Pajala kan få två 
kommunalråd

PAJALA: Pajala kan få två kommunalråd efter valet, om (S) lockar tillräckligt många röster.

Orsaken är arbetsbelastningen.

– Uppdraget är oerhört betungande och särskilt unga människor kan få svårt att orka med det. Diskussionerna förs inom partiet, men vi har inte tagit några beslut, säger Folke Hieta, valberedningens ordförande inom (S).

Tre (S)-kandidater har utkristalliserats: Harry Rantakyrö, 56 år, ledamot i fullmäktige och tidigare gruv­fyrans ordförande i Kiruna, Ida Henriksson, 34 år, aktiv inom partiet internt, samt Jan Larsson, 60 år, kommunfullmäktiges ordförande.

Ett heltidsarvoderat kommunalråd är en tung kostnadspost. Det handlar i Pajala om minst 55.000 kronor per månad i lön plus arbetsgivaravgifter, pensioner, telefoner, reskostnader, hotell och mycket annat. Totalt drygt en miljon kronor per år.

Detta samtidigt som kommunen tvingas skära miljonkostnader för skola samt barn- och äldreomsorg.

En lösning kan bli att det andra kommunal­rådet arvoderas på halvtid.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
9 kommentarer om “Pajala kan få två 
kommunalråd
 1. Berith skriver:

  Ja,det är så tråkigt att skolor,barn och äldre omsorger måste snåla för att kommunalråd ska få sin höga lön.Uppdraget är oerhört betungande skrivs det.Men de andra då som sliter kroppsligt med tunga lyft… Deras jobb verkar inte ha någon värde eftersom det skärs ner med både personal och löner. Ju mer skola,äldre och barnomsorg tvingas spara desto mer får toppolitiker i sina redan feta lönekuvert. Kommunalrådet behöver inte en krona extra för telefon,rese och
  hotellkostnader m.m.

 2. Fd-Bybo skriver:

  Ja, den nya världsmetropolen Pajala måste naturligtvis ha mer än ett kommunalråd. Och jag som haft för mig att grovjobbet alltid görs av tjänstemännen på det jättelika kommunalkontoret. Hur illa har jag varit informerad i all dessa år? Det fanns visst en tid då allt sköttes på deltid av en enda man, som dessutom hade hand om ransoneringen under brinnande krig.

 3. realist skriver:

  Många funderingar när man läser. Varför två? Är det inte bättre att en kunnig man/kvinna tar denna post? Nog ska väl en person klara detta, det görs ju på många andra håll.
  Jag tror Pajala behöver kunnigt folk framöver som kan ta tag i utmaningarna vi står inför utan att man drar iväg på kostnadssidan.

 4. Nytänkande skriver:

  Mycket bra förslag. Många som jobbar inom ex.vis. gruvbranschen jobbar ju 7/7, det skulle ju våra råd också kunna göra. På det viset är det alltid någon i tjänst.

 5. Rantarunta skriver:

  Kommunalråd är ju alltid i tjänst enligt schema 7/0.

 6. Anna-Lena skriver:

  Vad gör kommunalrådet egentligen? Representation och ett ansikte utåt? Vi har ju en kommunchef som högsta höns. Har aldrig riktigt fattat kommunalrådets arbete, kanske nån smart kan förklara det för mig.

 7. Sixten Johansson skriver:

  Anna-Lena, alla kan nu bli smartare tack vare Wikipedia. Även den som tror sig veta hittar nya korn. En del små kommuner har faktiskt två kommunalråd och de största har många. Någonstans kallas de borgmästare, i Stockholm borgarråd.
  Det är heltidsanställda politiker, som leder kommunstyrelsen och ibland nämnder. Är de två, så brukar det andra företräda oppositionen.
  Det är alltså kommunens politiska ledare, ett rätt otacksamt dygnetruntjobb, där man får skulden för precis allt, smått som stort.

 8. realist skriver:

  Det är ju sant att kommunchefen är högst. Men nog är det ju bra med kommunalråd också. Men tror det galant räcker med en person. Det är nog viktigare att satsa pengar på andra poster. Det behövs folk med kompetens på många andra områden inom kommunen.

 9. Anna-Lena skriver:

  Tack för informationen.