om, det går inte att hjälpa alla!

  Vet ni vad som händer när man arbetar ihjäl sig och är alla till lags utan en tanke på att vårda sig själv? Man får utmattningssyndrom! Vår kommun kommer att utarmas och ”gå in i väggen” tillslut! Lagom kul för politikerna att rädda det.

 7. Skolkritan skriver:

  Det här måste vara en medveten strategi och hämnd från medlemmar inom framtid S m.fl till de nya som ska ta över makten i Pajala, nu kommer dom sitta med svarte petter och svin höga kostnader och nu kommer dom garanterat misslyckas att vända skutan i Pajala.

  M

 8. Umebo skriver:

  Föreslår 12 till Junis och 18 till Tärendö. Skulle öka innevånarantalet med 17 i Tärendö.

 9. Hola skriver:

  Skolkritan, är du seriös eller är det bara vanliga konspirationsteorier?

 10. Vad skall de syssla med ?? skriver:

  Att få hit folk är en sak att sysselsätta med meningsfull sysselsättning en annan, risken finns att ungdomar i tristessen hittar på icke önskad verksamhet.
  Man ser ju på den ökande vandalismen, kommunalråden leker med våra skattepengar lätt när de ej kommer ur egen ficka.