Pajala planerar att privatisera stora delar av kommunen

PAJALA: Pajala kommun behöver göra stora investeringar för att klara den väntade expansionen i anslutning till gruvverksamheten.

Investeringarna är bland annat reningsverk och bostäder för den befolkningsökning som man hoppas på.

Problemet är att kassan är tom. En lösning som finns i sikte är att sälja ut det kommunala fastighetsbeståndet med bostäder och andra kommunala byggnader.

– Vi har fått erbjudandet att bilda ett bolag tillsammans med två andra aktörer som har muskler. De har själva tagit kontakten med oss, säger kommunalrådet Kurt Wennberg (S) till Haparandabladet.

Wennberg är också är ordförande i Pajalabostäder.

Vänsterpartiets gruppledare Birger Lahti är starkt emot planerna och säger upp samarbetsavtalet med (S) om planerna fullföljs. Även KD:s Leif Gramner är motståndare till planerna. (S) sitter dock med egen majoritet i fullmäktige.

Publicerad i Pajala, Svenska Taggar: , , , ,
4 kommentarer om “Pajala planerar att privatisera stora delar av kommunen
 1. Tidigare S skriver:

  Nu börjar det ändå gå förlångt med gruvhysterin.
  Har Kurt Wennberg och Magnus Pekkari (Pajala bostäder) blivit köpta eller blivit erbjudna nya jobb hos PEAB? Att ens uttala sig om att privatisera de kommunala fastighetsbeståndet skapar oro hos många. De hyresgäster som finns idag är de som alltid funnits i Pajala och kämpat, nu ska allt privatiseras för att få in så mycket pengar som möjligt. Privatisering och marknadsanpassning är ok men kommunen ska ta ansvar över sina invånare och hyresgäster

 2. Kajsa skriver:

  Hur skulle det komma in pengar i kommunens kassa om vi går in med fastigheterna i ett privat bolag där kommunen blir en aktör? Vad jag kan förstå, rätta mig om jag har fel, så sätter kommunen in fastigheterna inkl Pajala bostäder som sin insats i bolaget. PEAB och någon till part sätter in pengar. Och Pajala kommun hyr av detta privata kapitalistiska bolag med PEAB som största aktieägare. Hyran lär nog bli ganska hög i förhållande till dagens kostnader. Tänk på det, alla S innan ni tar beslut.

 3. Kajsa skriver:

  Är detta ämne verkligen så lågt prioriterat bland Pajalaborna, att bara två har bemödat sig att kommentera detta. Allt är ju egentligen Harry Rantakyrös fel. Folk röstade på Harry för att de trodde han var pålitlig men det enda han gjorde var att ge S ensam majoritet och sen lämnade han politiken. Nu är det fritt för S att härja utan motstånd och här ser vi resultatet. När har storkapitalister kommit med erbjudanden som de inte ser vinster i? Skärp er Pajalabor. Ut och protestera mot vansinnet

 4. Occupy Kommunhuset skriver:

  Dags för Pajalaborna att ockupera kommunhuset med andra ord. Sossarna försöker privatisera allmännyttan, alla skolbyggnader och äldreboenden. Vars ska pengar tas ifrån för att betala dessa 20 % högre hyror??? Kommunen har idag knappt budgeten i balans. Inga kronor kommer in i kommunkassan genom att sälja alla fastigheter till ett 75% privat bolag. Det som händer är att kommunen måste hyra in sig i sina tidigare hyrda fastigheter. J’accuse s-ledningen för att drivas av egna intressen!!!